manga_preview
Boruto TBV 09

Ohňostroj

Když jsme spolu sledovaly ohňostroj, co znenadání začal,
v tranzu jsem hleděla na tvou tvář.

Stojí a dívá se. Sleduje.
Červená, zelená a zlatá. Všechny ty barvy vybuchující v doširoka otevřených dětských očích. Sestřička se směje a tleská rukama, co sotva dosáhnou na zábradlí, a Hinatě je tak zvláštně hezky a smutno. Jsou spolu. A ona si přeje, aby tu mohla zůstat napořád; napořád sledovat, jak jim obloha nad hlavami rozkvétá světlem. Sestřička se směje a jí je najednou do pláče, protože v té krátké pauze mezi dvěma údery srdce jí cosi zašeptalo, že je to možná naposledy. Že ony dvě jsou jako ten ohňostroj, po kterém má Hanabi jméno.
Na začátku vyletí vysoko, aby s radostným burácením rozzářil noční oblohu vírem barev. Je to pomíjivá chvilka štěstí, co se s tichým zasyčením rozpustí ve tmě. Když zavře oči, ještě chvíli vidí na víčkách jako přelud svítivou perokresbu. Ale i ta pohasne. A zůstane jen štiplavý kouř a ohořelé zbytky papíru zadupané v bahně.
Stojí vedle sebe, nakloněné přes zábradlí. Hanabi se směje nadšením, jako každé jiné pětileté dítě, a Hinata potichu pláče steskem po něčem, co ještě neskončilo, ale bylo odsouzeno k zániku. Snaží se zapamatovat si každý detail, každý nádech a každý barevný záblesk, co sestře rozšířil oči údivem, a snaží se zapamatovat si, jaké to je, zářit společně vysoko na obloze. Zapamatovat si všechno, jen aby nikdy, nikdy, nikdy nezapomněla, že ji má ráda.
Stojí vedle sebe, nakloněné přes zábradlí, a sledují, jak jim nad hlavami vadne světlo. Červené, zelené a zlaté.

Kdybych tě začala nenávidět,
tak by se mi den jako ten dnešní
opět zjevil v myšlenkách.

Stojí a dívá se. Sleduje.
Hrudník se jí zvedá divokými nádechy a po tváři teče pot. Je to pot, protože slzy Hinatin otec nerad vidí. A tak Hinata nepláče, ani když ji štípou oči a má odřené koleno od toho, jak tvrdě dopadla na zem.
Ten moment se jí pořád přehrává v hlavě. Jeden nešikovný krok, lehké vychýlení těžiště a Hanabina ruka rychlá a přesná jako had. A Hinatu jen napadá, odkdy jsou hadi baculatí a ještě trochu zalepení od medu, co odpoledne vyloudili v kuchyni. A pak už se svět rozmaže a z toho chaosu se najednou vynoří Hanabin obličej, vznášející se nad ní. Na okamžik se rozzáří všemi barvami ohňostroje, ale pak začne zničehonic pohasínat, až zůstane mdlý a prázdný jako zakouřená obloha.
Hinata nepláče. Stojí a dívá se. Sleduje odcházející sestru a snaží se sama sebe přesvědčit, že to malé černé bodnutí, co pořád ještě cítí někde uvnitř, ve skutečnosti neexistuje.
A teprve, když jí Hanabi zmizí z dohledu a otcův ledový zrak roztaje pod matčinou rukou, teprve když na všechno padne tma černá jako havraní vlasy a křik dne umlkne v tiché ukolébavce, teprve tehdy Hinata pláče. Protože někde v hloubi duše ví, že tohle je on. Tohle je ten den, kdy květy na nebi zhasly a přišly dny perokresby. Ještě se daly mhouřit oči a dalo se hrát na pravdu, zakrývat si obličej dlaní a schovávat se do stínu, ale nic nemohlo zakrýt skutečnost, že barvy pod denním světlem blednou.
A Hinata pláče, protože v tichém přítmí dětského pokoje nad ní pořád visí Hanabina tvář, pyšná jako bledý odraz luny na inkoustovém moři.

I teď, když zavřu oči,
stále tě tam vidím.

Hinata už nepláče. Stojí a dívá se. Sleduje.
Pochopila, že plakat nemá smysl. Musí se snažit, musí bojovat a musí vítězit, aby se otcovy oči neměnily v kusy ledu a na jeho vlasy předčasně nesedal sníh. Hinata nedokáže pochopit, proč se to děje, proč mu s každou její prohrou přibývají na čele vrásky. Matka jí vysvětlila, že se otec trápí a že ji má rád, a Hinata jí věří. A tak se snaží vítězit, protože věří i otci a nechce, aby se trápil.
Ale nedokáže bojovat s Hanabi, ne doopravdy. A tak se Hanabi při každém souboji mění, a kolem Hinaty se místo ní míhá někdo jiný. Někdo, kdo má pyšnou tvář luny, vlasy jako inkoustové vlnobití a místo rukou dva rychlé hady.
Tentokrát Hanabi nezvítězí, ale poslední dobou jsou jejich šance stále vyrovnanější. A čím bližší jsou si na bojišti, tím širší je propast mezi nimi. A Hinata se bojí, že jednoho dne bude tak široká, že přes ni už nezahlédne světlo ohňostroje v sestřiných očích. A bojí se, protože už si nedokáže vybavit každý nádech, ani každý barevný záblesk. A bojí se, protože včera ráno pomáhala Hanabi rozčesat si vlasy a zuby hřebenu místo toho zajely do inkoustového vlnobití.
Bojí se, že jednoho dne dočista zapomene.
A Hinata nechce zapomenout. Nechce, aby se z Hanabi stala bytost s pyšnou tváří luny a hadíma rukama. Ale nechce ani, aby se z otce stal někdo, z koho čiší chlad.
A tak jenom stojí a dívá se. Sleduje.
A doufá, že to bude stačit.

Proč jsem tě vůbec potkala.
Až tak moc jsem smutná.

Čas plyne. A propast se rozšiřuje.
Hinata zírá do temnoty a temnota jí odpovídá. Dívej se, dívej, ať nevidíš. Sleduje, jak se dole na dně tichounce prohánějí lišky s hebkou srstí. Čas od času zvednou čenich a zavětří, zavadí o ni plachým pohledem a utíkají dál. Sleduje ptáka plného zášti, jak marně tluče křídly o mříže. A sleduje mnoho jiných věcí a nakonec už se ani nedívá na druhou stranu, kde stojí Hanabi. Napřed ze strachu, pak z lítosti a nakonec prostě proto, že si její pozornost žádá jiné dění.
Jednoho dne nad propastí vyjde měsíc, ale není ani trochu jako Hanabina pyšná luna. Je veliký a krvavý a zlý a všechny Hinatiny problémy se v jeho světle najednou zdají být menší. A po něm jiný, stříbrně modrý, co za přátelským dotykem skrývá poživačnou touhu. Mít. Držet. Nepustit. A horoucí dlaní drtí všechno, co by chtěla držet a nepustit ona. A tak Hinata pustí. Rozevře prsty a nechá všechno to rozzářené a šťastné popadat někam, kam už nedosáhne, až jí nezůstane nic, než zbytky slunečnicové žluti ulpělé na konečcích prstů. A proč? Protože na chvíli znovu vidí explozi barev, každý nádech a každý detail, i když už není očí, v nichž by mohla sledovat odraz ohňostroje. A protože má poprvé v životě pocit, že by to tentokrát mohlo být doopravdy naposledy.

Chci na tebe úplně zapomenout.
Až tak moc jsem smutná.

Stojí a dívá se. Sleduje.
Červená, zelená a zlatá. Hanabi se vedle ní opírá o zábradlí a s nevzrušeným výrazem pozoruje všechny ty barvy vybuchující na obloze. A Hinatě je tak zvláštně smutno. Jsou spolu. A přesto nejsou. Ne tak jako tenkrát před lety. A ona si najednou přeje, aby se mohla vrátit zpátky; napořád sledovat, jak jim obloha nad hlavami rozkvétá světlem. Hanabi mlčí a jí je najednou do pláče, protože v té krátké pauze mezi dvěma údery srdce má pocit, že je doopravdy tam, kdy se Hanabi smála nadšením jako každé jiné pětileté dítě. A tak šeptá, celým svým bytím šeptá malé Hinatě, ať si zapamatuje každý detail, každý nádech a každý barevný záblesk. Protože jejich ohňostroj může věčně zářit jedině tam. Ve vzpomínkách.
Stojí vedle sebe, nakloněné přes zábradlí, a sledují, jak jim nad hlavami vadne světlo. Červené, zelené a zlaté.

Poznámky: 

Kdysi dávno Aku vypsala misi a já se do ní opravdu chtěla zapojit... Bohužel jsem se beznadějně zasekla po prvním odstavci a teprve teď to zvládla dopsat.

5
Průměr: 5 (4 hlasů)

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele Akhara
Vložil Akhara, St, 2019-11-20 17:23 | Ninja už: 2673 dní, Příspěvků: 1373 | Autor je: Manga tým, Leeho závaží

Moc děkuju. Oběma. Smiling
Mrzí mě, že jsem to nezvládla včas, obzvlášť kvůli tomu, že jsi na to čekala, Rahzel. Tvůj komentář pod misí mě nesmírně potěšil a teď se stydím, že jsem na něj nijak neodpověděla. Laughing out loud

Hinaty mi bylo z tohohle úhlu pohledu vždycky strašně líto. Ale vlastně doteď nevím, jak přesně ty hyuugovský tradice fungovaly a proč to místo dědičky "nepřenechala" Hanabi mnohem dřív. Možná to nešlo, možná ji to nenapadlo, možná by to poškodilo obraz jejich rodiny, a tak byl Hiashi proti, možná (logicky) nechtěla prokletou pečeť? Nevím. Každopádně mě trochu zaráželo, že tenhle tlak v příběhu viditelně ovlivňoval jenom její vztah s Hiashim, nikoli s Hanabi (nebo si to jen nepamatuju).
Původně jsem tu povídku chtěla vystavět trochu jinak. Na základě vzájemných neporozumění a omylů, na základě porovnání různých perspektiv, tak aby z toho vyšlo, že všichni dělali chyby a všichni vlastně můžou za všechno, a přitom nikdo nemůže za nic. To byl myslím taky důvod, proč jsem se zasekla. Bylo toho prostě moc. Moc do jedný povídky, moc na tuhle formu a hlavně moc na mě. Laughing out loud
Takže tu místo toho máme Hinatu, která něco vidí, něco nevidí, něco vidět nechce, něco ani vidět nemůže a něčeho si třeba teprve všimne. Smiling

Ještě jednou moc děkuju za komentáře a za přečtení. Smiling

Obrázek uživatele Rahzel
Vložil Rahzel, Út, 2019-11-19 19:26 | Ninja už: 2344 dní, Příspěvků: 745 | Autor je: Student Akademie

Pamätám si, že v čase trvania misie som vyzerala Tvoj príspevok až do samého konca, ale viem, že si mala iné starosti. A teraz je tu.
Sesterský obdiv a odcudzenie. Ťažká téma. Hinata to mala ozaj ťažké na to, aká je citlivá. Alebo proste práve pre to, že je taká citlivá. Ty si tú horkosť do textu verne zachytila.

Obrázek uživatele Akumakirei
Vložil Akumakirei, Po, 2019-11-18 20:11 | Ninja už: 5666 dní, Příspěvků: 2346 | Autor je: Editor všeho, Editor FF, Prostý občan

Vím, vím. Někdy je psaní odpočinek. Vášeň, terapie. Kouzlo. A někdy je psaní pěkná mrcha, co si žádá svoje a mezi její požadavky patří i čas. Doba zrání. Ohňostroj prostě jen potřeboval vyzrát, aby mohl v pravou dobu zazářit, jak má - červeně, zeleně. A zlatě Smiling Jsem moc ráda, žes mu tu šanci vyzrát dala a nevzdala to s ním.

.Seznam FF, Poslední FF: Šampioni těžké váhy | Na kočku a na myš | Rozkaz zněl jasně | Bohům padají z talířů drobky
. • V noci jsou všechny kočky černé.
.Some days, some nights...