manga_preview
Boruto TBV 08

Tendō

Český název: 
Sféra Deva
Název ve znacích: 
天道
Typ (úroveň): 
Kekkei Genkai
Kdo ho používá: 
Nagato, Uchiha Obito, Uchiha Madara, Ootsutsuki Hagoromo, Uchiha Sasuke
První objevení: 
Anime - Naruto Shippuuden 133, Manga - Naruto 420, str. 9
Popis: 

Sféra Deva (天道, Tendō) poskytuje uživateli schopnost manipulace s přitažlivými a odpudivými silami. Schopnost může používat na předměty i lidi. Tyto gravitační techniky se nicméně nemůžou používat rychle za sebou; časová mezera mezi dalším použitím záleží na velikosti použité techniky, minimální doba je pět vteřin. Sféra Deva také poskytuje ještě jednu schopnost, Chibaku Tensei. Ta dovolí uživateli vytvořit obrovitánskou kulovitou masu - uživatel vytvoří černou sféru, která funguje jako černá díra - veškerá krajina v okolí se začne rozpadat a je přitahována směrem k černé sféře, dokud není vytvořená obrovská koule.

Ačkoli Nagato používal schopnosti sféry Deva ještě předtím, než byl zmrzačen, zbytek svého života poskytl schopnost mrtvole jeho mrtvého kamaráda Yahika, kterého používal jako hlavní tvář organizace Akatsuki, Peina. Nagato v anime skrze Peina dokázal tuto techniku použít k levitování - použil ji těsně před zničením Konohy a během boje s Narutem, když byl Naruto ve formě s šesti ocasy.

Původ techniky

V buddhismu je sféra Deva sférou blaha. Sféra Deva je někdy označována jako božská sféra, protože ve srovnání s lidmi jsou obyvatelé této sféry tak silní, že můžou být přirovnáváni k božstvu. Nicméně tyto bytosti stále podléhají reinkarnaci. Obyvatelé trpí pýchou a vědomím, že jejich dlouhé životy a síly nezabrání jejich dalšímu možnému znovuzrození.

Sféra Deva je jednou ze schopností Techniky šesti sfér.

Obrázek: 
Tendō 1.png
Tendō 2.png