manga_preview
Boruto TBV 07

Touno Katasuke

Katasuke_Touno.jpg

Touno Katasuke (遠野カタスケ) je vědec a speciální jounin ze Skryté Listové vesnice (Konohagakure no Sato), který vede tým patřící k oddělení pro ninždovské technologie v Ústavu vývoje pokročilých technologií. Velmi často se ochomýtá kolem Uzumaki Naruta, sedmého Hokage, aby od něj získal svolení k různým vědeckým projektům. Díky tomu se velmi dobře zná s Narutovo rodinou. Právě Katasuke vyvinul pokročilé protézy, které lidem umožnily vrátit se zpět k jejich normálnímu životu. Jeho protézy využívají např. Ao a Naruto. Katasuke také vyvinul protézu pro psa Chamaru, jehož majitelkou je Inuzuka Akita. Chamaru se díky Katasukemu plně uzdravil a Akita se tak stala jeho asistentkou.
Poprvé se objevil ve filmu Boruto: Naruto the Movie, 1. díle mangy Boruto a 43. díle anime Boruto.

Boruto: Nová generace

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhGang Byakuya
Gang Byakuya je banda zlodějů, kteří ukradli šperky z vysoce zabezpečeného trezoru v Konoze. Vyšetřování se účastnil Konohamaruův tým. Zabezpečení trezoru spočívá v teplotě, která se neustále udržuje na přesných -20°C a pokud teplota stoupne či klesne byť o jeden stupeň, spustí se alarm. Sarada došla k závěru, že zloději použili Hyouton (ledové jutsu), a tak Boruto zavedl Saradu s Mitsukim za Katasukem, aby se o Katasuke vs Byakuya gang Hyoutonu něco dozvěděli. Katasuke jejich teorii o použití Hyoutonu potvrdil. Na Borutův dotaz, zda neví o místě, kde by se gang Byakuya mohl scházet, je Katasuke zavedl na černý trh. Díky Katasukeho pomoci zjistili, že gang hledá kupce a že se prodej uskuteční velmi brzy.
Později gang Byakuya využil demonstrace konožanů a vtrhl do Výzkumné laboratoře, kde napadl Katasukeho a ukradl data o ninjutsu. Než Katasuke omdlel, podařilo se mu na vůdce gangu umístit sledovací zařízení v podobě brouka. Poté, co ho našli Boruto se Shikadaiem, jim předal tablet, z kterého mohli sledovat polohu vůdce gangu. Nakonec byl gang Byakuya dopaden a Katasuke získal zpět to, co mu bylo ukradeno.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhChuuninské zkoušky
Před chuuninskými zkouškami se Katasukeho charakter změnil. Stal se z něho arogantní a sobecký manipulátor a přesvědčil Boruta, aby při chuuninských zkouškách použil novou nindžovskou technologii zvanou Kote, která Katasuke s kamerounindžům umožňuje bez námahy používat techniky nad rámec jejich schopností. Použití Kote při zkouškách Naruto zakázal, a tak bylo její použití považováno za podvod. Borutovo podvádění Naruto zjistil až během závěrečné zkoušky. Při odhalení tohoto podvodu Katasuke vtrhl do arény a začal bezostyšně zbraň před diváky vychvalovat. Jeho vychloubání přerušil příchod Momoshikiho a Kinshikiho z klanu Ootsutsuki, kteří následně Naruta unesli do jiné dimenze. Katasuke sledoval speciální záchranný tým a snažil se boj ukončit pomocí Kote, čímž však situaci pouze zhoršil.
Po jejich návratu Morino Ibiki se Saiem vyšetřovali Katasukeho chování a došli k závěru, že Katasukeho mysl byla ovládána někým, kdo chtěl získat informace o nindžovských technologiích. Vláda nad Katasukeho myslí byla zlomena a Katasuke byl opět sám sebou. Naruto se tímto střetem nechal inspirovat a požádal Katasukeho, aby vyrobil nindžovskou technologii, která bude schopná pohltit jutsu tak, jak to dokázal Momoshiki Ootsutsuki.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhAo a Kara
Poté, co Naruto novou nindžovskou technologii – protetickou ruku, vyzkoušel ve zkušební bitvě s Borutem, dal Konohamaruovu týmu novou misi. Doprovodit Katasukeho do laboratoře v Ryuutanu. Boruto, který ke Katasukemu po Ao a Katasukechuuninských zkouškách choval zášť, byl výrazně proti, přesto však na misi vyrazili. Cestou potkali Aa, kterému Katasuke po válce vytvořil protetickou paži a nohu. Právě Ao pomohl Borutovi pochopit, že nástroje nejsou dobré, ani špatné, ale že záleží pouze na tom, jak jsou použity.
Boruto, Sarada a Mitsuki v bezpečí doprovodili Katasukeho do laboratoře. Tím však jejich mise pouze začala. Trojice měla za úkol provést pár zkušebních testů. Během jejich pobytu v laboratoři je Naruto informoval o zmizení Konohamarua, který byl na misi poblíž hranic. Vzhledem k tomu, že byli nejblíž, Naruto přerušil jejich současnou misi. Novým cílem tedy bylo najít Konohamarua a Mugina. Přidal se k nim i Katasuke, který se objevil v obleku původně určeném pro fyzioterapii, který Katasuke přizpůsobil pro boj. Tým pro hledání Konohamarua se tedy skládal z Boruta, Sarady, Mitsukiho, Katasukeho a Chamarua. Katasuke v obleku
Dorazili na místo pádu vzducholodi, kde je překvapili velmi pokročilé technologické loutky. Mezitím co Boruto, Sarada a Mitsuki bojovali s loutkami, Katasuke prozkoumal vzducholoď, kde narazil na zvláštní schránku. Katasuke se svým oblekem se nakonec loutkám postavil a pohlcoval jejich jutsu, dokud se loutky nepřehřály. Díky tomu mohli loutky manuálně vypnout. Mezitím Chamaru vyčmuchal Konohamaruův pach, a tak je mohl dovést přímo ke Konohamaruovi, který se spolu s Muginem schovával v nedaleké jeskyni. Konohamaru se s nimi podělil o své informace, ale cestu z jeskyně jim zatarasil Ao. Ukázalo se, že Ao je součástí zločinecké organizace Kara jako její vnější člen. Díky Katasukemu se Konohamaruovi podařilo zneškodnit Aovu zbraň. Ao však zaútočil na Katasukeho a ukradl mu rukavici, která pohlcovala techniky. Konohamaru se Aa vyptával, jestli k organizaci Kara patří, a tak Ao usoudil, že by je měl zabít. V tu chvíli se obětoval Mugabe a nechal na sebe a Aa zhroutit strop jeskyně. Zdálo se, že je vše u konce, nicméně Ao se vyhrabal na Katasuke s Konohamaruempovrch. Po zdlouhavém a vyčerpávajícím boji byl Ao, díky Katasukeho informacím a technologii, poražen.
Jejich plán na odvedení Aa do Konohy byl však překažen Kashinem Kojim, dalším členem organizace Kara. Ao byl zabit. Konohamaru Kojimu vyzradil, co věděli. Kashin Koji se rozhodl konožské shinobi zabít, protože věděli příliš mnoho. Konohamaru se Kashinovi postavil a ačkoli se zdálo, že si jsou silami rovni, boj se náhle obrátil. Koji na Konohamarua umístil malou žábu, díky níž Konohamarua pohltily očistné plameny Samádhi. Boruto, který se zoufale snažil svého mistra zachránit, nevědomky aktivoval svou pečeť na ruce, což Kojiho ohromilo. Kashin Koji z boje ustoupil a tým se tak rozhodl vrátit se domů.

Popis

Katasuke má krátké hnědé vlasy, hnědé oči a nosí brýle. Zpravidla má na sobě uniformu vědce, v boji nosí standardní konožskou shinobi uniformu. Katasuke je excentrický a optimistický člověk s ohromnou inteligencí a představivostí. Neúnavně pracuje na svých vynálezech s týmem vyvíjející vědecké nindža zbraně. Jeho zápal ho však občas přivádí do prazvláštníchKatasuke vrazil do zdi situací souvisejících s testováním vynálezů. Příkladnou situací může být jeho prosté naražení do zdi, když se snažil vyvinout něco, co by nindžům umožnilo procházet skrz pevné překážky. I přes špatné výsledky však Katasuke zůstává pozitivně naladěn. Katasukeho cílem je zmodernizovat ninjutsu do takového bodu, aby bylo užitečné pro každodenní využití a mohl ho tak používat úplně každý. Je také nadšeným hráčem video her a svou vášeň sdílí s Borutem, kterému předává i ty nejnovější hry.

Schopnosti

Jeho schopnosti nám nejsou známé, ale vzhledem k tomu, že je jounin, lze předpokládat, že se jedná o schopného a inteligentního nindžu. Katasukeho inteligenci uznal dokonce i Shikamaru tvrzením, že Katasukeho brilantní myšlenky jsou pro Konohu velmi cenné. Zdá se ale, že Katasuke ovládá pouze základní ninžda techniky.

Zajímavosti

Narozeniny slaví 3. března.
Měří 170 cm.
Katasukeho koníčky zahrnují hraní one-on-one bojových her a populární karetní hry zvané Extrémní ninžda svitky.
Jeho oblíbeným jídlem jsou wonton nudle, což je čínský pokrm populární v čínském Kantonu, Hong Kongu, Malajsii, Singapuru a Thajsku. Vývar zpravidla obsahuje krevety, kuřecí či hovězí maso, jarní cibulku a houby.
Jeho nejméně oblíbeným jídlem jsou malé křupavé sardinky.

Na článku pracovali: 

Kategorie:
 

Přihlášení

 
 

Kalendář akcí