manga_preview
Boruto TBV 08

Kam srdce odešlo?

Slunce zapadlo za obzor, na inkoustové modři se objevila večernice, jarní vzduch provoněla spadlá rosa. Příroda utichala, ukládala se ke spánku.
Ale lidé ne. Ve skutečnosti se spousta z nich bála usnout s vědomím, že sice přijde nový zítřek, ale oni se už do něj nemusí probudit.
Shizune šeptem promlouvala k raněným, uklidňovala je, že zrovna oni budou v pořádku. Že přežijí. Uklidňovala je, i když se zmítali v těch nejbolestivějších křečích.
Bude to dobré, nebojte.
Slova, která automaticky opakoval každý medik. Byli vycvičeni nevzdat to, bojovat až do posledního tlukotu srdce válkou zmučených pacientů. Jenže nastaly chvíle, kdy si přála, aby směla ukončit nejeden život.
Budete v pořádku.
Na tváři měla lehký úsměv, masku z porcelánu. Starostlivé oči hledaly každého, kdo potřeboval slůvka útěchy. Křečovitý stisk najednou povolil, chakra zmizela. A Shizune si uvědomovala, že přítomnost smrti pro ni stále není absolutní.
Polohlasně oslovila blízko stojící medičku, poukázala na mrtvého, víc informací nebylo třeba.
Z prvního stanu se přesunula do druhého, kde ji ovanul pach krve, hnisu a smrt se vznášela u stropu.
„Shizune-san, došly nám obvazy.“
„Došla dezinfekce.“
„Potřebujeme analgetika a antipyretika!“
Všechno odkývala, slova okamžitě mizela ve sténání raněných.
„Dojděte za Sakurou, spojí se se zásobovací jednotkou.“
„Ale ta…“
„…tu není,“ došlo Shizune. „Zařídím to sama.“
Oči přejely po jedné místnosti. Na lůžkách i mimo ně leželi lidé s popáleninami prvního stupně, mnoho z nich mělo nejednu hlubokou ránu. Spousta ran mokvala, všechny mohly způsobit infekci. Více jak polovina pacientů bojovala s horečkou. Tady smrt měla práce nad hlavu. Protože jemně zelená chakra ani zdaleka nestačila, medici nebyli všemocní.
„Z cesty!“
Uskočila na stranu, donesli dalšího ninju. Stan zaplnil čerstvý nářek agónie plný útrpné bolesti. Ženě z hrudníku vyčníval menší dřevěný kůl, pravá ruka trčela v nepřirozeném úhlu.
Shizune k ní okamžitě přešla, koncentrovala do dlaní chakru. Položila je na ženin hrudník. Rozdrcená žebra, propíchnutá plíce. Ruka nadvakrát zlomená, vykloubené rameno. Lehký otřes mozku, nejspíš následkem pádu. Spousta krvácejících ran. Vší silou zabrala, vytáhla kůl pulzující juubiho chakrou. Ignorovala uši drásající nářek. Zacelení plíce a dočasné snížení prahu bolesti bylo to nejmenší, co pro ženu mohla udělat.
„Bude to dobré,“ hlesla, povzbudivě ženě stiskla dlaň.
Nebude. Tady všichni čekají na zázrak.
Prošla uličkou, zastavila se u dalšího pacienta. Přímo cítila, jak jí Smrt dýchá za krk. Zkontrolovala životní funkce, trochu snížila horečku. Dlaně jí začaly nepřirozeně pálit, ucukla. Otrava juubiho chakrou bylo to poslední, co si mohla dovolit, a tak muže musela ponechat osudu.
Takových jako on tu bylo spousta. Mnozí z nich nepřežili.
„Hitomi-san, dojděte pro ledovou vodu. Zkuste jim alespoň snížit horečku,“ obrátila se k asistentce.
„Jistě.“
Shizune si povzdechla, polovinu mediků musela vyslat přímo na bitevní pole, jinak by ztráty byly astronomicky vysoké. Netřeba dodávat, že pár z nich teď leželo v tomto stanu.
„Hitoshi-san, nedostatek antibiotik zkuste nahradit extrakty z bylin.“
„Hai.“
Promnula si oči, chtělo se jí tak strašně moc spát… Odešla do velitelského stanu, dopila studené kafe a snažila se spojit se zásobovací jednotkou. Teprve až na pátý pokus se jí povedlo navázat spojení.
„Zásobovací stanice, mluvte.“
„Tady Shizune, lékařská jednotka. Potřebujeme dodat obvazy, prostěradla, dezinfekci, jehly a nitě, analgetika, antipyretika a antibiotika. Přepínám.“
„Zopakujte to, máme špatný signál…“
Shizune si frustrovaně povzdechla.
„Obvazy, prostěradla, dezinfekce, jehly, nitě, analgetika, antipyretika, antibiotika.“
„Rozumím. Obvazy a prostěradla můžeme dodat hned, na zbytek si pár dní počkáte.“
„Jak dlouho?“
„Zhruba tři dny.“
„Tři dny?! Víte, kolik lidí za tu dobu bez těch léků zemře?! Nemůžete dodání urychlit?!“
„Nevím a vlastně mě to teď nezajímá. Dobu nemůžu ovlivnit, lékařské potřeby musíme přebírat z vesnice vzdálené 100 kilometrů.“
„Co se stalo s původním zdrojem?“
„Město vyhořelo.“
„Chápu a rozumím. Končím.“
Musela se hodně ovládat, aby vysílačku nehodila do rohu. Situace se horšila, Madara vyhrával a armáda bílých Zetsu vraždila Alianci ve velkém.
„Pomoc!“
Uši-trhající nářek Shizune donutil se zvednout ze židle. Doběhla k provizorní bráně, kterou už dávno nikdo nehlídal.
„Pomoc…“
Ženina prosba zeslábla, jak se zhroutila pod tíhou muže, kterého nesla. Uschlou trávu smáčela čerstvá rudá kaluž.
Shizune na moment vynechalo srdce. Rozběhla se, sklonila se k dvojici a jemně, avšak rázně uvolnila křečovitě železné ženino objetí. Muž se sesunul na zem.
„Zachraňte ho, prosím.“
Tichá prosba trhající srdce.
Ten zoufalý pohled, když Shizune ženu odváděla pryč, ji bude pronásledovat až do smrti.
Roztrhanému tělu ležícího ve vlastní krvi již nebylo pomoci.
„Prosím! Jeho, ne mě!“
Ženě kapaly slzy z brady, zdobily její roztrhanou, ušmudlanou uniformu jako flitry z plesových šatů. Shizune jí mlčky ze zad vytáhla tři shurikeny a ošetřila hlubší rány.
„Mrzí mě to, hlesla,“ když jí obvazovala hrudník. „Jak se jmenoval?“
„Kitai.“
„Děkuji.“
Nechala ženu v péči asistentek a odešla pryč. I když nechtěla, zadívala na zemi, která stále lačnila po krvi. Tělo už někdo odklidil. Stála tak několik dlouhých minut, nad ničím nepřemýšlela, jen tupě zírala před sebe. V některých chvílích lidská mysl dojde do stavu automatického pilota.
„Shizune-san?“
„Hm?“
„Bude půlnoc.“
„Ach, jistě…“
Čas odvést mrtvé.
Otočila se, převzala od medika svitek a odešla s ním do té nejodlehlejší části areálu. Zastavili se až před pěti vysokými hranicemi, na kterých ležela těla obalená bílou hrubou látkou. Shizune přejela očima po medicích a asistentech, všichni křečovitě svírali hořící louče, jako by se báli, že jim dřevo vyklouzne z rukou. Shizune si vzala tu svou, zapálila ji. Pak, aniž by musela vydat nějaký povel, jeden do jednoho zažehli hranice. Dělali to už tolikrát... Plameny po chvíli ožily, žíznivě polykaly suché dřevo, pomalu stoupaly vzhůru. Oheň vytvářel nepřirozené pokroucené stíny, bledým tvářím vdechl nezdravě voskový nádech. Jakmile plameny začaly sžírat látku, všichni se potichu vrátili zpět ke svým povinnostem.
Ale Shizune ne, ona jediná zůstala stát až do konce. S prázdným srdcem i pohledem pozorovala, jak oheň polyká těla těch, kteří padli v boji za své ideály. Stála na svém místě ještě dlouho poté, co poslední plamen vyhasl.
Ptáte se, na co v tu chvíli Shizune myslela, když byla obklopena tmou, s každým nádechem cítila pach spáleného dřeva, mrtvol a v dáli slyšela příslib dalších raněných? Upřimně, nevím. Vlastně pochybuji, zdali to věděla i ona. Zato obě víme, že její srdce křičelo do světa, ať ta liška, ten stálý maják v bouři ukončí tu zpropadenou válku.

Poznámky: 

Stejně jako u Valčíku se smrtí je i tohle inspirováno mým drabble z druhého kola drabble maratonu. x)

analgetika = léky na bolest
antipyretika = léky snižující horečku

5
Průměr: 5 (7 hlasů)

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele himiTsu
Vložil himiTsu, Pá, 2016-06-17 23:48 | Ninja už: 5518 dní, Příspěvků: 921 | Autor je: Propadlý student Akademie

Cist pribeh o valce, ktery je neotrely, novy
a neprirovnavat ho k Nef a jejimu Skrivanovi,
se mi stale jeste nepodarilo.
Myslim, ze tohle vyjadrilo
asi jen z poloviny, co by melo.
Tomu vsemu, co se tam stalo,
proste jeste neco chybi - myslenky, vic pocitu,
ani shinobi nebere valku bez citu.
Kdybys Shizuniny menici se stavy mysli zapojila
a lepe ji tak se ctenarem propojila,
bylo by to o chlup lepsi, si myslim.
Stejne, na dalsi dilo se velmi tesim.

Obrázek uživatele Akumakirei
Vložil Akumakirei, Pá, 2016-04-15 17:04 | Ninja už: 5638 dní, Příspěvků: 2348 | Autor je: Editor všeho, Editor FF, Prostý občan

Víš, Sayu, nad tímhle komentářem jsem přemýšlela hrozně dlouho. A vlastně pořád nevím, jak to nějak sesumírovat. Ta povídka je dobrá, o tom žádná. Pohled z Shizuniny strany na válku je originální, téma mě zaujalo, alespoň to rozšiřuje příběh, protože Kishi se na tohle dost podstatně vykašlal. Je to drsné už ze začátku postavením klidné přírody vedle smrti a křeči pacientů. Máš to reálné, dáváš si pozor na detaily, ukazuješ krutost války. Na první přečtení se mi to líbilo, i když mi cosi nesedělo. A tak jsem to četla několikrát a čím dál víc to cítila.
Prvních pár vět jsem viděla tvůj rukopis, takovou tu lehkost a navození atmosféry tvým nezaměnitelným stylem. Bezva, říkala jsem si ^^ Soustředila se na příběh a příběh pokračoval, ale já v něm už neviděla tolik Shizune jako spíš tebe. A touhu napsat to doopravdy dobře, bez chyb, vyšperkovaně.
Je to vyšperkované, ale na mě až moc. Pro mě tahle snaha přehlušuje všechno kolem, cítím, jak hrozně moc myslíš na čtenáře, jak uvažuješ nad významem každého slova a jeho postavením ve větě, nad každou čárkou, vším. Možná je to jen můj pocit, možná to bylo jinak a jsem jen hloupý čtenář, nevím.
Myslím, že tvoje Harmonie a Zrcadlo byly o radosti psát, napsat ten příběh, podělit se o něho, dát mu nějakou psanou podobu, využít náhlý záchvěv inspirace. Shizune tohle pro mě postrádá. Je dobrá na povrchu, ale uvnitř mi přijde bohužel trochu prázdná. Sayu, neber to prosím tě jako nějakou kritiku, ale spíš radu - ty umíš výborně psát. Máš svůj vlastní styl. Skvělé nápady. Jen si myslím, že nad tím zbytečně moc přemýšlíš a tím to ztrácí. Zkus se oprostit od nás čtenářů, vždyť když využiješ svůj talent a zkušenosti, my budeme nadšení. Vždycky se těším na každý tvůj nový příběh, novou myšlenku.

.Seznam FF, Poslední FF: Šampioni těžké váhy | Na kočku a na myš | Rozkaz zněl jasně | Bohům padají z talířů drobky
. • V noci jsou všechny kočky černé.
.Some days, some nights...

Obrázek uživatele Sayoko
Vložil Sayoko, So, 2016-04-16 21:35 | Ninja už: 5849 dní, Příspěvků: 2209 | Autor je: Editor všeho, Editor FF, Manga tým, Naháněč jelenů

Kritika to je (jinak to prostě nevidím) a děkuji za ni. Děkuji za přečtení, vážím si toho, že nad tím prostě přemýšlíš. Smiling

Obrázek uživatele Zadra
Vložil Zadra, Pá, 2016-04-15 00:13 | Ninja už: 3070 dní, Příspěvků: 27 | Autor je: Prodavač v květinářství Yamanaka

Chci víc, chci víc Smiling a já si celou dobu říkal, kam se všichni ti zranění poděli. Působí to na mne dost reálně, v Narutovi je všechno tak růžový...

Obrázek uživatele Sayoko
Vložil Sayoko, Pá, 2016-04-15 15:09 | Ninja už: 5849 dní, Příspěvků: 2209 | Autor je: Editor všeho, Editor FF, Manga tým, Naháněč jelenů

Sama v Narutovi postrádám nějaké ty prvky reality, a tak se snažím s nimi přijít sama. Děkuji za milý komentář Smiling

Obrázek uživatele Sumiko Shiroo
Vložil Sumiko Shiroo, Čt, 2016-04-14 17:32 | Ninja už: 3915 dní, Příspěvků: 230 | Autor je: Pěstitel rýže

Husina po celém těle a v očích slzy. Aspoň takto na mě zapůsobila tato povídka. Strašně moc mě překvapilo, že někdo uvažuje i nad tím, jak to cítí i ostatní postavy. Bylo to... osvěžující, přečíst si zase něco z jiného soudku. Takže děkuji a jen tak dál. :3 Smiling

Nevím kdo jsem,či jsem,kam jdu,čí jsem posel,čeká mě smrt nebo spása,ale i tak se usmívám...

http://my-diary-life-world.blog.cz/

Obrázek uživatele Sayoko
Vložil Sayoko, Čt, 2016-04-14 21:00 | Ninja už: 5849 dní, Příspěvků: 2209 | Autor je: Editor všeho, Editor FF, Manga tým, Naháněč jelenů

Páni! Ani v nejmenším jsem si nedokázala představit, že by na někoho tahle povídka až tak zapůsobila. Sama mám ráda odlišné úhly pohledu na stejnou situaci, je moc zajímavé, jak se ten samý příběh může odehrát jinak. Já děkuji za milý komentář. -^^-