manga_preview
Boruto TBV 09

Jigokudou

Český název: 
Sféra Naraka
Název ve znacích: 
地獄道
Typ (úroveň): 
Kekkei Genkai
Kdo ho používá: 
Nagato, Uchiha Obito, Uchiha Madara, Uchiha Sasuke, Ootsutsuki Hagoromo
První objevení: 
Anime - Naruto Shippuuden 158, Manga - Naruto 422, str. 4
Popis: 

Sféra Naraka (地獄道, Jigokudou) poskytuje uživateli dvě zásadní schopnosti: výslech a obnovení pomocí Krále pekla. Nagato poskytl tuto schopnosti tělu bývalého duchovního, kterého kdysi Jiraiya potkal na svých cestách. Schopnost sféry Naraka ve velkém využívá Krále pekla, což je obrovská hlava s Rinneganem obklopená fialovými plameny. Rinnegan jí dovoluje sdílet zorné pole s ostatními sférami.

Pokud chce Pein někoho vyslechnout, stačí, aby sféra Naraka dotyčného pouze chytila a poté vyvolala Krále pekla. Toho vidí jen oběť, ne přihlížející. Chycená osoba je znehybněná a sféra Naraka může pokládat otázky, po jejich položení Král pekla „odzipuje“ svoje ústa a vypustí z nich „úponkovité jazyky“, které chytnou jazyk oběti a vytáhnou ho. Z něho Král vstřebá část životní energie oběti, což má za následek zvětšení jazyka. Král pekla následně stanoví rozsudek: Pokud osoba lže nebo odmítá vypovídat, Král jí vytrhne jazyk a pozře ho, což dotyčného zabije. Pokud řekne pravdu, bude ušetřena.

Druhá schopnost sféry Naraka je schopnost obnovy, dokáže opravit jakékoli poškození. K tomu znovu slouží Král pekla, který poničené tělo pomocí svých úponkovitých jazyků vloží do svých úst a po nějaké době dané „tělo“ vyjde ven bez jakékoli známky poranění či poškození. Tato schopnost byla například použita u sféry Asura, kterou zlikvidovali Chouji s Chouzou. Díky svým schopnostem může být sféra Naraka pokládaná za nejcennější (v případě, že je každá schopnost Šesti sfér Peina dána jinému tělu). Nagato v boji tuto sféru vždy umístil úplně dozadu za sféru Deva, zbývající čtyři postavil dopředu do přední linie.

Yakushi Kabuto řekl, že sféra Naraka pomocí Krále pekla dokáže přemístit těla a duše.

Původ techniky

  1. Naraka (नरक) pochází ze sanskrtu a znamená podsvětí. V hinduismu je to místo, kam jsou duše poslány odčinit své hříchy. Yama je pán spravedlnosti a král pekla, zemřelým uděluje náležitý trest, například vaření v oleji, nebo když mu zalžete, vytrhne vám jazyk. Po skončení trestu jsou duše znovuzrozeny v lidském nebo zvířecím těle.
  2. V budhismu je sféra Naraka nebo pekelná sféra sférou znovuzrození. Je založena na karmě (stavu těla, mluvy a mysli) minulých životů. Existuje více sfér Naraka, každá z nich v sobě hostí bytosti, které se mučí, dokud jejich karma nedosáhne uspokojujících výsledků. Bytosti poté můžou vstoupit (nebo být zrozeny) do vyšší sféry.
  3. Naraka je podobná křesťanskému peklu nebo očistci, i když je mezi nimi několik významných odlišností.

Sféra Deva je jednou ze schopností Techniky šesti sfér.

Obrázek: 
Soul_ripping_technique.png
Paths_Restored.png