manga_preview
Boruto TBV 07

Susanoo

Český název: 
Susanoo
Název ve znacích: 
須佐能乎
Typ (úroveň): 
Kekkei Genkai
Kdo ho používá: 
Uchiha Itachi, Uchiha Sasuke, Uchiha Madara, Hatake Kakashi, Ootsutsuki Indra a v anime Ootsutsuki Hagoromo
První objevení: 
Anime - Naruto Shippūden 138, Manga - Naruto 391, str. 17
Popis: 

Susanoo je obří, humanoidní avatar, který obklopí uživatelovo tělo a hýbe se podle jeho příkazů. Je to nejsilnější schopnost těch, kdo probudili Mangekyō Sharingan v obou očích.

Popis

Když je Susanoo aktivováno, stane se prodloužením uživatelovy vůle – jedná a útočí podle jeho přání. Standardně je Susanoo přikotveno ke svému uživateli a on k němu; v méně vyvinutých formách se bude pohybovat okolo uživatele; v pokročilejších formách bude uživatel uvnitř Susanoo a bude vláčen podle toho, jak se Susanoo bude pohybovat. Toto spojení dovolí Susanoo ochránit uživatele od veškerých fyzických útoků a když je plně vyvinuté, je velmi obtížné (až nemožné) ho prorazit.

Ačkoli Susanoo je vysoce účinné k obraně, je schopno rozlišit, co všechno zablokuje. Například uživatel může uvnitř Susanoo použít techniku a ta skrze něj projde bez komplikací. Další osoby můžou být s uživatelovým svolením vtáhnuty dovnitř Susanoo a uživatelé také můžou opustit ochrannou zeď Susanoo. Druhá zmíněná věc ale může být použita proti uživatelovi – jak bylo ukázáno, když byl Gaara schopen pomalu poslat odlehčený písek dovnitř Susanoo a pomocí něho Madaru z bariéry vytáhnout. S lepším ovládnutím Susanoo se zlepšují i jeho obranné schopnosti, jak bylo vidět už při jednoduchém stádiu hrudního koše, kdy byl schopen Čtvrtý Raikage prorazit žebro Sasukeho Susanoo, ale nemohl rozbít Madarovo. Pokud je Susanoo poničeno, nedokáže se zregenerovat. Může být opraveno pouze pokud se dostane do dalšího vývojového stádia nebo rozpuštěním a následným znovuvytvořením. Také Susanoo se dokáže ubránit pouze fyzickým útokům a je zranitelné vůči zrakovým a sluchovým útokům. Také dokud nejsou plně vytvořeny nohy Susanoo, uživatel je zranitelný vůči útokům zespoda.

Susanoo také z uživatele vysává velké množství čakry. Uchiha Sasuke popsal používání Susanoo jako kdyby cítil bolest v každé buňce v těle, a ta se zvyšuje časem používání a stupněm vývojového stádia. Také protože je to schopnost Mangekyō Sharinganu, postihuje používání uživatelův zrak; ačkoli k aktivaci techniky není mít potřeba aktivovaný Mangekyō Sharingan, jak bylo ukázáno, když Madara dokázal použít techniku bez aktivace očí.

Vývoj

Madarovo Susanoo - hrudní košJak bylo vidět, když se Sasuke učil používat techniku, Susanoo má několik vývojových stádií. Zkušení uživatelé při aktivování projdou během pár vteřin všemi stádii a vrství pokročilejší stádia na předešlé. Uživatel také nemusí použít nejvyšší stádium, kterého dosáhli, ale můžou se rozhodnout pro nižší; nebo i během boje můžou stáhnout pokročilejší vrstvu Susanoo na nižší. Úplně nejzákladnější úroveň vyvolání Susanoo je pouze jeho kostra, např. hrudní koš pro obranu, či paži pro interakci s okolím. Jakmile je vyvolaná plná kostra, v dalších stádiích se na ní vrství svaly a kůže, dokud není vytvořena kompletní humanoidní forma. V těchto raných stádiích je často pouze typicky vyvolána horní polovina Susanoo a nohy jsou vyvolány, až je u Susanoo dosáhnuta plná humanoidní forma; nicméně ne u všech uživatelů toto probíhá stejně.

V další fázi se vytváří obrněné vrstvy okolo humanoida, které slouží k zvýšení obrany; někomu tato fáze připomíná mnichy jamabuši. Ve finálním stádiu uživatel plně stabilizuje čakru Susanoo a vytvoří se kolosální forma známá jako Kompletní tělo – Susanoo (完成体 須佐能乎, Kanseitai — Susanoo), finální schopnost Mangekyō Sharinganu. Susanoo v této formě má prodloužený nos (podle nadpřirozených bytostí tengu), křídla pro létání a má na sobě hábit a ozdobný pancíř. Tato forma má sílu srovnatelnou s ocasatým démonem, schopnou zničit obří hory a pokud je navíc zesílená Čakrou šesti cest tak i Chibaku Tensei. Uživatelé můžou také použít techniky skrze Kompletní tělo – Susanoo, nebo použít techniku k obklopení Devítiocasého démona a zvýšit tak jeho útočné a obranné možnosti.

Senjutsu SusanooUživatelé také dokážou smíchat čakru, ze které tvoří Susanoo s čakrou z jiných zdrojů. Např. Sasuke používá čakru z Juugovy Sennin přeměny k vytvoření Senjutsu Susanoo (仙術須佐能乎)- Susanoo má na sobě po těle rozlezlé značky z Prokleté pečeti nebe. Později také dokáže udržet čakru z devítiocasého démona uvnitř Susanoo a tak zvýšit jeho sílu; má to za následek vyzařování elektřiny z jeho zad.

Varianty

Susanoo se liší mezi uživateli, v barvě, vzhledu a vyzbrojení. Některé znaky jsou společné. Všechny Susanoo vycházejí z japonských tengu, mají dva páry paží – z jedněch se u Kompletního těla vytvoří křídla – a šest prstů na každé ruce. Všechny Susanoo drží alespoň jeden meč.

Uchiha Itachi

Susanoo Uchihy Itachiho je v manze žluté, kdežto v anime jsou jeho kosterní a ozbrojené formy rudé a jeho lidská forma je oranžová. V jeho humanoidní formě je jeho tvář ohraničena snopci vlasů a na jeho bradě se vytváří „výrustek“, který připomíná faraonovu falešnou bradku. Při ozbrojené formě Susanoo připomíná dlouho-nosatého tengu a má v uších magatama náušnice.

Itachiho Susanoo má zakřivený meč, který připomíná dýku nebo tantó. Používá ho velmi vzácně, protože většinou využívá Meč Totsuka, který drží v jeho první pravé ruce. Ten má normálně schovaný v nádobě od saké, kterou drží v druhé pravé ruce. Meč Totsuka je duševní zbraň se zakletým ostřím, a oproti klasickým mečům, tento meč zapečetí vše, co propíchne a uvězní na věčnost v genjutsu světě „opilých snů“. V první levé ruce drží Zrcadlo Yata, štít, který podle druhu útoku pozmění svůj vzhled a útok tím vyruší. Podle slov Černého Zetsu společné používání Meče Totsuka a Zrcadla Yata dělá Itachiho neporazitelným. Pro dlouho dosahové útoky Itachi používá techniku Susanoo, Yasaka no Magatama.
Itachiho kostěné SusanooItachiho humanoidní SusanooItachiho ozbrojené Susanoo

Uchiha Sasuke

Susanoo Uchihy Sasukeho bylo původně v manze znázorněno jako tmavě modré, ale ve všech ostatních médiích (anime, hry) je fialové. Protože Sasukeho vývoj je často poznamenán intenzivními pocity nenávisti, jeho Susanoo je mnohem tmavší oproti Itachiho. Ačkoli Itachiho Susanoo vypadá vcelku „normálně“, Sasukeho má démonické rohy, dlouhý výrůstek na bradě a zlovolný úšklebek. Jeho ozbrojená forma byla původně stejně velká jako Itachiho a měla ostré špičaté zuby. Poté co Sasuke získal Věčný Mangekyō Sharingan, se nicméně jeho vzhled změnil – ústa měla tvar fazole a všeobecně více připomínala ducha.

V jeho formě Kompletního těla Sasukeho Susanoo má helmu, která má dlouhý nos tengu, dva výrůstky nad každým okem, rýhu táhnoucí se skrze jeho ústa, tři díry na každé tváři a jednu navíc na bradě. Díky jeho Rinneganu může Sasuke použít křídla Kompletního těla Susanoo k zablokování světla Nekonečného Tsukuyomi. Když čerpá sílu ocasých démonů, brnění Kompletního těla mizí a odhaluje se tak jeho humanoidní forma, která je pod ním. Sasuke dokáže použít svoje Chidori skrze formu Indra Susanoo (インドラ須佐能乎, Indora Susanoo) – v anime dokonce i techniku Katon: Gōkakyū no Jutsu. Tato forma dokáže vytvořit meč, místo toho aby ho měla na boku jako normální forma Kompletního těla, a tak může protivníka zaskočit.

Sasukeho Susanoo má ostří ve všech formách: šavli v prvotních stádiích, nodači v humanoidní formě, které drží v jeho druhé pravé ruce a dvě katany, které má ve formě Kompletního těla. Jeho primární zbraň je ale luk, který má na zápěstí levé ruky, a který může použít i jako štít (hlavně v ozbrojené formě). Šípy vytahuje z koule, kterou drží v první pravé ruce a může je střílet velmi rychle – jediný kdo se šípu dokázal vyhnout, byl Yakushi Kabuto, když byl v Sennin módu. Vlastnosti šípu můžou být navíc posilněny: černými plameny v ozbrojené formě nebo bleskem ve formě Kompletního těla.
Sasukeho kostěné SusanooSasukeho humanoidní SusanooSasukeho ozbrojené Susanoo (manga)Sasukeho ozbrojené Susanoo (Věčný Mangekyou)Sasukeho Kompletní SusanooIndra Susanoo

Uchiha Madara

Susanoo Uchihy Madary je tmavě modré. Jeho Susanoo je složené ze dvou rozdílných stran, které jsou spojené okolo páteře a obě mají odlišný obličej: přední tvář má prodloužené špičáky a dva kly ve spodní čelisti, kdežto zadní tvář má podobně prodloužené špičáky v horní čelisti a jediný roh na čele. V ozbrojené formě je obvyklé brnění tengu rozděleno od čela dolů a odhaluje tak oči Susanoo. Taky zajímavě jeho ozbrojené Susanoo má vždy první ruce spojené do pečeti tygra a je největší z jeho variant. Ve formě Kompletního těla má dlouhý nos tengu, dvě čáry táhnoucí se od úst do oblasti brady a vlasy, které má po stranách svázané.

Madarovo kostěné SusanooMadarovo Susanoo drží výrazné "zvlněné" čepele, které připomínají kris a drží je v pravé ruce na každé straně. Tyto ostří dokáže hodit jako naváděné projektily. V anime dokázal Madara vytvořit meče ve všech čtyřech pažích: čepele po udeření do země zanechaly modře ohnivé stopy čakry a dokázaly uvolnit tlakové vlny, které zabily jedním úderem několik nindžů. Ve formě Kompletního těla meče více připomínaly klasické katany; v druhých pažích vždy drželo Susanoo pochvy na meče. Tyto meče dokázaly proříznou vzdálené hory. Na dlouho dosahové útoky Madara, podobně jako Itachi, používá Yasaka no Magatama.

Madarovo humanoidní SusanooMadarovo ozbrojené SusanooMadarovo Kompletní Susanoo
Indrovo kostěné SusanooIndrovo Kompletní Susanoo

Ootsutsuki Indra

Susanoo Ootsutsuki Indry je fialové. Ve formě Kompletního těla má výrazné oči, dlouhý nos tengu, roh nad každým okem a tři díry na každé tváři. V anime bylo ukázána i jeho kostěná forma.

Hatake Kakashi

Kakashiho SusanooKakashiho Susanoo je světle modré. Mohli jsme vidět pouze jeho formu Kompletního těla. Má charakteristický nos tengu, na čele ochrannou čelenku, na každé straně tváře spadlé prameny vlasů, díru v bradě a přes levé oko se mu táhne „prohlubeň“ připomínající Kakashiho jizvu. Má k sobě připoutanou katanu, ale jeho hlavní zbraň jsou šurikeny ve tvaru Mangekyō, které při dotyku transportují protivníky do dimenze Kamui.

Ootsutsuki Hagoromo

Hagoromovo Kompletní SusanooV anime použil Ootsutsuki Hagoromo světle modré Susanoo, které dokázal vyvinout do formy Kompletního těla. Jeho Susanoo drží čakrové ostří, má dva prameny vlasů na každé straně tváře a jediný roh, který vyrůstá z jeho brady, což připomíná Hagoromovu bradku. Má ostrý nos tengu a zubatá ústa, které dodávají Susanoo démonický vzhled. Jeho Susanoo bylo mnohem větší než u ostatních uživatelů, jeho velikost byla srovnatelná s Desetiocasým démonem.

Původ jména

  • Podobně jako další techniky Mangekyō Sharingan, název Susanoo byl převzat z japonské mytologie: Susanoo je divoký bůh moře a bouře, bratr Amaterasu a Tsukuyomi. Byl narozen, když si Izanagi umýval nos. Susanoo zdědil otcův meč Totsuka no Tsurugi, kterým Izanagi zabil jeho novorozeného syna, poté co Kagucuči po narození spálil svoji matku Izanami. Později byl Susanoo vyhnán, protože neustále obtěžoval Amaterasu. Vykoupil se tím, že použil meč Totsuka k zabití hadího draka Yamata no Orochi a získal z jeho mrtvoly Meč Kusanagi. Tento meč dal Amaterasu jako dar usmíření.
  • Vzhled Susanoo je založen na Tengu (天狗), známých jókai, které jsou spojeny s asketickým cvičením, šugendó. V závěrečných formách jsou Susanoo oblečeni do hábitů, které nosí ti, jež praktikují šugendó, známých jako jamabuši, a nosí kapuce, které připomínají masky tengu. Itachiho a Madarovo Susanoo připomíná dlouhonosého Hanataka Tengu, a Sasukeho Karasa Tengu. V japonské legendě Susanoo vytvořil zlodušku Amanozoko, která je považována za předchůdce Tengu.
  • Design Madarova Susanoo může vycházet z Ryomen Sukuna (両面宿儺), člověku podobné bytosti popsané v Nihon Shoki (日本書紀). Ten měl jedno tělo, ale dvě přední strany; každá s vlastními pažemi a nohami.
  • Jata no Kagami (八咫鏡, Zrcadlo osmi Ta) je jedno ze Tří japonských císařských regálií (三種の神器, Sanshu no Jingi), společně s Mečem Kusanagi a Jasaki no Magatama (八尺瓊曲玉, Klenot osmi Shaku).
  • Itachiho Susanoo má schovaný Meč Totsuka v tykvi. Éterická zbraň schovaná v tykvi může vycházet z japonského folklóru o hjótan-kozó, duchu schovaným v tykvi.

Všechny odkazy vás přesměrují na anglické články na wikipedii. Některé články lze nalézt i na české wikipedii - viz. Izanagi, Amaterasu, šugendó, jamabuši, Japonské císařské regálie.

Zajímavosti

Sasukeho ozbrojené Susanoo (anime)

  • V anime bylo prvně Sasukeho ozbrojené Susanoo znázorněno jako velmi podobné Itachimu. Dokonce drželo zbraně podobné jako Meč Totsuka nebo Zrcadlo Yata. Později byl jeho vzhled a zbraně změněny, aby seděly vzhledu v manze.
  • Ve třetím databooku bylo řečeno, že uživatel prvně musí probudit Tsukuyomi a Amaterasu a poté až získá Susanoo; což jedině bylo možné u Itachiho. Ve čtvrtém databooku bylo toto opraveno a řečeno, že techniku je možné použít, až uživatel probudí schopnost svého Mangekyō Sharinganu v obou očích.
  • Předtím než Sasukeho dokončil vývoj svého Susanoo, jeho humanoidní formu bylo možné zahlédnout letmo ve stínu v genjutsu, které použil.
  • Sasukeho humanoidní Susanoo hodně připomíná hlavního hrdinu Odvážného Raideena, robotího anime, které vytvořil mecha autor Yoshiyuki Tomino, na kterého je v Narutovi hodně odkazů (např. jména Kakuzových technik, které vycházejí z dalšího jeho anime, Gundam).
  • Ačkoli Madara, Indra, Sasuke a Kakashi předvedli v manze, že dokážou vytvořit stabilní Kompletní Susanoo, pouze Madara byl ve čtvrtém databooku uveden jako uživatel Kompletního těla Susanoo.

Techniky Susanoo

Amaterasu: Entenka
Enton: Susanoo Kagutsuchi
Enton: Yasaka no Magatama
Shakuton: Kōrin Shippū Shikkoku no Ya Zeroshiki
Indora no Ya
Kamui Shuriken
Isō: Susanoo
Kyōsō Enbu
Shippū Jinrai — Isō no Hitotachi
Susanoo: Hozan
Susanoo: Chidori
Susanoo: Kai
Susanoo: Kobushi
Tengai Shinsei
Yasaka no Magatama

Článek upravil: Aticus Meliodas_of_Reim

Obrázek: 
Susanoo.png

 

Přihlášení

 
 

Kalendář akcí

 
 

Encyklopedie