manga_preview
Boruto TBV 07

Yota

yota.jpg

Yota (ヨタ) je fillerová postava, která se poprvé objevila v 313. dílu Shipuudenu během bojů Čtvrté války ninjů, vyvolal ji Kabuto skrze Edo Tensei. Jednalo se o malé dítě z neznámého potulného klanu, jeho rodina dokázala ovládat počasí a svoje schopnosti využívala k obstarání živobytí. Yota ve válce narazil na Kibu, Sakuru a trio Ino-Shika-Chou.

Shikamaru, Ino a Chouji se s Yotou seznámili v lese jako děti, když hledali Choujiho ztracené kunaie, které dostal od maminky a moc se bál, že jí to bude líto. Kunaie nakonec našli - přišpendlily Yotu ke stromu hlavou dolů. Jelikož Yota brečel, spustil se ve slunečný den déšť, což Shikamarovi přišlo podivné. Kluci se snažili Yotovi pomoci, ale nedokázali vyšplhat na mohutný strom a jak Shikamaru podotkl, ještě se nenaučili šplhat pomocí chakry, proto jim to nešlo tak rychle jako jejich tátům. Yota brečel čím dál tím víc, déšť se změnil na prudký liják, až voda podemlela strom a ten spadl. Chouji chránil Yotu (i své kunaie) a chlapec se začal smát. Déšť přestal. Shikamaru pak našel otrhanou ceduli s nápisem Počasí na prodej.

Když se trojice chlapce vyptávala, zjistili, že nepochází z žádné země ani vesnice. Zjistili jen to, že se Yota moc rád směje, mluví o sobě jako o holce* a má hlad. Když ho pohostili brambůrkami a onigiri, Yotovi se rozzářila očka. Tehdy zjistili další fakt - Yotův velký apetit. Kručelo mu v břiše a chtěl víc. Ino rázně odmítla, Yota začal brečet a zase se rozpršelo. V tu chvíli si to dal Shikamaru celé dohromady. Nakonec se srdceryvně rozeřvali všichni čtyři.
Ve válce se nemohl Yota ovládat a útočil na své staré kamarády. Proti Ino-Shika-Chou použil déšť a příšerně brečel. Proti Sakuře použil sníh, přičemž tancoval, radoval se a prozpěvoval: „Kon, kon, kon... Sněží, kon.“ Sakura vzpomínala, jak na Akademii zahlédla Ino, Shikamara a Choujiho pokoutně krást z obědů ostatních. Nedalo jí to a sledovala trojici do lesa až k velkému vykotlanému stromu, kde se Yota usídlil i se svou cedulí. Když chlapec zahlédl Sakuru, zařval z plných plic: „Čelo!“ Se Sakurou to málem seklo. Yota kolem ní poskakoval, radoval se a začalo sněžit... Čím víc se však Yota raduje, tím víc sněží, což si Sakura za války ověřila s jeho sněhovou vichřicí. Na velkého Kibu naštvaný Yota útočil pomocí blesků, které zdáli zahlédl Naruto. Viděl také lokální déšť i sníh a napadlo ho, o koho by mohlo jít...

Shikamaru podotkl, že si Yota Sakuru oblíbil. Děti si tak mohly v létě postavit iglú, zasáňkovat nebo se koulovat. Když byla Ino skleslá, že Sasuke od ní nepřijal květiny, byl smutný i Yota a pršelo. Později děti viděly, že Sasuke mířící domů má růžovými květy obsypanou celou tašku.

„Nebyla to snad sranda? Sasuke-kun, který se vždycky chová tak chladně... vypadal jako květinová zahrádka.“

Po Choujiho poznámce se všichni rozesmáli. Děti Yotu varovaly, ať se k vesnici nepřibližuje, aby proti němu vesničané nějak nevystoupili. Yota slíbil, ale řekl, že potkal podivného kluka, který seděl na prolézačce a koukal na hlavy Hokagů... Naruta. I Naruto ve válce narazil na svého Yotu, tentokrát si pískal a ovládal vítr.
Malého Naruta děti konfrontovaly, když se Yota ztratil a obvinily ho, že Yotovi něco provedl. Naruto v jejich očích četl obvyklé odsouzení a opovržení.

„Proč byste chránili cizince a na mě pořád koukali těmahle očima?!“

Naštvaný odešel pryč a Shikamaru přiznal, že na něj šli moc zbrkle. Naruto Yotu opravdu potkal, ale až při svém odchodu, kdy zaslechl pláč a znovu se rozpršelo. Záviděl chlapci techniky i to, že ho mají ostatní rádi. Ale Yota ho překvapil. „Já tě znám! Dělal jsi fuu fuu fuu. Seděl jsi na té prolézačce a pískal.“ Chtěl, aby ho to Naruto taky naučil, protože při pískání nebyl sám - rozveselilo ho to.
Z ničeho nic se Yota změnil, začala z něho vycházet tmavá aura a z oblečení se vysoukal bílý hádek. Naruto ho zahodil, had zmizel a zmizela i aura. Yota znovu požadoval, aby ho naučil pískat, jako by se vůbec nic nestalo, a tak se Naruto ani neptal. Vyhověl mu a přitom zjistil, že Yota umí ovládat vítr. Když se Yota naučil pískat, označil blonďáčka za kamaráda. A jak to tak bývá, i v tu chvíli se někdo nečekaně objevil - Kiba a štěkající Akamaru.
Yota vylezl na strom a začaly blesky; Yota totiž neměl rád psy. Utíkající Kiba vysvětloval, že šel na procházku a najednou všude blesky. Nakonec se připojila i zbývající děcka hledající Yotu. Yota se spřátelil s Akamarem a děti si hrály na schovku. Kiba hledal a okamžitě našel Naruta, na kterého jediného pršelo, protože nechtěl, aby se s ním Yota schoval. Jenže když všichni vylezli, Yota nepřišel.

Našli ho až podle deště. ANBU ho chytili do sítě a dětem oznámili, že ho berou do vazby. Velký Naruto myslel, že tenkrát vlastně dovolily, aby ho dospělí zabili... Totéž si ve válce myslel i Chouji, když přiznal, že se na ně Yota asi zlobí, když přišel hned čtyřikrát. „Možná proto přišel ke každému z nás. Protože jsme ho nechali zemřít.“ Shikamarovi došlo, že jeho naklonování není jen tak možné a že v tom má zřejmě prsty Bílý Zetsu... i proto se ho mohli odhodlat zničit. Shikamaru chlapce spoutal svým Kagemane no Jutsu a Ino ho zezadu probodla. Yota se dle očekávání přeměnil na bílého nepřítele. Kiba ho zničil pomocí Gatsuuga a Sakura svou brutální silou.

Naruto vzpomínal, že se tehdy Yotu pokusili zachránit, Shikamaru si všiml deště nad budovou Hokage a rozhodl, že kamarádovi musí pomoci. Vystrašeného Yotu drželi ANBU v podzemí a vyslýchali ho.

„Odkud jsi? Jaká vesnice?“
„Já... nevím... o složitých věcech... Ptejte se na jednoduché otázky.“
„Odkud jsi? Jaká vesnice?“

Aby Naruto odlákal pozornost, znovu počmáral monument Hokagů, tentokrát speciálně jen hlavu Třetího. Ostatní mezitím pronikli do podzemí. Shikamaru spoutal tři členy ANBU svým Kagemane no Jutsu a všichni se rozběhli k Yotovi, ale čtvrtý zkušený ANBU je překvapil ze zálohy. Varoval je, že nikdo nesmí ohrozit blaho vesnice a chlapec může být nastrčený špeh. V tu chvíli přiběhl i Naruto a postavil se před Yotu s tím, že nic z toho není pravda. Yota byl první kamarád, kterého kdy měl... Když ANBU srazil Naruta k zemi, Yota se naštval, vyvolal blesky a složil všechny ANBU. Děcka s chlapcem na zádech utekla až k prudké řece. Snažila se ji přebrodit, ale proud byl příliš silný... a tak se je Yota pokusil zachránit a pomocí větru ostatní vyhodil na břeh. Sám pak vysíleně klesl do řeky. Slíbil, že na ně nikdy nezapomene, ale oni zapomenout musí, nebo to pro ně bude bolestivé. Vzal jim vzpomínky na sebe i na to, jak se všichni kamarádili...

Naruto v boji proti Yotovi v sobě uslyšel jeho hlas a skutečné myšlenky. Yota přiznal, že se nemusí trápit, protože byl mrtvý dávno před jejich setkáním v dětství. Vyprávěl jim o svém potulném klanu, ovládání počasí a přiznal, že patřil mezi ty nejlepší. Jenže se narodil velmi slabý a nakonec brzy umřel. Orochimaru však nenechal cenného Yotu jen tak odejít a vyzkoušel si na něm své Edo Tensei.

„Víte, neměl jsem to vůbec lehké, když jsem byl naživu. Kamkoli jem šel, vždycky jsem byl sám. Když jsem umřel, už jsem nebyl sám.“

Naruto požadoval, aby to bylo jako dřív, nehledě na Edo Tensei. Yota byl však znovu šťastný a tentokrát chtěl, aby si ho ostatní pamatovali. Tentokrát opravdu dokázal zemřít a sám se vymanil z prokleté techniky.

* Yota používal atashi, což říkají dívky, chlapci používají watashi.

Na článku pracovali: 

Kategorie:
 

Přihlášení

 
 

Kalendář akcí