manga_preview
Boruto TBV 08

Manga Boruto + její autoři

Boruto_svazek_1.png

Boruto: Naruto Next Generations je dobrodružná manga pro mládež vycházející v týdeníku V Jump. Kapitoly vycházejí zhruba jednou měsíčně a mívají okolo čtyřiceti stran. Příběh Boruta vymýšlel původně Kodachi Ukyō, později Kishimoto Masashi. Kreslí jej Ikemoto Mikio.

Navazuje na úspěšnou mangu Naruto, kterou kreslil i vymýšlel Kishimoto Masashi. Titulní postavu Narutova syna Uzumakiho Boruta a některé jeho přátele vytvořil pan Kishimoto již v závěrečné kapitole Naruta a později je rozvinul v manze Naruto Gaiden: Sedmý Hokage a purpurový měsíc a ve filmu Boruto: Naruto the Movie.

Stejně jako Naruto se i Boruto odehrává ve světě nindžů, kteří žijí ve „skrytých vesnicích“, učí se svému umění na Akademii a už od dětství se nechávají najímat na nejrůznější mise. Oproti Narutovi se ale děj posunul v čase o jednu generaci dopředu a díky tomu se v příběhu stále více prosazují moderní technologie. Zároveň je mladá generace nindžů ovlivněná dlouhotrvajícím mírem a jejich styl života je více „konzumní“, čímž se blíží životu jejich čtenářů. Klid a mír má však brzy skončit - hned v úvodu manga nabízí náhled do budoucnosti, kde na troskách Konohy bojuje Boruto se záhadným chlapcem Kawakim, který chce zničit svět nindžů.

Boruto vychází i jako anime, ale to má k manze volnější vazbu, než tomu bylo v případě Naruta. Začátek anime rozebírá události předcházející ději mangy, například Borutovo studium na Akademii, a i po chuuninských zkouškách přidává dějové linie navíc. Nedá se však říci, že by se jednalo o čisté fillery, protože na scénáři se podílejí i autoři mangy.
.

Autoři

Ikemoto Mikio (池本 幹雄) je mangaka narozený 13. 1. 1977 v prefektuře Kjótó. Debutoval roku 1997 s jednorázovkou Cosmos, která vyhrála hlavní cenu týdeníku Shōnen Jump. Ačkoli měla tato manga úspěch u poroty i čtenářů, nabídku na serializaci nedostal a tak se rozhodl pracovat jako asistent na komediální gag sérii. To neušlo panu Kishimotovi, který zrovna sháněl asistenty a požádal svého editora, aby Ikemota přetáhl do jeho týmu. Jako asistent pracoval Ikemoto na Narutovi od roku 1999 až do jeho skončení v roce 2014. Měl na starosti například kreslení davů a postav v pozadí, bílé tóny u akčních čar, v očích a na ozářených místech nebo hvězdy na nebi. Jeho dílem byl rovněž vzhled Hakua, Momochiho Zabuzy a bojový oděv Sarutobiho Hiruzena. Navíc ještě celému týmu vařil kávu Smiling
V hrubých rysech se Ikemotův styl kresby částečně podobá Kishimotovu, kreslí však kulatější obličeje, vlnitější vlasy a útlejší postavy. Stejně jako Kishomoto používá fixy Copic's markers na barevné ilustrace, zatímco černobílé stránky kreslí pentelkou a obtahuje tuší.
Ke kreslení Boruta se dostal poté, co jej sám Kishimoto navrhl jako nejvhodnějšího adepta pro případné pokračování.

Kodachi Ukyō (小太刀右京) se narodil 1. 4. 1979 v prefektuře Ósaka. Jeho otec, profesí lékař, v něm už v dětství vzbudil zájem o vědu. V mládí se navíc Kodachi vášnivě věnoval hraní stolních RPG s vědeckofantastickou tematikou, což předurčilo jeho další kariéru. Kromě práce na RPG a videohrách a psaní článků s touto tematikou se podílel i na scénářích k anime, například k Fate/Apocrypha a Gakkougurashi!, a na příbězích mang jako Code Geass: Boukoku no Akito a dalších.
Kodachi spolupracoval již na filmu Boruto: Naruto the Movie. Byl to on, kdo navrhl přidat do filmu tematiku nindžovských technologií a vymyslel i Borutův mizející rasengan. Mezi jeho další díla spjatá se světem Naruta patří novela Gaara Hiden a taky videohra Naruto to Boruto: Shinobi Striker.
Po 51. kapitole Kodachi z pozice scénáristy odešel.

Kishimoto Masashi, autor Naruta, původně neměl v plánu se na Borutovi přímo podílet a autorům pouze příležitostně radil. Chtěl se věnovat jiným projektům a hlavně své rodině. Borutův problematický vztah s otcem pochází právě z Kishimotovy hlavy - sám mangaka totiž kvůli práci na Narutovi rodinu zanedbával a svým synům se odcizil. Ani zdraví mu už nedovolovalo věnovat se naplno kresbě. Nicméně po více než čtyřech letech vycházení Boruta se rozhodl do projektu zapojit více a nahradil Kodachiho na pozici scénáristy.

Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mikio_Ikemoto
6.svazek oficiálního vydání
https://konoha.cz/?q=manga/kapitola/rozhovorkishiikem
https://www.animenewsnetwork.com/interview/2015-10-14/masashi-kishimoto-...
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%B0%8F%E5%A4%AA%E5%88%80%E5%8F%B3%E4%BA...
https://myanimelist.net/people/37509/Ukyou_Kodachi
https://www.imdb.com/name/nm7203349/