manga_preview
Boruto TBV 07

Ao

Ao_Anime.png

Ao (青) je jounin ze Skryté Mlžné vesnice (Kirigakure no Sato) a jeden ze dvou strážců, které si Godaime Mizukage vybrala jako doprovod na setkání pěti Kage společně s Chōjūrem. Rovněž byl členem Stíhacích ANBU jednotek (Oinin Butai) z Mlžné.
Poprvé se objevil v 454. kapitole mangy a 199. díle Shippuudenu.

Život

Ao je velmi zkušený shinobi vyrůstající za časů Krvavé Mlžné. V minulosti se účastnil Třetí války ninjů, ve které porazil neznámého člena klanu Hyuuga a získal od něho Byakugan.
Jednou se setkal s Uchihou Shisuim; jeho chakru si Ao velmi dobře zapamatoval, protože na něho tento silný ninja udělal velký dojem.
V anime je ukázána doba po pádu krutého Čtvrtého Mizukageho a nástup Páté Mizukage do čela vesnice. Mlžná obdržela od Listové a Písečné pozvánku na chuuninské zkoušky, Ao však podotknul, že Mlžná se stále ještě vzpamatovává z převratu a neměla by ztrácet čas s akcí potvrzující Gaaru v jeho pozici Kazekage. Mizukage, jež se opět přeslechla, nejdříve vyhrožovala Aovi smrtí, potom však souhlasila, že se Mlžná této zkoušky neúčastní.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhSetkání pěti Kage
Ao spolu s Chōjūrem doprovázel Pátou Mizukage na setkání pěti Kage, které bylo svoláno Čtvrtým Raikagem.
Hned na začátku Ao Chōjūra napomíná za jeho slabost. Cestou se skupinka zastavila v hostinci; zde je vidět, že Ao stále žije dle starých norem a zvyklostí, což se mu snaží Pátá Mizukage vymluvit a zdůrazňuje, že časy Krvavé Mlžné jsou pryč. Proto ani není potřeba být tolik tvrdý na svého partnera.
Při setkání čekal stejně jako ostatní ochránci zbývajících Kage za zástěnou, všichni však vskočili doprostřed pokoje, když Raikage mohutně uhodil rukou do stolu. Situace se uklidnila, strážci však zůstali stát za svými Kagy. Na setkání se probírala i možnost udělat Danza vůdcem spojenecké aliance shinobi; Ao si díky svému skrytému Byakuganu všiml, že Danzou vládne stejnou chakrou jako Uchiha Shishui, na jehož sílu nemůže Ao stále zapomenout. Skrze toto zjištění se odhalilo Danzouovo ovlivňování mysli Mifuneho, vůdce samurajů a nezávislého vůdce porady, jeho skrytý Sharingan a dočasný Hokage byl nařčen z manipulování. Než se však mohl vynést rozsudek, objevil se na setkání Zetsu informující všechny o přítomnosti Uchihy Sasukeho. Po zabití Zetsua Raikagem ho Čtvrtý pověřil hlídáním Danzoua. Ten však poznamenal, že oko nemůže využívat příliš často.
Ao-ByakuganPři vstupu Sasukeho do místnosti Danzou spolu se svými ochránci utekl, Ao se je vydal po povolení své Mizukage pronásledovat.
Při tomto pronásledování na něj zaútočil Bílý Zetsu, který mu chtěl vysát chakru pomocí svého Hoshi no Jutsu, Ao ho však snadno odrazil.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhYamanaka Fuu versus Ao
Yamanaka Fuu dostal od Danzoua rozkaz připravit Aoa o jeho Byakugan, proto se Fuu od své skupinky odpojil a nastražil na stíhacího ninju past v podobě loutky. První útok byl Ao schopný odrazit, jednalo se však o klamný útok, na který Fuu čekal, aktivoval Shinten Kugutsu Juin no Jutsu, a dokázal tak Aoa zapečetit do připravené loutky. Fuu se naopak dostal do Aova těla.
Fuu se pokusil zničit Byakugan kunaiem, kolem oka se však okamžitě utvořila ochranná bariéra. Proto připravil srp a svázal si v Aoově podobě ruce s tím, že skočí na srp a v poslední chvíli zruší svoji techniku. Tak Ao zemře a Mlžná přijde o svůj Byakugan. Ao konožského ninju varoval, že musí techniku uvolnit opravdu až ke konci, pokud zaváhá a uvolní ji dříve, Ao se zachrání. Nakonec však padajícího ninju zachytila Pátá Mizukage.
Fuu svoji techniku stále nezrušil, naopak plánoval využít Mizukage a poprosil ji o zrušení ochranné bariéry. Zapečetěný Ao zoufale volal na svoji paní, že to není skutečně on, Mizukage se však nedala Fuuem obalamutit a svázala mu ruce ještě více pevně. Ao totiž velice dobře ví, že ona pečeť zrušit nemůže.
Fuu ji ve vzteku nazval starou bábou, za což mu Mizukage uštědřila tvrdou ránu a nepřítelova technika ovládnutí mysli byla zrušena. Ao se pak své paní omlouval, že to přece neřekl on.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhPřípravy na válku
Po příchodu do Mlžné trojice informovala feudálního pána Vodní země o spojeneckých silách shinobi. Ao se jako pravá ruka Mizukage ujal dozoru nad ninjovským vybavením a přípravami k válce.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhČtvrtá válka ninjů
Během války mu byla svěřena hodnost kapitána Senzibilských jednotek Spojeneckých sil shinobi. Tehdy jednomu ze svých svěřenců, který zažíval válku poprvé, řekl, že v jejich rukách leží spousta životů a vše záleží na tom, jak dobře vykonají své úkoly - jak dobrýma očima Aliance budou.
Později během velkých bojů pomáhal Inoichimu na velitelství vytvořit bariéru (Kanchi Kekkai), kterou hlídali dění na bojištích. Ao však seznal, že bez Aburameho Muty by vůbec netušili, že se jejich nepřítel přesouvá v podzemí. Při střetu První Divize s početnou jednotkou nepřítele použil své senzibilské schopnosti, zatímco ostatní kontrolovali bariéru, a zjistil, že mnoho nepřátel jsou lidé již dávno mrtví. Ohlásil, že dva z nich jsou dokonce lidé s Kyuubiho démonní chakrou.
Používanou bariéru vychýlilo přivolání sochy Gedou Mazo, což na velitelství cítili, ale přesně nevěděli, proti čemu stojí. Noc přinesla další problém v podobě šarvátek a krvavých potyček mezi ninji Aliance, což znovu přinášelo otázky. Shikaku přemýšlet nad nějakou podobou genjutsu, ovšem Ao si stál za tím, že jen Uchiha Itachi by dokázal vytvořit iluzi, kterou by oni ani svými schopnostmi nezaznamenali, ovšem ani on by nemohl použít genjutsu takového rozsahu. Bylo třeba jednat, jinak se ninjové vlastní Aliance pozabíjí mezi sebou. A tak se na bojiště připojil i Naruto.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhAo dál kontroloval situaci na bojišti, a přestože se problém vražd mezi ninji vyřešil, narazil na další; blízko Gaarovy jednotky objevil silnou koncentraci nepřítelových sil a zjistil, že mnoho ninjů ze Čtvrté Divize bylo zabito. To na bojiště přišli i bývalí Kage.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhKvůli bitvě Naruta a Killer Beeho s Tobim se museli senzibilové vypořádat s velkými výkyvy chakry. Ao později Shikakovi sdělil, že teď se vypořádávají s maskovaným Madarou.
Nakonec se objevil na bojišti i Juubi; měnil své formy a ohrožoval lidi svými střelami. Jednu z nich vypálil i do velké dálky. Ao tehdy potvrdil Shikakovo podezření, že tato rána byla směřována na jejich velitelství. Dokázali ještě předat poslední vymyšlenou strategii svým lidem. Pak bylo celé velitelství zničeno a všichni v něm zemřeli.

Byakugan

Ao představoval pro Skrytou Listovou problém, jelikož vládl Byakuganem konožského klanu Hyuugů. Skrytá Mlžná však z této skutečnosti profitovala a oko využívala.
Není známé, zda toto oko patřilo členovi Hlavní větvě Hyuugů či členovi Vedlejší větve; z Hlavní by mohl Aoův protivník zemřít a oku by se nic nestalo, z Vedlejší by pravděpodobně muselo být oko vyjmuto ještě žijícímu (zda to pečeť dovoluje se rovněž neví).

Popis

Ao měl na pravém oku pásku, která zakrývala jeho oko s Byakuganem. Pokud oku hrozilo nebezpečí, stáhla se přes pásku ještě ochranná pečeť. Druhé oko bylo modré. Jeho dlouhé a nápadné náušnice svým vzhledem připomínají výbušné lísky. Je na nich napsán znak kanji pro "slyšet" (承), tyto náušnice fungují jako talisman a reagují při ochraně Byakuganu. Aoův účes byl podobný účesu Hoshigaki Kisameho.
Nosil béžový rolák a kalhoty pod zeleným haori převázaným páskem.
Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhVe válce nosil standardní mlžnou uniformu shinobi.
Byl klidný a hrdý shinobi, který věřil, že muž má být pevný a rozhodný - proto stále i napomínal Choujuura za jeho bázlivost. Tento postoj si zřejmě vypěstoval kvůli starým časům v Mlžné, kdy byla vesnice nazývána Krvavou Mlžnou. Často vzpomíná, jak se měly věci tehdy, a jak jsou bohužel dnes, ovšem zdá se, že Choujuura i svoji paní má v oblibě.
Jako bývalý člen jednotky Oininů má velké znalosti o lidském těle, je rychlý a velmi nadaný. Dokázal bojovat i proti členu Hyuuga klanu, jakožto i Shisuimu, který byl považován za génia Uchihů. Dále vládne senzibilskými schopnostmi, které využíval ve Čtvrté válce a velmi málo, ale přece, dokáže vycítit přírodní energii.

Zajímavosti

Ao měl narozeniny 1. srpna a bylo mu 46 let. Měřil 182 centimetrů a vážil téměř 71 kilogramů. Jeho jméno znamená modrá.
V japonštině ho dabuje Tadahisa Saizen.
Ve věčných hádkách s Chōjūrem mu špatně slyšící Pátá Mizukage vždy řekla: „Sklapni, nebo tě zabiju“ - a on okamžitě ztichl.

Boruto: Nová generace

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhVypadá to, že Ao jako jediný Juubiho útok přežil a připojil se k organizaci jménem Kara.

Jutsu (nindža techniky): 
Techniky: 

Byakugan
Kekkaifu: Gansoukou - ochranná bariéra pro Byakugan
Kanchi Suikyuu - vytvoření koule z vody, skrze kterou je možno zjišťovat stav na bojišti.

Na článku pracovali: 

Kategorie:
 

Přihlášení

 
 

Kalendář akcí

 
 

Encyklopedie