manga_preview
Boruto TBV 09

Cesta

Ty drobné, ještě zpola zelené lístky padají, padají... snášejí se vzduchem, metají kotrmelce, vítr si s nimi hraje s tou nespoutanou rozpustilostí - a pak, unaveny dlouhým letem a staženy vlastní muší vahou, končí svou cestu tady na zemi, přímo pode mnou. Pod touhle dřevěnou lavičkou vysoko nad vesnicí. Obloha, zatažená, modrošedá, nehybná - jako by samotnou svou přítomností ohlašovala konec léta, jako by říkala, že teď už není čas si hrát.
To procesí lidí jako by nikde nemělo konce. Vine se daleko za bránu jako dlouhý hadovitý provaz, jako prastará řeka se všemi meandry a zákrutami, a třpytí se odznaky na čelenkách. Vracejí se... konečně!
A přece se mi odsud nechce dolů, zdráhám se zvednout a vmísit mezi ně. Nechápejte mě špatně - ne že bych si snad nepřál vidět znovu tváře těch, které miluji! Ta nevýslovná radost z jejich návratu ale jako by mi v srdci kvasila v cosi hořkého, v pachuť obavy a strachu; v zbabělou pachuť, která se šíří mými žilami a naplňuje mne slabostí. Bolest v té staré ráně jako by trochu zesílila pokaždé, když jen pomyslím na návrat. Chyběli mi - a jak! Yomi se svými zlatými vlasy, s tím úsměvem, který vám prozářil sebesmutnější den; Hizou s tou svou památnou katanou po pradědečkovi, kterou by přes všechny ty zuby za nic na světě nevyměnil; Saya s tou svou nesmělou, plachou povahou a s pohledem ptáčete, které má strach se naklonit z hnízda. A další a další... jejich tváře se přede mnou noří ve vzpomínkách, jako by chtěly potrápit mou vizuální paměť. Je to snad výčitka svědomí, co mi brání jít za nimi? Cítím se vinen za to, že jsem jen měsíc po začátku války utržil osudovou ránu? Copak snad nesu vinu za ten výbušný lístek, který mne připoutal k tomuto místu a naplnil bezmocností? Nikdo se neodváží říci, že bych za to mohl, dokonce ani já sám.
Pak ale... co tedy? Co znamená ten pocit zaplavující mou mysl a zbavující mne odhodlání popadnout hůl a vyrazit? Zvedni se, Kenji, zvedni se a jdi! No tak! Copak se bojíš... ?
Ano, nějaký neurčitý druh strachu to nejspíš bude. Je to, jako bych tenhle pocit držel v sobě už dlouho, jako bych nevědomě potlačoval jeho nutkavý šepot až na dno podvědomí. Jenže teď jsou zpátky... vrátili se a otázky z mé hlavy překročily hranice svého prostoru. Teď se musím ptát, je čas. Co uvidím, až sejdu dolů? Nebudou to ty tváře z mých vzpomínek. Nebudou to ty zářivé úsměvy, nebude to ona rozpustilá radost ze života, jež tryská jako třpytivá fontána osvěžující vodou mladých a nezkušených. Nic takového mě tam dole nečeká.
Vidím Yominu tvář zmrzačenou řeznými ranami, tvář, která se už nikdy neusměje. Vidím její zlaté vlasy slepené špínou a krví posledních dvou let. Hizouovu katanu potřísněnou jeho vlastní krví, pohozenou a zapomenutou uprostřed nějakého neznámého lesa spolu s majitelem. Jeho obličej se mi před očima rozpadá v kaskády křehkých hliněných útržků, pln nevýslovné bolesti poslední agónie se ztrácí jako prach... vidím Sayin pohled, hledím do jejích očí a marně v nich hledám cokoli, co by připomínalo plachou nesmělost. Je vykřičená. Je prázdná, bez života, jako by všechnu svou radost uložila do těch sedmnácti let, do sedmnácti let života někoho cizího, kdo už tu dnes není.
Mám strach. Strach, že je nepoznám, anebo mě to poznání bude neskutečně bolet a pronásledovat v trpkosti nočních můr. Bojím se... odcizíme se jeden druhému? Oni už svou cestu skončili a já snad pořád ještě letím. Nevím, zda mám dost sil, abych je dokázal z té země zvednout a očistit jim křídla. A zda oni sami o to vůbec budou stát. Jsem slabý, tak slabý, vždyť za ten poslední rok jsem na ně sotva pomyslel... mám vůbec právo požadovat od nich život dávno ztraceného přátelství?
A přesto přese všechno mi asi nezbývá než věřit. Než spolehnout se na naději, na tu nejvrtkavější ženu v dějinách... byl bych blázen, kdybych si myslel, že sezení na lavičce něco vyřeší. Jediná, nejlepší možnost je zvednout se a jít a přijmout budoucnost, ať už tam dole čeká cokoli. Jít dál, ať už vám chybí noha nebo třeba obě. Vždyť to je přece podstatou lidství,ne?
~
Ty drobné, ještě zpola zelené lístky padaly, padaly... snášely se vzduchem, metaly kotrmelce, vítr si s nimi hrál s tou nespoutanou rozpustilostí - a pak, unaveny dlouhým letem a staženy svou vlastní muší vahou, končily svou cestu tady - na prázdné dřevěné lavičce nad vesnicí, kterou před malou chvílí opustil mladý muž. Naposledy se ohlédl a na krátký okamžik ztratil rovnováhu, když jeho hůl na nerovném povrchu podklouzla. Zavrávoral, zachytil se rukama o opěradlo lavičky a ještě na několik vteřin slabostí zavřel oči.
Když je otevřel, větve stromu se třepotaly ve větru, jako by odpovídaly na jeho nevyřčený pozdrav. Usmál se letmo na ně i pro sebe a vstal. Vyrazil dolů.

Poznámky: 

Jestli někdo řekne, že je to o mně, tak ho asi vážně praštím. ;)
A co na to Jan Tleskač?

5
Průměr: 5 (16 hlasů)

Kategorie:

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele Nakamura Kumiko
Vložil Nakamura Kumiko, Ne, 2013-09-15 19:12 | Ninja už: 4496 dní, Příspěvků: 165 | Autor je: Recepční v lázních

Tuto povídku jsem četla už dávno, ale až teď jsem se odhodlala napsat komentář. Protože, já nemám co říci. Ta povídka je krásná, ale v čem? Možná jednou, až to pochopím, sem napíšu smysluplnější komentář. Díky za tu naději do budoucnosti.

Sténajíc ve svých trámech škola šílí, že jsem se zrodil, abych zapálil ji.


Obrázek uživatele strigga
Vložil strigga, Ne, 2013-09-15 23:26 | Ninja už: 4949 dní, Příspěvků: 1637 | Autor je: Konohamarova chůva

Jsem moc ráda, žes napsala aspoň tohle, víš. Smiling Urazit se? Vůbec ne! Naopak mě to těší - já mám takové povídky nejradši, když se mi líbí a nedokážu říct proč. (Hehe, proč jsem si jen teď vzpomněla na Kanta? Otázka za tři bludišťáky Laughing out loud) Je pro mě zatraceně velká pocta, když mi někdo něco takového napíše. Děkuju za to. I za to, že se k ní vracíš. Smiling
A díky, žes mi připomněla tu hudbu - skoro mám chuť něco napsat...

Pamatuj, tenhle svět není jen pro silný, stvořen byl pro všechny ztracený duše
a počítá se, jestli tě tvá cesta posilní, a ne to, jak rychle jsi ji ušel
~ Radůza

Obrázek uživatele Lee
Vložil Lee, St, 2012-05-09 15:11 | Ninja už: 4708 dní, Příspěvků: 2392 | Autor je: Moderátor, Manga tým, Tsunadin poskok

Jakže, já jsem sem nenapsala komentář?! *bije hlavou do zdi se slovy: Ty snad nikdy nic neuděláš pořádně!*
No, snad v můj prospěch mluví to, že jsem si ten soundtrack hned po přečtení stáhla a pouštěla asi tři hodiny.

Líbilo se mi, že ses od postavy opravdu odpoutala, povedlo se ti to náramně a věř, že bych opravdu ani nepomyslela na to, že je to o tobě. Mám ráda taková myšlenková zastavení, nebo já nevím jak to jinak vyjádřit. Chvíle kdy se člověk dívá a přece tak docela nevidí, poslouchá a přece tak docela neslyší, zastíněn a ohlušen vlastními myšlenkami. Jo, vážně se mi to líbilo.

Už jsem čekal dost! Dvanáct let! Na Konoze!

Obrázek uživatele Seiji
Vložil Seiji, Čt, 2012-05-03 20:35 | Ninja už: 4430 dní, Příspěvků: 432 | Autor je: Pěstitel rýže

Ten začátek je prostě dokonalý, hudba k tomu nádherně sedne (jako obvykle, řekla bych, ale neřeknu, protože u každé povídky je nová a jiná) Je to krásné, Kenji je výborná postava i když o něm vím jen málo, oblíbila jsem si ho, připadá mi takový svůj (Tvůj) Laughing out loud

Nezáleží na tom, aby ses vyrovnal tomu nebo onomu člověku, ale jde o to aby ses jednou stal samým sebou.


Obrázek uživatele strigga
Vložil strigga, Pá, 2012-05-04 18:31 | Ninja už: 4949 dní, Příspěvků: 1637 | Autor je: Konohamarova chůva

Díky moc za všechny tvoje komentáře, Seiji. Člověka to hrozně potěší, taková spousta milých slov. Smiling
Zkoušela jsem o Kenjim napsat ještě něco málo, jen nevím, jestli ten příběh jednou spatří světlo světa, a navíc to není přesně tenhle Kenji - dalo by se říct, že tenhle je základem pro tamtoho xD jeho příběh mám ráda a jeho samotného taky, tak třeba z toho jednou něco vyleze.

A tahle hudba je naprosto úžasná... je to zvláštní. Je spousta nádherných písniček, ale kdybych se jimi pokoušela inspirovat nebo nechat unést a něco napsat, nikdy by z toho nic nevzniklo. A pak najednou zničehonic zazní jedna, kterou člověk vůbec nečeká, a přesně tak vznikají moje povídky... ne všechny, ale podstatná část. Hudba je pro mě při psaní nesmírně důležitá, proto ji nakonec skoro ke každé povídce přidám - ona k ní prostě patří, je s ní nějakým způsobem nerozlučně spjatá. Kdyby nebylo té či oné písničky, nevznikla by ta či ona povídka. A já jsem moc ráda, že se ti ty "moje" písničky líbí Smiling

Pamatuj, tenhle svět není jen pro silný, stvořen byl pro všechny ztracený duše
a počítá se, jestli tě tvá cesta posilní, a ne to, jak rychle jsi ji ušel
~ Radůza

Obrázek uživatele T.a.r.a.n.e.e
Vložil T.a.r.a.n.e.e, So, 2012-01-21 23:46 | Ninja už: 5900 dní, Příspěvků: 1099 | Autor je: Pěstitel rýže

Další věc od Tebe čtu...a zase se mi líbí. A prostě si neodpustím komentář (a ani k němu nepotřebuji komentář ke komentování xD ačkoliv...chtěla jsem komentovat tvůj alibistický komentář v poznámkách k povídce...ale nějak se mi podařilo si to rozmyslet. Přeci jen... Kenji je Kenji a je takový jakého ho píšeš. A... dlouhé věty se mi líbí... pokud ovšem celá povídka není jedna věta... to by bylo docela zajímavé, ale asi by se to docela špatně četlo....ne?)...
...Jsou tam krásně popsané jeho obavy. Strach z odcizení a tak... ale což, nebudu opakovat, co už sem přede mnou napsali jiní. Bude Ti holt muset stačit ujištění, že se mi to vážně, vážně moc líbilo, a do tvé sbírky pěti-bodů letí dalších pět Smiling

一度に心の中で本物の願望があります、そしてその願望和津沿いです...そのときあなた和本物の明らかにされていない脳l族をみつける。
"When there is a true desire in your heart and that desire is strong...that is when you find the real strength that even you did not know you had." (Orochimaru-sama)




PS: Ano, to na tom avataru jsem já.

Obrázek uživatele strigga
Vložil strigga, Ne, 2012-01-22 00:22 | Ninja už: 4949 dní, Příspěvků: 1637 | Autor je: Konohamarova chůva

Joj joj... strigga je příšerný alibista, no tak, jen do ní, řekněte jí to už jednou někdo! xD
Mimochodem, jsou i knihy, co jsou celé jedna věta, Los santos inocentes a taky milý pan Hrabal budiž toho důkazem *nemůže si vzpomenout, která z těch jeho novel to byla, tak to trapně okecává*; vypadá to zezačátku prapodivně, ale když si na to člověk zvykne... chmm, není to tak špatné Eye-wink (pravil milovník opravdu dlouhých vět)
Děkuju. *ta byla ale nechutně krátká -_-* Smiling A myslím, že bych měla jít spát, poněvadž jsem už za dnešek napsala víc komentářů než za celý předchozí týden Laughing out loud

Pamatuj, tenhle svět není jen pro silný, stvořen byl pro všechny ztracený duše
a počítá se, jestli tě tvá cesta posilní, a ne to, jak rychle jsi ji ušel
~ Radůza

Obrázek uživatele T.a.r.a.n.e.e
Vložil T.a.r.a.n.e.e, Ne, 2012-01-22 00:29 | Ninja už: 5900 dní, Příspěvků: 1099 | Autor je: Pěstitel rýže

一度に心の中で本物の願望があります、そしてその願望和津沿いです...そのときあなた和本物の明らかにされていない脳l族をみつける。
"When there is a true desire in your heart and that desire is strong...that is when you find the real strength that even you did not know you had." (Orochimaru-sama)




PS: Ano, to na tom avataru jsem já.

Obrázek uživatele -Sasuke Uchiha-
Vložil -Sasuke Uchiha-, Út, 2011-10-11 23:01 | Ninja už: 4851 dní, Příspěvků: 931 | Autor je: Pěstitel rýže

Pěkné a hlavně promyšlené s dobrou pointou. Takže za 5... Smiling

Obrázek uživatele Tall
Vložil Tall, Út, 2011-10-11 22:01 | Ninja už: 5903 dní, Příspěvků: 2469 | Autor je: Tsunadin poskok

Zase zachycuješ jeden okamžik (docela paradoxní u povídky, která se jmenuje cesta, ale i to sedí), stejně jako v Obrázku.
Tuhle povídku jsem četl a měl k ní (musím se přiznat) puštěnu Dámu s čápem od Sto zvířat.
Musím uznat že to zvláště konci dalo takový fakt divný konec.
Při naší svatbě budu stát,
vedle mě čáp a lidi kolem
a celá obloha se bude opírat
o moje francouzský hole.

"Naděje je ječmen!"

Na to, abys poznal že svíčková je připálená, jí nemusíš umět vařit.
Po dlouhé době nová FF - Opakování.

Obrázek uživatele strigga
Vložil strigga, Út, 2011-10-11 22:50 | Ninja už: 4949 dní, Příspěvků: 1637 | Autor je: Konohamarova chůva

Je příjemné zas jednou číst komentář od tebe Smiling
Tak tu tak poslouchám tu písničku (neznala jsem ji) a musím ti říct, že má geniální text... zajímavá, nevtíravá. Možná trochu jako to Kenjiho vyprávění.
Obrázek i Cesta... obě mají jednoduchý jednoslovný název, a je to tak schválně - já jsem si té podobnosti tak trochu vědoma.
Děkuju.

Pamatuj, tenhle svět není jen pro silný, stvořen byl pro všechny ztracený duše
a počítá se, jestli tě tvá cesta posilní, a ne to, jak rychle jsi ji ušel
~ Radůza

Obrázek uživatele Joanne
Vložil Joanne, Po, 2011-10-03 17:10 | Ninja už: 5516 dní, Příspěvků: 815 | Autor je: Utírač Udonova nosu

Jako první Ti chci moc poděkovat, protože díky takové hudbě sem se do anime hned pustila a teď mně zbývá jen pár dílů Smiling (z čehož ale plyne, že sem Tvé dílo četla trochu dřív - odpusť, jaksi sem nemohla najít slova ke komentáři)
A teď:
Strašně dobře se mi to četlo (při padajícím listu jsem si musela představit pírko z Foresta Gumpa) ale to hlavní, líbí se mi ta myšlenka, to, jak zůstali poznamená válkou, to že se hlavní hrdina bojí, že se odcizili; poměrně smutná povídka by to pro mě byla, nebýt té víry v naději Smiling, už jen v tom slovu já prostě vidím něco dobrého Smiling

Hledat štěstí v maličkost dala jsem si za úkol - a jde mně to.

Obrázek uživatele strigga
Vložil strigga, So, 2011-10-08 12:29 | Ninja už: 4949 dní, Příspěvků: 1637 | Autor je: Konohamarova chůva

Mně se tak líbí, když mi čtenáři děkují, ale jak mám potom já poděkovat jim? Smiling
Však ono si to anime taky zaslouží shlédnutí - jak kvůli hudbě, tak kvůli příběhu, na který asi nikdy nezapomenu. A v tom soundtracku se už víc než půl roku pořád a neustále pitvám a pořád nacházím něco nového, něco jiného, něco nádherného, něco, co jinde těžko najít... ona je to, když se to tak vezme, asi nejhezčí hudba, co znám...
Jop - ona to částečně smutná povídka je, ale záleží na tom, jak se to vezme. Já třeba hlavním postavám vždycky věřím. A když se Kenji rozhodl jít dolů, tak... už to je krok kupředu. Smiling
Jsem ráda, že se líbilo. ^^

Pamatuj, tenhle svět není jen pro silný, stvořen byl pro všechny ztracený duše
a počítá se, jestli tě tvá cesta posilní, a ne to, jak rychle jsi ji ušel
~ Radůza

Obrázek uživatele nettiex
Vložil nettiex, So, 2011-10-01 17:24 | Ninja už: 5903 dní, Příspěvků: 3653 | Autor je: Editor všeho, Kankurova kosmetička

A až ho praštíš, bude to proto, že má pravdu, nebo protože ji nemá? Laughing out loud

První podzimní povídka! (Tedy, ne první povídka, kterou zde na pozim čtu, ale první podzimní... ehm, chápeš, že? ^^") A také se všemi barvami podzimu. Tentokrát ale nemám nejmenší strach, že by snad byly nesprávně pochopeny. xD

Ta melodie se k tomu stoprocentně hodí. A... já ti nevím. Představ si, že místo té melodie jsou tam slova. Tak přesně tohle cítím a neumím vyjádřit v písmenkách.

Obrázek uživatele strigga
Vložil strigga, So, 2011-10-01 18:38 | Ninja už: 4949 dní, Příspěvků: 1637 | Autor je: Konohamarova chůva

Protože ji nemá... opravdu ne. Eye-wink (A já už se musím smát tomu, jak mi pořád někdo podstrkuje, že tohle a tamto jsem napsala o sobě... prokletí básníků, já vím. xD Samozřejmě, že ve všem je trocha subjektivity, tomu se těžko vyhnout. Ale právě proto se poslední dobou snažím víc o "vědeckou analýzu" (ale to znělo vážně blbě, že? =D), než o svůj subjektivní pohled. Když píšu o postavě, která není mnou, pak nemám právo vnucovat jí svou povahu - a tady se mi to konečně jednou povedlo Smiling)

První podzimní... vážně? Zapíšu se do historie Konohy jakožto "ta-která-napsala-první-podzimní-povídku-roku 2011"? Laughing out loud

A... vzhledem k tomu, jak moc posedlá tou melodií jsem (už se mi ji podařilo vnutit většině přátel a známých a polovině rodiny), myslím, že docela přesně chápu, cos chtěla říct. =)
Děkuju, děkuju moc! ^^

Pamatuj, tenhle svět není jen pro silný, stvořen byl pro všechny ztracený duše
a počítá se, jestli tě tvá cesta posilní, a ne to, jak rychle jsi ji ušel
~ Radůza

Obrázek uživatele nettiex
Vložil nettiex, So, 2011-10-01 18:57 | Ninja už: 5903 dní, Příspěvků: 3653 | Autor je: Editor všeho, Kankurova kosmetička

Ale vůbec ne, tuhle... "vědeckou analýzu" naprosto chápu. Smiling Ale nebyla bych to já, abych si nerýpla. xD
Ale ber to takhle: není to o tobě a přesto je to natolik přesvědčivé, aby si lidé mysleli, že se to skutečně děje? Plus pro tebe! Vždyť je to vlastně pochvala, že. xD

Nicméně, psát různé postavy a dát jim co nejmíň ze své vlastní povahy, ze svého pohledu - prostě co nejmíň ze sebe... to je zatraceně těžký úkol. Sama jsem na to narazila, a už celý měsíce si ty svoje už existující "analyzuju" a zjišťuju, že se mnou některé mají víc společného, než bych chtěla. -_-"
No co, člověk se nakonec pořád učí, že. ^^

A áno, přesně takhle se zapíšeš do historie. Krásný titul, že? Laughing out loud

Obrázek uživatele strigga
Vložil strigga, Ne, 2011-10-02 11:20 | Ninja už: 4949 dní, Příspěvků: 1637 | Autor je: Konohamarova chůva

To mi povídej... zrovna včera (resp. dneska v noci) jsem se pokoušela sepsat si koncept jedné epizody jednoho příběhu, co mi straší v hlavě. Je to... epizoda o otci hlavní postavy, a ne že by ten jeho příběh byl zrovna dvakrát šťastný. Vlastně je dost... beznadějný. Být to jen na mně, napíšu tomu šťastný konec a šmytec. Jenže ono to tak nesmí být, on by to pak nebyl ten příběh, který to být má... teď teda asi mluvím trochu o něčem jiném, ale napadlo mě to v souvislosti s tím... pořád je to zasahování autora do příběhu, ne? xD Člověk se pořád učí, máš pravdu.
(A já to dopsala, i když mi ho bylo líto.)

Pamatuj, tenhle svět není jen pro silný, stvořen byl pro všechny ztracený duše
a počítá se, jestli tě tvá cesta posilní, a ne to, jak rychle jsi ji ušel
~ Radůza

Obrázek uživatele strigga
Vložil strigga, So, 2011-10-01 16:55 | Ninja už: 4949 dní, Příspěvků: 1637 | Autor je: Konohamarova chůva

Asi můžu říct jen jediné... máte naprostou pravdu Smiling příště bych mu do toho mohla taky trošku zasáhnout, aby to tak nezkracoval. A stejně tak ty první věty... být já ubohý konožský čtenář, asi se mi po prvním odstavci zavaří mozek Laughing out loud a jinak vám oběma mockrát děkuju! Zase někdy. ^^

Mimochodem - fakt osvěžující pocit, psát po dvou týdnech komentář na Konohu! xD

Pamatuj, tenhle svět není jen pro silný, stvořen byl pro všechny ztracený duše
a počítá se, jestli tě tvá cesta posilní, a ne to, jak rychle jsi ji ušel
~ Radůza

Obrázek uživatele akai
Vložil akai, St, 2011-09-28 21:06 | Ninja už: 5653 dní, Příspěvků: 1219 | Autor je: Asumův zapalovač

No, poté co jsem si pustila jakousi písničku od kamarádky, mě přepadla taková ta "moje" melancholická nálada. A jelikož jsem neměla náladu nic s tím dělat, ještě jsem ji podpořila písní Ake Ni Somaru. Potom se nedivte, že na mě tahle povídka zapůsobila tak smutně... Ne, melancholicky. Na mě vlastně málokterá věc působí doopravdy smutně. Jo, ale zároveň opravdu krásně.
Na začátku (asi první dva odstavce) jsem se musela trošku donutit přečíst je, ale potom už mi to zas někdo předčítal, nebo co Laughing out loud

you wanetd it; chtěla jsi to… tak si sakra nestěžuj!
Tanabata je svátek přání. A tak se ho pokouší najít; třeba i na dně flašky saké.

„What a world we live in, to see such unique idiots…?”

Obrázek uživatele Fňu
Vložil Fňu, Út, 2011-09-27 21:53 | Ninja už: 6034 dní, Příspěvků: 6029 | Autor je: Prodavač v květinářství Yamanaka

Ty radšej nikam nesublimuj (och, neskutočne mám rada to slovíčko Laughing out loud).
Ja mám dlhé vety rada, mám rada aj postavy Kenjiho typu, veľmi rada. A hoci mi toto prišlo až príliš rýchlo, že som na konci, aj tak sa mi to páčilo Smiling
Len nech sa Kenjimu v tebe dobre býva, že mu tam fandím Laughing out loud ^^


Autori poviedok čítajte Pravidlá FF!! Smiling
Inak vaše poviedky skončia na našom externom blogu ^^
A takisto čítajte aj Důležitá sdělení pro spisovatele a čtenáře FanFiction!!!
Ak si nie ste istí písaním, nájdite si nejakú betu - Inzertní FF nástěnka.

----
Čiarka, taká maličkosť, ale dokáže úplne zmeniť význam vety.
Nezabúdajte na to.