manga_preview
Boruto TBV 08

I malý zločin má pachatele

Retsu Uchiha naštvaně procházel potemnělou chodbou policejní stanice. Venku ještě svítil měsíc a hodiny na zdi ukazovaly nelidských pět hodin. Rozrazil dveře do místnosti pro svědky. Na židli tam seděla korpulentní žena, která si přidržovala kapesník pod nosem. Oči měla opuchlé.
„Konečně jste tady!“ zavřeštěla vysokým hlasem.
„To je ale fúrie!“ pomyslel si Retsu, zatímco se snažil udržovat alespoň trochu přívětivý výraz. Nepovedlo se mu to, a tak se na ženu zpod svých huňatých obočí mračil. Tahle fúrie donutila policejního nováčka, aby ho uprostřed noci vytáhnul s postele, protože jeho přítomnost při vyšetřování nějaké banální krádeže byla podle ní naprosto nezbytná a neodkladná. Nováček se teď krčil za ním.
„Tak jak že se to jmenujete?“ zeptal se, nebo spíše zavrčel.
„Yachiru Tanaka.”
Mladík za ním se přikrčil ještě víc. V akademii a pak v prvním týmu ho sice naučili, jak se bránit před nepřátelským ninjou, ale jedna stará, nepříjemná ženská ho dostala na lopatky. Retsu si posměšně odfrkl.
„Jaký tedy máte problém?“ zeptal se paní Tanaky. Ta si otřela slzy a s potlačovaným pláčem začala vyprávět: „Víte, spím si takhle a najednou mě vzbudí šramot. Tak se jdu podívat a vidím otevřené dveře a…“
Musela na chvíli přestat kvůli pláči, který se jí dral do očí. Retsu obrátil oči v sloup a nováček si pospíšil a nabídl ženě další kapesník.
„Pak se podívám na poličku, kde stojí moje sbírka kamenů, a žádné tam nejsou!“ Její hlas začal nabírat hysterických výšek. Retsu zívl.
„Běž mi uvařit kafe,“ otočil se na nováčka, který ho odměnil uraženým pohledem.
„A jaká byla cena těch diamantů?“ zeptal se Retsu ženy.
Překvapením přestala brečet.
„O jakých diamantech mluvíte. Byla to sbírka oblázků.“
Retsu se sesunul na židli.
„Na kolik odhadujete jejich cenu?“ zeptal se odevzdaně.
„Maximálně pár jenů, ale pro mě mají obrovskou duševní hodnotu,“ potvrdila mu žena to, že vstával kvůli hromadě bezcenných šutrů. Náladu mu zlepšila až vůně kávy, která se linula z kuchyňky. Uchihové dokáží ohřívat vodu velice rychle. Nováček se za chvíli přiřítil i s šálkem.
Než kávu dopil, vyptával se paní Tanaky na podrobnosti ohledně vloupání. Ne, že by to moc pomohlo, ale alespoň neotravovala s tím, kdy už vyrazí na místo činu.

Svítalo, když je paní Tanaka dovedla do svého bytu. Dveře byly z dubového dřeva a zámek byl neporušený. Retsu do něj foukl. Vyvalil se z něj jemný prach.
Nováček i paní Tanaka mu zvědavě koukali přes rameno.
„Lupič používá doton!“ oznámil Retsu a pokynul majitelce, že již může otevřít.
„Jak jste to poznal?“ zeptal se trochu nesměle nováček.
Retsu ukázal na zem, kde byla vrstvička prachu. Nováček se neustále tvářil nechápavě.
„Pro něj není těžké dát do zámku hlínu, kde ji následně vytvaruje na klíč, kterým si bez problému otevře,“ vysvětlil mu Retsu a sám sebe se ptal, co že je to na té akademii učí.
Paní Tanaka je zavedla do obývacího pokoje, kde na krbové římse kromě prachu nebylo nic. Lítostivě na ni ukázala.
„Tak tady byly,“ řekla jim pohřebním tónem. Retsu se zašklebil. Bylo tam uklizeněji než v nemocnici. Chvíli se vyptával na to, kdo by měl zájem jí oblázky ukrást, ale nevedlo to k žádným výsledkům. Nešlo mu do hlavy, proč by někdo chtěl bezcenné kameny tak moc, že by se kvůli nim vloupával do bytu a riskoval vězení. Po půl hodině bez sebemenšího vodítka se zvedl a s neurčitým slibem, že vyšetřování bude pokračovat, se rozloučil s paní Tanakou.
V domě už byli slyšet nájemníci, kteří vstávali ráno do práce. Dveře od vedlejšího bytu se otevřely a vyšel z nich muž středního věku v ninja kombinéze. Retsu mu nevěnoval skoro žádnou pozornost.
Nováček se k němu naklonil a zašeptal: „Hele, není nějak moc unavenej?“
Retsu si muže prohlédl líp. Měl kruhy pod očima a vrhal na oba Uchihy postranní pohledy. Chtěl kolem nich projít co nejrychleji. Retsu mu zastoupil cestu.
„Mohu se vás zeptat? Jaký je váš živel?“ zeptal se ho.
Muž strnul a zamumlal: „Doton!“
Pak obešel Retsua a spěchal pryč.
„Dobrý oko!“ pochválil nováčka, ten se úplně rozzářil.
„Proč ho vůbec nesebereme?“ zeptal se záhy.
Retsu zakroutil hlavou: „Nemůžeme přece jen tak zatýkat lidi, bez důkazu. Musím si to ještě ověřit.“
Zabušil na dveře. Paní Tanaka otevřela až překvapivě rychle.
„Promiňte, že ruším, ale potřeboval bych se ještě na něco zeptat.“
Nebyla nadšená.
„Neměla jste nějaký spor s vaším sousedem?“
Na tváři se jí rozlil škodolibý úsměv. Retsu měl chuť zase zabouchnout dveře.
„Myslíte Iwana Kamizukiho? Ten hulvát si dovolil stěžovat si na můj zpěv. Prej ho to ruší!“ začala lamentovat. Ještě než se ale stihla rozpovídat, Retsu jí poděkoval a zavřel dveře. Nebouchnout s nimi ho stálo velké úsilí.
„Tak a teď ho jdeme sebrat!“
Rozběhli se ke schodům. Když došli k vstupním dveřím, ozval se za nimi nelidsky vysoký ječivý hlas. To paní Tanaka zpívala.

Dostihli ho ani ne dvě ulice od toho domu. Když viděl, jak se za ním ženou, rezignovaně zůstal stát. Hleděl do země a hned, jak k němu dorazili, se začal omlouvat.
„Já, nechtěl nikomu ublížit, jen ona víte, pořád zpívala, já ji nemohl utišit, a tak jsem myslel…“ jeho proslov zanikl v ufňukaných pazvucích.
Nováček si už chystal speciální pouta na ninji, ale Retsu ho zarazil rukou.
„Ale chlape, seberte se, nebudete mi to přeci bulit!“
Muž zamrkal, aby se zbavil slz. Nervózně šoupal nohama, až vyviklal dlažební kostku.
„Ale co tomu řekne moje žena?“
Retsu se zatvářil vypočítavě.
„Nějak se dohodneme. Prvně nějak nenápadně vrátíte ty kameny.“
Muž pokýval hlavou a chvíli na to vytřeštil oči.
„Vy mě nezatknete?“
„Ne, ale…“
Retsu se usmíval, zahrada Uchihů byla velká a potřebovala spoustu údržby.

Poznámky: 

No z jedné Skype diskuze s Mollyhanou vzniklo pár nápadů. Respektive chtěla, abych napsal povídku o Uchihovy, ale neznámém. Tak vznikl Retsu konožský detektiv se zvláštním pohledem na spravedlnost.
Taky ji tuhle povídku věnuju. Užij si jí!
Pak děkuji Wish, za korekturu a cenné připomínky a taky Randaalovy.
Možná by se mohli najít i další zločiny, kdyby byl zájem, ale nic neslibuju. (Vaše komentáře, ale radikálně zvýší úroveň zločinnosti.)

4.65
Průměr: 4.7 (20 hlasů)

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele akai
Vložil akai, Ne, 2011-12-04 22:37 | Ninja už: 5649 dní, Příspěvků: 1219 | Autor je: Asumův zapalovač

Tak tohle mi od začátku do konce připomínalo ten film - rozpuštěný vypuštěný, nebo jak se to jmenuje. No, tedy abych byla úplně upřímná, ještě víc jsem při tom vzpomínalo na Cimrmana. Ale i tak, i s porovnání s cimrmanovským humorem, to docela obstálo.

you wanetd it; chtěla jsi to… tak si sakra nestěžuj!
Tanabata je svátek přání. A tak se ho pokouší najít; třeba i na dně flašky saké.

„What a world we live in, to see such unique idiots…?”

Obrázek uživatele Satora no smradlavé sandálě
Vložil Satora no smrad..., Pá, 2010-11-12 18:57 | Ninja už: 5630 dní, Příspěvků: 425 | Autor je: Pěstitel rýže

Zvláštní, tuhle FFku jsem už čettla tolikrát, že jí znám skoro zpaměti. Moc se mí líbí rozuzlení příběhu, kdy vlastně vyjde najevo proč to ten pán udělal, dohnalo ho k tomu čiré zoufalství, způsobené sousedčiným zpěvem. Paní Tanaka také byla docela přesně vykreslená, takový ten klasický na nervy lezoucí důchodce, jehož výlevům se směješ, ale jen do chvíle než se tě začnou dotýkat. Člověk nevěděl jestli se má smát a nebo litovat ty dva vyšetřovatele.
Četlo se mi to až nadmíru dobře, rychle to ubíhalo, přišlomi, že tu není ani jedno slovo na víc. Jen jsem tam opět asi třikrát objevila, podle mš, násilně roztrženou větu tečkou.
A tady mi přijde ta uvozovací věta drobet navíc, já už bych jí tam nepsala.
„Mohu se vás zeptat? Jaký je váš živel?“ zeptal se ho.
Prostě sečteno a podtrženo, zaujala mě hlavní myšlenka tohoto díla.

Obrázek uživatele Tall
Vložil Tall, Pá, 2010-11-12 20:02 | Ninja už: 5899 dní, Příspěvků: 2469 | Autor je: Tsunadin poskok

Díky.
Jinak jak už jsem o koment dolejš psal. Mollyhanina detektivka je lepší.

"Naděje je ječmen!"

Na to, abys poznal že svíčková je připálená, jí nemusíš umět vařit.
Po dlouhé době nová FF - Opakování.

Obrázek uživatele Haya
Vložil Haya, Čt, 2010-09-16 21:54 | Ninja už: 5877 dní, Příspěvků: 267 | Autor je: Prostý občan

Myslím, že tohle je první detektivka, co čtu na Konoze. Je to můj oblíbený žánr v reálném světě mimo Naruta a mám načteno dost detektivek. Ta tvá byla zajímavá v dobrém slova smyslu. Typický hlavní vyšetřovatel s ironickým humorem(mám je ráda Smiling) a nováček Smiling klasická dvojice pro detektivní příběhy. Paní Tanaka mě docela pobavovala Laughing out loud takovýhle ženský nemám ráda a Iwanovi se nedivím Laughing out loud udělala bych jí něco i mnohem horšího Smiling řekla jsem si, že si od tebe něco přečtu a zajímáš mě Talle, takže se jdu mrknout na další Smiling

Obrázek uživatele Tall
Vložil Tall, Čt, 2010-09-16 22:02 | Ninja už: 5899 dní, Příspěvků: 2469 | Autor je: Tsunadin poskok

Předtím si přečti podle mě lepší detektivku z pera Mollyhany (Já jsem vymyslel jsem hlavní charakter) jménem Dečka, pomocník a prapor.
https://konoha.cz/?q=node/75507

"Naděje je ječmen!"

Na to, abys poznal že svíčková je připálená, jí nemusíš umět vařit.
Po dlouhé době nová FF - Opakování.

Obrázek uživatele Dyrim 少し雌
Vložil Dyrim 少し雌, So, 2010-03-13 12:27 | Ninja už: 5796 dní, Příspěvků: 333 | Autor je: Prostý občan

Zvyšují zločinost, tak to abych honem komentovala. Sticking out tongue
Ačkoli detektivky moc nemusím, tak tohle bylo pěkné stručné a jednoduché. Člověk v tom nemusel hledat žádnou velkou vědu a všechno na první pohled skoro bilo do očí.
Jen kdybych nevěděla, žes to psal ty, tak by mě to ani nenapadlo. Přijde mi, že to psané trochu jiným stylem, než na jaký jsem u tebe zvyklá. (Anebo to bude tím, že jsem před půl hodinou vstávala a ještě nejsem pořádně vzpamatovaná Laughing out loud)

Jsem jen prach ve větru... Moje existence je bez významu... Zmizím na věčnost... A přesto... Možná si jednou někdo vzpomene... Doufám... Nevěřím... Zůstávám... Jsem jen prach... Prach ve větru... Vítr mi dal křídla... Nemám víc co si přát... Doufám... Nevěřím... Jsem jen člověk... I kdybych chtěla víc... Nesmířím se tím... Protože jsem jen člověk... A člověk je prach ve větru...

Obrázek uživatele Viviana_Stellata
Vložil Viviana_Stellata, Pá, 2010-02-12 17:27 | Ninja už: 5183 dní, Příspěvků: 112 | Autor je: Prostý občan

Krátký (nemám ráda FF série, i když by byly sebelepší), dobře napsaný, a i celkem vtipný... dala bych si nášup. Smiling

Dělám si vždycky, co chci. Abych si mohla dělat co chci, musím občas udělat i to, co nechci.

Obrázek uživatele Avárt
Vložil Avárt, Pá, 2010-02-12 16:04 | Ninja už: 5641 dní, Příspěvků: 785 | Autor je: Asistent pošťáka

Nevěděla jsem, co si přečíst jako první. Tak jsem našla jednorázovku s nejmenším počtem komentářů.
Mám ráda detektivní postavy. Tohle mi navíc připomnělo jednu moji starou povídku...

Obrázek uživatele mollyhana
Vložil mollyhana, Ne, 2010-01-24 19:19 | Ninja už: 5890 dní, Příspěvků: 548 | Autor je: Prostý občan

Úžasné, jednoduše úžasné. Laughing out loud
Já osobně detektivky moc nečtu, ale tahle byla pěkná. Celá povídka v takovém humornějším nádechu ... No, prostě moc super. Eye-wink xD Ach jáj, paní Tanaka mi připadala jako sympatická žena ... A Retsu ... Smiling Nepřehnaný (charakterově) hrdina.
Sticking out tongue A já už bych se moc opakovala. xD
Kuju, ode mě povídku dostaneš o to se neboj, ale zveřejňovat ji po tomhle je ... Sebevražda. xD

Obrázek uživatele luccca
Vložil luccca, So, 2010-01-23 23:07 | Ninja už: 5440 dní, Příspěvků: 184 | Autor je: Prostý občan

Mm, pan detektiv na mě působí jako takový ošoupaný, zašlý sympaťák, nováček (dlouho jsem přemýšlela jestli by nebylo vhodnější říkat zelenáč, tak jak to oni dělají, ale asi by se to tam tak nehodilo) takový nemotorný ale všímavý... taková poměrně typická policejní dvojice... napsané samozřejmě dobře, já mám detktivky ráda a tohle je taková velmi příjemná četba...

Obrázek uživatele Tamara
Vložil Tamara, So, 2010-01-23 21:21 | Ninja už: 5642 dní, Příspěvků: 387 | Autor je: Pěstitel rýže

docela pěkné.