manga_preview
Boruto TBV 09

Poslední krásná

Když popřál dobrou noc, vešel do svého pokoje a ulehl na malou postel; přikrývku nechal položenou na kraji. To, že neusne, věděl již řadu dní dopředu, tak jen ležel a s myslí prázdnou jako dno oceánu upíral oči na strop, do pusté černoty.
Pak na těle ucítil studený závan: Dveře ven byly lehce pootevřené; toho si před tím nevšimnul, a tak se je vydal zavřít. Přestože stačily tři kroky, trvaly věčnost, snad mu chůze po studené, dřevěné podlaze dopřávala potěšení.
Ještě než dveře přivřel, pohlédl mezerou na černotu tam venku, v zahradě temnou jako propast, na obloze světlejší, posetou zářivými kameny. Nezavřel, naopak je odsunul do boku a ihned do místnosti vstoupilo slabé měsíční světlo a vytvořilo zářivý obdélník na podlaze.
Když se vrátil- již rychlejší chůzí- ulehl opět na postel.
Chladivý vzduch už proudil po každém koutu jeho, ne příliš velikého pokoje, přikryl se tedy odloženou dekou, jen palce na nohou mu vykukovaly ven. Levou ruku si pod přikrývkou položil na břicho a pravou dal pod hlavu, a jelikož dveře- otevřené tak, že zely jako obrovské okno- byly přímo naproti, viděl všechno tiché dění venku.
Prsty na levé ruce a tělo neustále hrály v lehkém tanci: Přibližovaly se k sobě, když se nadechnul, a oddalovaly při vydechnutí. Palce na nohou opisovaly do tmy neviditelné kruhy, víčka se dlouze a s lehkostí zavírala a zase otevírala a úsměv mu zdobil jinak bolestnou tvář. Chladno jej ovládlo a husí kůže ozdobila jeho tělo, ale pro něj to byl spíše příjemný vánek.
Vzpomínal na chvíle, které v sobě skrývaly třeba jen trochu radosti, a sám sobě se divil, kolik jich v paměti našel. Každá z nich rozehřála jeho bolavé srdce a zpříjemnila jeho poslední krásnou noc, jeho pomalu končící, byť jen z části šťastný život, jeho krutou existenci.
Bzučení hmyzu, štěbetání nočních ptáků, šumění vody v malém jezírku, tlukot větví stromu, to všechno tvořilo hudbu noci, jeho hudbu. Pomyslel si, že snad ani nejlepší muzikanti a zpěváci by nevytvořili něco takového.
Sledoval temné obrysy všech keřů, stromů a trsů trávy, sledoval, jak se pohybují sem a tam ve studeném větru. Jen občas pohlédl na šedou oblohu, na zářící hvězdy, jako by se bál, že toho není hoden, jako by se bál, že ta obloha je sídlo nebe a že pro něj čeká pouze bolest a strach prokletých.
V jednom momentu zahlédl padající hvězdu; její zlatavá záře zalila jeho mysl spokojeností. Nepřál si však nic, neboť všechno již mělo svou nezměnitelnou budoucnost.
Do místnosti zavál další tah nočního větru, však silnější a studenější než ty ostatní, ale on neudělal nic, jen ležel; vzpomínal na šťastné chvilky, poslouchal nejkrásnější hudbu, sledoval stíny a nechal ten pocit zaplavit své tělo, poslední spokojený pocit.
Ty vteřiny nazval dokonalými, šťastnými a krásnými, avšak celou noc by nejraději proklel, neboť jej čekalo něco krutého a zlého, něco, co z něj vytvoří odporného a nenáviděného, něco však nevyhnutelného.
Po chvilce, pro něj dlouhé jako tucet nocí, se v temnotě zahrady objevila silueta černější než okolí. Kroky pomalými a neslyšitelnými jako kočka, jež si vyhlédla kořist a plíží se k ní, obešla malé jezírko a keře, vešla na dřevěný práh a zůstala stát mezi otevřenými dveřmi. Oba- ať už ten, kdo si ty okamžiky vychutnával, nebo ten, který zde přišel splnit svůj slib- věděli o sobě.
„Itachi, je čas.“
„Jo…Už jdu, Madaro,“ a pak vstal a s bolestným srdcem, skrytým za kamennou tváří, se vydal vstříc trpké budoucnosti.

Poznámky: 

Trpké a kruté budoucnosti.
Já vím, že poslední dobou píšu docela dost o Uchiha lidech, ale to se změní
Co k tomu říct?
Snad jen, že svět zabalený do nočního závoje je úžasný…
Je to povídka spíše pro mě, spíše o mě, spíše o noci v samotném pokoji s otevřeným oknem; každý má přece nějakou tu chvilku klidu .)...Jaký je to však pocit vědět, že jen minuty dělí krásnou realitu od trpké budoucnosti?
Ten popis…No, snaha se snad cení taky…
Je to moje nejkratší povídka, jsem na to docela hrdá.
Poslední dobou tu něco dávám s větší a větší nejistotou, jestli se bude líbit, byť jen trošku...Jestli se do toho někdo pustil, strašně moc děkuju, ale zároveň žádám jednu věc- kritiku. Perte ji do mě! .)

5
Průměr: 5 (5 hlasů)

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele Joanne
Vložil Joanne, So, 2010-09-04 17:36 | Ninja už: 5527 dní, Příspěvků: 815 | Autor je: Utírač Udonova nosu

Leia -san: Čas strávený takovýmto způsobem si nedokážu vynachválit...Těší mě, že nejsem jediná a že se to líbilo

Aki no sakka シ:Takže se vydařilo všechno, co jsem chtěla, a jsem safra ráda Smiling

Kimm-chan:Kritika mně ukazuje další cestu, kterou jsem před tím neviděla, chci se lepšit, kdo by nechtěl...Ale obavy se nezbavím- až moc blbé okolnosti- proto mě takové komenty tak nehorázně potěší...Za toto moc děkuju .)
Asi jo, asi sem též uchvácena Uchiha klanem, takže asi půjdu zhlédnout pár filmů, aby se to změnilo xD

Tall: Smiling Dost často mě štve, že nemožu najít slova (povídka se pro mě někdy stává nejsilnějším hlavolamem), takže řeknu jen: Dlouhé věty se budu snažit vylepšovat, ale mám-li se přiznat, tak mám raději ty delší než ty krátké...

Ahoudori Shigaeshi Hamusutaa : Takže to sedlo, to sem ráda Smiling, ale tak trochu mě děsí, až to nesedne...xD

No...A jelikož jsem všude nechtěla psát jedno slovo pořád dokola každému, napíšu to tady dole: Děkuju moc všem, Moc Smiling...Něco takového vždycky tak nehorázně potěší, že mě asi jen tak něco nenaštve...Ještě jednou, arigatou .)

Hledat štěstí v maličkost dala jsem si za úkol - a jde mně to.

Obrázek uživatele Die
Vložil Die, Pá, 2010-09-03 20:28 | Ninja už: 5196 dní, Příspěvků: 2749 | Autor je: Prostý občan

Popisy... popisy... popisy!
Panebože děkuju, přesně tohle jsem teď potřebovala. Nenucené, odpočinkové, milé, pohodové, ke konci i ze začátku kousek těmnější... a konec. Krátke, rychlé... přesto skvělé.
Není co vytknout Joanne, to jsi zapamatuj.

Alea iacta est – Kostky jsou vrženy (Caesar)

Obrázek uživatele Tall
Vložil Tall, Čt, 2010-09-02 20:22 | Ninja už: 5914 dní, Příspěvků: 2469 | Autor je: Tsunadin poskok

Jen málokdy uznám, že v pocitovce funguje všechno jak má. Prvně jsem citil s textu temnotu a pak naopak úplnou pohodu rušenou čímsi za hranicí chápání a pak to tu hranici překročilo a dokončilo to tuhle povídku.
Jediné co bych mohl říct trochu kritického je, že některé věty byli zbytečně protahované (Ale kdos bez viny hoď kamenem a tohle dělám taky).

"Naděje je ječmen!"

Na to, abys poznal že svíčková je připálená, jí nemusíš umět vařit.
Po dlouhé době nová FF - Opakování.

Obrázek uživatele Kimm-chan
Vložil Kimm-chan, St, 2010-09-01 19:34 | Ninja už: 5966 dní, Příspěvků: 759 | Autor je: Obsluha v Ichiraku

Kritiku chtěji skoro všichni, protože se jim jejich dílo nezdá dost dobré. Možná se bojí, že by ostatní zklamaly tím, co napsaly. Jenže zrovna ty bys tyhle obavy mít neměla, Joann.
Ano, poslední dobou od tebe čtu o Uchiha klanu dost...a nejen od tebe. Je to skoro jako davové šílenství. Ale když z tý kupky vybereš něco, co za to opravdu stojí, nemůžeš si stěžovat.
Koneckonců pointa téhle povídky nebyla v hlavních charakterech, ale spíš v popisu. Ta temná noc. On, postel, chlad, zahrada s ebenovou oblohou a zářícíma hvězdama. Připadalo i to usměvavé a zároveň melancholické. Protože ne všechny pěkné věci trvají věčně.
Líbilo se mi to, Joann. Tyhle typy povídek já moc ráda Smiling.


• There'll always be people out there who will tell you that you can't. All you have to do is turn around and say: "Watch me!"
• Vždyť usmát se nebolí.
• Nejnovější myšlenka v text ... Voda není krev, Voda je voda

Obrázek uživatele Aki no sakka
Vložil Aki no sakka, St, 2010-09-01 13:20 | Ninja už: 5401 dní, Příspěvků: 701 | Autor je: Prostý občan

Chceš... kritiku? A proč, prosímtě?
Přiznám se, říkala jsem si, kdy se něco stane, kdy mě něco vytrhne z toho příjemného a klidného stavu, z toho skvělého popisu. Stalo se. Jako kdybych se najednou probudila, celá nálada se změnila a v tu chvíli tam byl... Madara.
Je to dobré, odpočinkové, popisové, příjemné. Přesně jsem si představila svěží letní noc, klid, chládek, lehkou vlhkost ve vzduchu...
Prostě za pět, nebudu se tu rozepisovat.
Krátké, ale co? Přesto moc dobré Smiling

Obrázek uživatele Leia -san
Vložil Leia -san, St, 2010-09-01 11:39 | Ninja už: 5160 dní, Příspěvků: 74 | Autor je: Prostý občan

Rozhodne sa mi to páči... snáď aj preto, že ja podobne trávim väčšinu dňa... má to dačo do seba Laughing out loud

Newiem ci som vygumovana ale dako ma nenapada co rozumne sem dat, bo my sem neslo to, co tu malo byt povodne...Tak teď ti nevím...