manga_preview
Boruto TBV 07

Japonská mytológia

Japonská mytológia

amaterasu Väčšina mýtov stvorenia sveta sa začína prázdnotou a nekonečnou temnotou. Podľa japonského mýtu o vzniku sveta prvotným párom bohov boli Izanagi-No-Mikoto a Izanami-No-Mikoto.
Ich úlohou bolo vytvoriť plavúcu zem a dať jej život. Spoločne stáli na nebezkom moste a miešali pravodstvo božskou kopiou vykladanou drahokamami. Keď vytiahli kopiu z vody odkvapla z hrotu slaná slza a premenila sa na ostrov Onogoro, prvú pevninu. Z božského spojenia sa najprv zrodili dve bytosti, ktoré boli rodičmi odvrhnuté : syn Hiruko a ostrov Awa. Podľa japonskej kroniky Kodžiki nepodarené potomstvo prišlo na svet preto, že iniciatívy pri námluvách sa ujala žena. Na druhý krát sa už ujal iniciatívy Izanagi. Potom postupne začala Izanamimu rodiť zeme a ostrovy, ktoré tvoria Japonsko, bohov vôd, hôr, stromov, rastlín a vetru.
Keď rodila doha ohňa Kagutsučiho (Kagu-tsuči-no-kami), utrpela ťažké popáleniny, ktorým nakoniec podľahla. Orochi I keď umierala rodila ďalších a ďalších bohov. Nakoniec zmizla do zeme mrtvých Jomi. Za smrť bohyne vinil Izanagi Kagutsučiho, ktorému za to odrezal hlavu. Izanagi natoľko smutil, že z jeho sĺz vzniklo množstvo ďalších bohov. Keď jeho smútok neprestával, rozhodol sa že pojde za svojou ženou do ríše Jomi a privedie ju späť. Ibaže Izanami v tom čase už okúsila pokrm mŕtvych a jej telo sa začalo rozkladať. Izanagi rozhodnutý zobrať svoju ženu zo sebou, zapalil pochodeň v sieni mŕtvych, ibaže zhrozený nad jej vzhľadom začal utekať domov. Zradená Izanami poslala čarodejnice z Jomi, bohov a bojovníkov aby ho chytili. Izanagi im ale za pomoci kúziel utiekol a privalil k priechodu medzi Jomi a zemou živých obrovský balvan. Izanagi, ktorá sa medzi tým na druhej strane stala démonom a bohyňou podsvätia, hrozila Izanagimu, že ako trest za jeho chovanie každý deň uškrtí 1000 ludi. Izanagi jej odpovedal, že sa postará, aby sa každý deň narodilo 1500 detí. Týmto sa ich manželstvo skončilo. Izanagi potom pokračoval vo stvorení a zrodili sa najvýznamnejšie božstvá japonského pantenonu.
Izanagi rozdelil svoje kráľovstvo medzi božstvá Amaterasu-Ó-Mi-Kami, slnečnú bohyňu, ktorá vystúpila z Izanagiho lavého oka, Tsuki-Jomi-No-Mikoto, mesačného boha, ktorý vyšiel z jeho pravého oka a Susano-O-No-Mikoto, boha búrky, ktorý vznikol z jeho nosa.
susanoo
Amaterasu dostala vládu nad nebesami a Susano-o nad moriami. Susano-o nespokojný zo svojím podielom rozčuloval svojho otca tým že opustí svoju ríšu a dá prednosť návratu k matke do ríše Jomi. Susano-o sa votrel do sestrinho nebeského paláca aby sa teda rozlúčil. Amaterasu v podozrení, že ju prišiel olúpiť o vládu nad nebesami, chystala sa k boji. Susano-o ju ukludňoval, že nemá záujem pripraviť ju o moc. Navrhol jej, že možu spraviť súťaž, kto je mocnejším bohom. Vyhrá ten, kto splodí najmužnejšie božstvo. Amaterasu teda zobrala bratov meč a rozlámala ho na tri kusy, z ktorého vznikli tri bohyne. Susano-o potom zobral jej korálky plodnosti, ktoré dostala do otca, z nich vznikli piati bohovia. Nato sa vyhlásil za výťaza. Amaterasu namietala, nakoľko korálky patrili jej Susano-o nebral jej protesty na vedomie a začal sláviť tým, že dostal na zem pohromu. Potom stiahol mladého poníka z kože a prehodil ho na strechu posvätnej tkacej siene, kde bola Amaterasu so svojími spoločníčkami. Jedna z nich zomrela zdesením a vydesená a ponížená Amaterasu sa schovala v jaskyni, takže sa celý svet ponoril do temnoty. Bohovia znepokojený vývojom udalostí, potrestali boha búrky vyhnanstvom a naliehavo prosili sa aby sa slnečná bohyňa vrátila do sveta, ale ona vytrvalo odmietala.
Bohovia si teda vymysleli plán. Priniesli pred jaskyňu kohúta ktorý kikiríkal ešte pred svitaním a zrkadlo zdobenené drahokamami. Keď začal kohút nadráno kikiríkať bohyňa úsvitu Ame-No-Uzume začala tancovať v šialenom rytme. Po chvíli sa bohyňa v extazi vlastného tanca začala vyzliekať, čo rozosmialo prítomných bohov. Zo zvedavosti Amaterasu vykukla z jaskyne a zahliadla svoj obraz v pripravenom zrkadle. Oslepenú Amaterasu rýchlo odtiahli z jaskyne a zahradili vchod kúzeľným lanom. Bohyňa sa teda opäť vrátila na nebesia a zaliala svet slnečným svetlom.

korunovacne klenoty v starovekom Japonsku
Amaterasu je tiež považovaná za božského prapredka japonskej rodiny. Poslala na zem svojho vnuka Ninigi-No-Mikoto, aby sa ujal vlády v Japonsku. Venovala mu tri predmety symbolizujúce jeho právomoc: magické zrkadlo, meč Kusanagi a nebeský klenot.

Šinigami v náboženstve

Je to označenie bohov, ktorí majú do činenia so smrťou. Ich úlohou je priviesť do sveta mŕtvych duše, ktoré sú ešte zviazané so svetom živých. Pritom sa musí brať na vedomie, že japonský výraz Kami treba chápať odlišne ako pojem boh v západnej kultúre. Preto sa pre šinigami hodí pomenovanie Boh smrti či Duch smrti. Šinigami sa nechápe ako všemohúci.

zdroje: čerpané z www.animecrew.org

4.714285
Průměr: 4.7 (28 hlasů)

Kategorie:

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele Senpai-sama
Vložil Senpai-sama, Po, 2017-07-24 17:31 | Ninja už: 2658 dní, Příspěvků: 2989 | Autor je: Gaarova tykev

Zahĺbila som sa do Japonskej mytológie a zaujal ma článok "Lišky v japonských legendách" na http://www.ojaponsku.cz/lisky-v-japonskych-legendach-702/
Chcela som ho pridať ku Kuramovi alebo k Narutovi, ale nie je tam miesto pre komentáre, tak som ho dala sem, ak sa niekto zaujíma o našu Encyklopédiu, tak aby sedel ako žaba pri prameni Smiling
A ešte jeden odkaz, odkiaľ sa dá preklikať aj k iným zaujímavostiam: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kicune

Obrázek uživatele jeredo
Vložil jeredo, Čt, 2014-05-29 20:30 | Ninja už: 3813 dní, Příspěvků: 3 | Autor je: Pěstitel rýže

Já jsem to četl trochu jinak. Tady je to napsané trochu divně takže se vtom špatně orientuji. Některé věci které zde píšu se asi vyskytují i v článku ale jak říkám, nevyznám se v tom a tak to píšu tak jak jsem to četl a co si pamatuju. Nevím teda jaká byla ta legenda originálně ale já četl že Izanami a Izanagi byla sedmá generace kami. Použili jákesi nebeské kopí (na jméno si nevzpomínám) a zamíchali olejnaté moře a když ho vyndali tak z kapek které padaly z kopí vytvořily ostrovy (To tu je také napsané, jak vidím). (pak mám trochu výpadek co se stalo) pamatuju si ale že Izanami byla v Yomi (pekle) a Izanagi za ní šel, ona mu řekla ať na ní počká a odešla. Izanagi však čekal dlouho a vydal se za ní. Spatřil ji však naprosto zohavenou a ona se na něj rozzlobila že ji zneuctil a tak se ho pokusila zabít, on však z Yomi uprchl (podrbnosti jsou ve článku tak je tu nepíšu). Poté provedl očistný rituál, z jeho oblečení vzikla kami, ze špíny yomi vniklo několik zlých kami a další vznikla když se koupal poslední kami byla Amaterasu (z jeho pravého oka) Tsukuyomi (z levého oka) a Susano'o (z jeho nosu). Dále jak je tu psáno o tom že se Amaterasu ukryla tak jsem četl, že Susano'o byl velice zlomyslný a prováděl nepravosti. Jedou při svých řádění stáhl koně z kůže a hodil ho do svatyně Amaterasu, kde její společnice tkaly, tak se lekly že spáchaly sebevraždu a Amaterasu se ukryla, čímž ze světa zmizelo světlo a svěd ovládla temnota. Dále ostatní kami uspořádali velkou oslavu až byla Amaterasu zvědavá, co se děje. Když vykoukla ze svého úkrytu tak ji vytáhli ven. Málem jsem zapomněl, za to co Susano'o provedl, byl vypovězen a putoval. Prý se utkal s Yamatem no Orochim a když ho porazil tak mu sebral kusanagi (nevím jestli to tak bylo i v originále ale myslím že ne, ta povídka kterou jsem četl byla krapítek přibarvená). Kusanagi jako omluvu daroval Amaterasu, ta mu poděkovala a řekla že ten meč ztratila už dávno.

Prosím, nekritizujte tento komentář. Jak jsem zmínil, nevím jak byl napsán originál. Jestli máte jiné informace, rád si je přečtu a poučím se (opravdu, to není sarkasmus, mytologie mě velice baví Smiling )
Zdroje: Knižní komiksová série Usagi Yojimbo Smiling

Jeden ringouš velí všeckým,
devět lidí sváže,
na pařbu je přivede
do temné garáže....WAF!

Obrázek uživatele Akumakirei
Vložil Akumakirei, Út, 2017-02-21 17:11 | Ninja už: 5620 dní, Příspěvků: 2346 | Autor je: Editor všeho, Editor FF, Prostý občan

Pozdě, ovšem alespoň něco:
To, co píšeš, se hodně shoduje s článkem výše, a je pravda; byli sedmou generací, Izanagi svoji ženu zanechal v Yomi, Susanoo dělal binec a vyhnali ho atd. S Yamatou no Orochi se opravdu setkal, byla to osmihlavá saň, před kterou zachránil dívku, s níž se poté oženil.
Při boji se svým mečem proti Yamatě získal z jednoho jejího ocasu další meč - Kusanagi no Tsurugi (jinak také Ama no Murakumo no Tsurugi). Kusanagi poté Amaterasu daroval a ona ho odkázala svému vnukovi spolu se zrcadlem a klenoty, což dodnes tvoří císařské regálie. O nějakém jí řečeném ztracení nevím.

Článek budu v budoucnu editovat, zatím jsem opravila jen zdvojení textu, tak se podívám, co je třeba případně opravit a doplnit. Úžasné, líbí se mi, co se může člověk dozvědět z komiksové série Smiling

.Seznam FF, Poslední FF: Šampioni těžké váhy | Na kočku a na myš | Rozkaz zněl jasně | Bohům padají z talířů drobky
. • V noci jsou všechny kočky černé.
.Some days, some nights...

Obrázek uživatele Yuki Kaze-san
Vložil Yuki Kaze-san, Út, 2017-02-21 17:18 | Ninja už: 5686 dní, Příspěvků: 7877 | Autor je: Moderátor, Vydavatel Icha Icha

To ano, zvláště, když jsem Kojiki + kousek pokračování právě dočetla a mám tyto informace čerstvě v hlavě. Smiling Opravdu mě tato mytologie opravdu zaujala. A pak mi došlo kolik toho Kishi čerpal...

„Nepodceňujte sílu četnáře.“ Matthew Reilly
FF stránka moje a Nildona!!!
FC pro mě od nellynuska

Obrázek uživatele Akumakirei
Vložil Akumakirei, Út, 2017-02-21 17:38 | Ninja už: 5620 dní, Příspěvků: 2346 | Autor je: Editor všeho, Editor FF, Prostý občan

Výborně, díky za potvrzení, Kaze Smiling Já se na Kojiki teprve časem chystám, už mi leží pár měsíců v knihovně, chudák, ale základní fakta poměrně znám. Je to velmi zajímavé, to ano, zvlášť ještě když je to tolik obestřené tajemstvími a představa, jak se z padajících kapek stávají ostrovy a jiné je zvláštní, tajemná a krásná.
Kishimoto čerpal opravdu bohatě z mytologie a různých legend, příběhů, stačí například vzpomenout na Jiraiyu a spol., co jsou z Jiraiya Gouketsu Monogatari. Na jednu stranu se mi líbí a oceňuji, že mohu známá jména hledat ve starých příbězích (a nemusím si zapamatovávat tunu nových xD), rovněž co a jak dokázal převést. Na druhou stranu ovšem... když to zjednoduším; si to ulehčil a nevymýšlel nic převratně nového.

Ještě mě napadlo... Na Animefestu 2015 proběhla zajímavá přednáška na téma Naruto a mytologie, tak kdo by měl zájem, je na youtube možné zhlédnout zde, doporučuji Smiling

.Seznam FF, Poslední FF: Šampioni těžké váhy | Na kočku a na myš | Rozkaz zněl jasně | Bohům padají z talířů drobky
. • V noci jsou všechny kočky černé.
.Some days, some nights...

Obrázek uživatele Senpai-sama
Vložil Senpai-sama, Út, 2017-02-21 17:52 | Ninja už: 2658 dní, Příspěvků: 2989 | Autor je: Gaarova tykev

Aku, ty si zlatičenko, pozriem si to video Smiling Keď si spomeniem, akú nevôľu som vyvolala svojím komentom, že Naruto ma zaujal hlavne svojou ideou a využitím mytológie, tak som bola vysmiata, že v shounene vidím dajaké múdrosti. Takže ti ďakujem, aj ostatným za potvrdenie, že nie som až taká na hlavu praštená Laughing out loud

Obrázek uživatele dhug112
Vložil dhug112, Út, 2012-11-20 17:07 | Ninja už: 5653 dní, Příspěvků: 38 | Autor je: Utírač Udonova nosu

hmm, velmi zaujimavy clanok.. Dik moc Smiling)

Obrázek uživatele Terry
Vložil Terry, Čt, 2012-05-03 06:06 | Ninja už: 4348 dní, Příspěvků: 34 | Autor je: Prostý občan

dost dobrý Laughing out loud

Obrázek uživatele Shizuka Yoru
Vložil Shizuka Yoru, Ne, 2012-04-01 12:00 | Ninja už: 5230 dní, Příspěvků: 57 | Autor je: Recepční v lázních

To je zajímavé. I když slovenština mi dělala trošku problém Laughing out loud

Obrázek uživatele Ikamuzu Oturan
Vložil Ikamuzu Oturan, St, 2011-11-30 14:34 | Ninja už: 4507 dní, Příspěvků: 165 | Autor je: Prostý občan

ten konec celkem nechápu Laughing out loud XD jinak libová mytologie

Obrázek uživatele AK
Vložil AK, Ne, 2011-07-10 12:05 | Ninja už: 5049 dní, Příspěvků: 63 | Autor je: Prostý občan

Tak tak, prepísanie by nebolo na škodu, keďže sa to tam v druhej polovičke opakuje, navyše je tam aj pár gramatických chýb ako víťaz/výťaz. Eye-wink

Edit. Akumakirei// Opakování smazáno.

Obrázek uživatele Hammerofskill
Vložil Hammerofskill, Po, 2010-09-20 10:32 | Ninja už: 5563 dní, Příspěvků: 137 | Autor je: Prostý občan

To to pribeh je kruta prava medzi bohom.

Obrázek uživatele Saimon.P
Vložil Saimon.P, So, 2010-03-13 12:34 | Ninja už: 5957 dní, Příspěvků: 47 | Autor je: Prostý občan

docela zajímavé

Obrázek uživatele Eternal_Mangeyou_Sharingan
Vložil Eternal_Mangeyo..., Čt, 2010-01-14 12:05 | Ninja už: 5198 dní, Příspěvků: 3 | Autor je: Prostý občan

mohlo by to inak nadvazovať na susan o ktore ma itachi, lebo najprv vznikli tsukuyomi, a amaterasu a tak je to aj v narutovi "susanoo mož vyvolať len ten kto v sebe prebudi amaterasu a tsukuyomi

Obrázek uživatele T@ttoo
Vložil T@ttoo, Út, 2010-01-05 14:13 | Ninja už: 5537 dní, Příspěvků: 739 | Autor je: Prostý občan

zajimavé! Kakashi YES

Obrázek uživatele piki007
Vložil piki007, Čt, 2009-12-31 16:04 | Ninja už: 5299 dní, Příspěvků: 66 | Autor je: Prostý občan

nzbiouzh

Obrázek uživatele NOX
Vložil NOX, Po, 2009-12-21 19:53 | Ninja už: 5564 dní, Příspěvků: 14 | Autor je: Prostý občan

ten článok je trochu pomiešaný (2 odstavec, kde je obrázok orochi sa opakuje v odstavci pod obrázkom susanoo - 6.riadok od konca odstavca)začína to vetou ...Bohovia si teda vymysleli plán...chcelo by to prepísať...

Edit. Akumakirei// Opakování smazáno.

Obrázek uživatele Lily_Uchiha
Vložil Lily_Uchiha, Pá, 2010-11-26 17:50 | Ninja už: 4888 dní, Příspěvků: 1 | Autor je: Prostý občan

Souhlasím

Obrázek uživatele jimiimi
Vložil jimiimi, Út, 2009-02-17 01:01 | Ninja už: 5625 dní, Příspěvků: 293 | Autor je: Obsluha v Ichiraku

celkom pekna rozpravka o dni a noci . . . ale z toho ze tam umierali bohovia vydesenim . . . z toho som nemohol . . .