manga_preview
Boruto TBV 08

Slohovka

„Vlídný zloděj. Kdo to vymyslel?“
„Vím já? Asi učitel.“
„A to máš napsat do zítra?“
„Jo.“
„A kdy vám to zadal?“
Boruto nakvašeně sledoval svoje neposedné palce u nohou.
„Vsadím se, že jsi na to měl aspoň měsíc a teď to zase honíš na poslední chvíli!“
Za normální situace by Boruto zauvažoval, jak je možné, že jindy ta hodná, milá mamka dokáže být tak protivná, ale teď měl sto chutí jí odseknout něco jadrného. Bohužel si to nemohl dovolit, potřeboval ji.
„Mamiíí, že mi s tím pomůžeš?!“ Otočil se na židli do kuchyně s výrazem ‚ťuťu‘. Jestli následně nezabere ani ‚***u‘, tak bude mít zítra na hodině slohu zásadní problém znamenající zhoršenou známku v pololetí.
Hinata u válu zpozorněla. Á, už je tady ‚ťuťu‘. Za normální situace by se pobaveně zasmála, ale dnes už toho měla dost. Boruto byl lajdák a všechno ohledně školy řešil za 5 minut dvanáct. A bohužel vždycky jenom s ní. Rozhodla se ho trochu vytrestat, i když jí to trhalo srdce. „Já na slohy nikdy nebyla, musíš počkat na tátu.“ Co nejpřísněji zakrojila nůž do salátu.
Borutovi se zatmělo před očima. Tak to je konec. Táta a sloh! To si rovnou může dojít Shíňákovi pro pětku a vyjde to nastejno.
„Ale ten mi neporadí! Ten ani nepřijde domů.“ Zoufalý chlapec se posledního stébla chytal.
Hinata už už chtěla povolit, ale vtom se otevřely šoupací dveře a vběhla rozzářená Himawari. Za hlasitého „uíííí“ oběhla stůl a zamířila ke vchodovým dveřím. Borutovi se vznesl papír do vzduchu. „Hej, neblbni tady!“ rozkřikl se na děvče.
„Táta jde, táta jde, viděla jsem ho z okna. Jdu mu naproti…“ Poslední slova už zanikla v zuřivém jásotu u dveří.
„Tatí, já jsem dneska malovala! Tebe a mamku a taky pana školníka a tetu Sakuru, chceš to vidět? A Boruto zase zlobil!“
Naruto s Himawari pověšenou kolem krku nakoukl do kuchyně.
„Zdravím, miláčku! Co bude k večeři?“
Hinata ho odměnila ustaraným pohledem, Boruto nevraživým.
„Aha, tak já přijdu za chvilku.“ Zasípal, protože Himawari se přestěhovala na jeho záda a začala ho dusit. A náramně se bavila.
„Počkej, bude rámen s houbami a salát. Ale Boruto má napsat nějaký sloh a já teď nemám čas, mohl bys mu pomoct?“
Boruto naštvaně zapíchl pohled do země. „To stejně nedáš, je to trapný téma.“
Narutovi se konečně podařilo zpacifikovat křenící se Himawari.
„A o čem máš psát?“
„Vlídný zloděj.“
„Kdo to, proboha, vymyslel?“
„Já toho mám dost! To je snad jedno, hlavní je, že to je strašně těžký a mám na to mít zejtra hotový.“ Boruto praštil čelem do desky a zůstal ležet na pomačkaném prázdném papíře.
„No musíš na to jít logicky. Uvažuj nad otázkou. Kdo může být vlídný zloděj?“ Naruto se snažil působit způsobile a moudře, což šlo velice těžko, když u toho lechtal Himawari, která se strašně čertila a kopala ho nohou do brady.
Boruto zkoušel přemýšlet, ale v tom řevu se to nedalo. Mamka naštěstí zasáhla, než došlo k nejhoršímu.
„Tak nechejte toho! Himawari, přestaň zlobit tatínka a dojdi nahoru pro ty obrázky, co jsi mu namalovala. Za chvíli bude večeře.“
Himawari se ještě chvíli pokoušela zakousnout Narutovi do lýtka, když pak náhle otočila a vyběhla ven do poschodí.
Boruto horečně přemýšlel. „Hm, myslím, že vlídný zloděj je ten, kdo ukradne Chou-Chou brambůrky, aby nebyla tlustá.“
Hinatě upadla lžíce. Naruto se přemáhal, aby nevyprskl, ale navenek zachovat vážnou tvář a otočil oči v sloup. „Jo, myslíš to s ní dobře, ale to se holkám a o holkách říkat nesluší. I když… je to pravda,“ připustil.
Chlapec se zachmuřil. „Tak pak už teda nevím.“
„Podívej se, já bych na to šel takhle…“

Boruto Uzumaki
Kdo je vlídný zloděj?

Shodneme se, že zloděj je ten, kdo krade. A kdo krade, tak má většinou rád jen sám sebe. Vlídný je ten, kdo má rád ostatní a bere na ně ohled. Kdo bere ohled na ostatní a má je rád, tak je nemůže zároveň okrádat. Vlídný zloděj tak vlastně nemůže existovat, je to blbost. Anebo taky možná paradox. Leda by člověk neokrádal ostatní, ale sebe. Pokud člověk sám sobě potajmu ukradne např. cigarety a prodá je, tak zároveň krade, a zároveň je na sebe hodný a vlídný, protože neonemocní rakovinou. A ještě vydělá peníze, takže je vlastně rád. Problém nastane, pokud si ukradne třeba počítač. Sice neonemocní se zádama a očima, ale zase přijde o hry a o práci, takže na jednu stranu je na sebe vlídný, ale zároveň i naštvaný, že se tak okradl.
Anebo je tu druhá varianta, že krade, a je vlídný najednou. Mohl by teoreticky něco ukrást a druhý den by to šel vlídně vrátit, ale to se moc neděje, takže to asi nebude ta správná charakteristika.
Vlídný zloděj je podle mě i každý, kdo krade pro nějaký vyšší morální princip. Za vlídné zloděje tak můžeme označit všechny pohádkové hrdiny, co okrádali bohaté a dávali to chudým. Podstatné pak je, jestli jim to dali opravdu všechno. Když si hrdina nechává část loupeže pro sebe a staví si z toho zámek, tak není vlídný zloděj, ale vypočítavý zloděj. A to je velký rozdíl.
Myslím si, že vlídný zloděj je i můj táta. Musí být celý dny v práci a okrádá mě a sestru Himawari o čas, který bychom měli trávit spolu. Ale je to Sedmý Hokage a tvrdí, že musí řešit věci, které obohatí všechny. Má rád ostatní a chce, aby byl mír a všichni mohli žít v klidu. I já a sestra. Ale přesto nás okrádá, a to moc bolí. Možná takhle někde krademe všichni, abychom mohli jinde dělat radost. Možná jsme všichni tak trochu vlídní zloději. A možná dokonce musíme krást, abychom mohli dělat radost. Třeba je ta radost a dobro jen tak velké, jak moc nás nutí krást. V tom případě by táta musel být opravdu anděl.
Myslím, že dokud to sám nezkusím, tak to nezjistím.

Poznámky: 

Heh, pozdě, ale přece - k výzvě na téma Vlídný zloděj.
Měla jsem to rozepsané dlouho a už jsem to dnes chtěla smazat, ale pak jsem si začala psát volné asociace a vzniklo z toho toto minidílko. Snad se bude líbit a třeba zavdá další podněty k přemýšlení, protože nakonec se to téma ukázalo víc než nosným. Alespoň mně Smiling.

4.9
Průměr: 4.9 (10 hlasů)

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele Akhara
Vložil Akhara, Čt, 2018-11-22 19:49 | Ninja už: 2648 dní, Příspěvků: 1369 | Autor je: Manga tým, Leeho závaží

Pamatuju si, jak jsi někde říkala, že si moc nerozumíš s dějem a s rozvrhováním příběhu. A tohle je zářnej příklad toho, že povídka absolutně nepotřebuje nějakej děj k tomu, aby byla dobrá. Ono úplně stačí, když má autor takovejhle... říkejme tomu třeba pozorovací talent. Zvlášť když pak stvoří podobně vlídnou, ale zároveň absolutně nekompromisní glosu.
Je to vtipný, je to upřímný, je to naprosto přesný a vztáhnutelný ke skutečnosti a hlavně je to radost číst. Smiling
Jsem moc ráda, že jsem se k tomu mohla po víc než půl roce dostat a vzpomenout si, jak jsem si u tohohle tématu připadala velmi podobně jako Boruto s Narutem, přestože jsem pro něj tenkrát hlasovala. Laughing out loud
Díky.

Obrázek uživatele noleda
Vložil noleda, Pá, 2018-11-23 18:12 | Ninja už: 3873 dní, Příspěvků: 7444 | Autor je: Editor všeho, Editor obrázků, Samuraj

Juj, komentář po takové době a zrovna u povídky, to se mi jen tak nestává Smiling. Díky moc!
No nevím, pozorovací talent tam asi nějaký bude, to bych nemohla dělat to, co dělám, ale pořád mě to omezuje "pouze" na takovéto útržky. Vůbec nechápu, jak někdo dokáže napsat knihu. Jak se v tom vyzná, aby se neztratil, a jak to dokáže dopředu celé vymyslet.
Zrovna tahle povídečka byla v druhé části šíleně uspěchaná, absolutně jsem se nad tím nezamýšlela, jak to vlastně vyzní, a je to na tom znát. Myslím, že jsem už napsala i lepší. O to víc mě těší, že se tak líbila Eye-wink.

Pravidla a rady ohledně vkládání obrázků najdete na stránce Jak přidat obrázek a Pravidla vkládání FA

KURZÍK KRESBY

NARUTO ANTISTRESOVÉ MALOVÁNKY a NARUTO PEXESOVÁ HRA - odkazy na stažení ZDE

Obrázek uživatele BeeSan
Vložil BeeSan, Út, 2018-03-27 19:47 | Ninja už: 3380 dní, Příspěvků: 433 | Autor je: Hlídač Gaiovy želvy

Super, hlavne tá prvá časť sa mi strašne páčila, akoby tá scéna bola živá Smiling

Dzn dzn dzn

Obrázek uživatele Hromis
Vložil Hromis, Út, 2018-03-27 01:19 | Ninja už: 3769 dní, Příspěvků: 489 | Autor je: Moderátor, Prodavač v květinářství Yamanaka

To jsou až skorem zachmuřené úvahy ze života! A proto nám vždyckyvá vštěpovali, že krást se nemá... Smiling Sedmé příkázání děcka, Sedmé přikázání! Zopáknout! Laughing out loud

Včera byla Země ještě placatá, počkej, co bude zítra!

Obrázek uživatele Palantir
Vložil Palantir, Po, 2018-03-26 21:49 | Ninja už: 5184 dní, Příspěvků: 6228 | Autor je: Moderátor, Editor fóra, Uchazeč o ruku Mizukage

Hneď na začiatku som si myslel, že pokračuješ na žurnalistickú tému, ale nie. Smiling
Pri Himawarinom maľovaní ma napadlo, že viem, čo majú spoločné Hinata s Narutom, ale čo môžu mať spoločné školník so Sakurou? Laughing out loud
Sleduješ anime? Tam sa pred pár epizódami preberalo práve toto. Tee-hee
Ale vyriešila si to šikovne, hoci by bolo omnoho zaujímavejšie, keby pred celou triedou prečítal rozpravu o krádeži chipsov. Evil

Nové FF: Ďalšie dieťa, Klietka, CSI KONOHA: Sobášny podvod?, Fajka ; aktuálna séria: Krvavá hmla 01 - 03,
ostatné nájdete aj s popismi na - Poviedky značky PALANTIR Smiling Fan-mangy:
To nestihnem; Dnes neumieraj!; Vlasy...

Obrázek uživatele noleda
Vložil noleda, Po, 2018-03-26 23:04 | Ninja už: 3873 dní, Příspěvků: 7444 | Autor je: Editor všeho, Editor obrázků, Samuraj

Díky moc za komentík! Já vím, ten závěr v podobě slohu to chtělo ještě mnohem lépe promyslet. Napsala jsem první věci, co mě napadaly, to jsem celá já. Anime sleduju, ale že by tam probírali školníka a Sakuru Puzzled Laughing out loud. To byla taková návnadička hozená do placu. Byla jsem zvědavá, kdo si toho všimne, byť ze strany Himawari to bylo jistě myšleno úplně nevinně, prostě toho dne potkala tetu a někde jinde školníka. Ale co kdyby, že? Sasuke věčně není doma a školník má také černé nagelované háro Laughing out loud...

Pravidla a rady ohledně vkládání obrázků najdete na stránce Jak přidat obrázek a Pravidla vkládání FA

KURZÍK KRESBY

NARUTO ANTISTRESOVÉ MALOVÁNKY a NARUTO PEXESOVÁ HRA - odkazy na stažení ZDE

Obrázek uživatele Palantir
Vložil Palantir, Út, 2018-03-27 07:56 | Ninja už: 5184 dní, Příspěvků: 6228 | Autor je: Moderátor, Editor fóra, Uchazeč o ruku Mizukage

To sa netýkalo školníka a Sakury (to radšej do anime nedávajú) ale už prvej polovice slohovky. Smiling

Nové FF: Ďalšie dieťa, Klietka, CSI KONOHA: Sobášny podvod?, Fajka ; aktuálna séria: Krvavá hmla 01 - 03,
ostatné nájdete aj s popismi na - Poviedky značky PALANTIR Smiling Fan-mangy:
To nestihnem; Dnes neumieraj!; Vlasy...