manga_preview
Boruto TBV 09

Shinsekai Yori

Japonsko. Střih. Město. Zrnitá kamera. Mladík v autě, ve výtahu, ve třídě. Vyražené dveře. Krev. Krev!
Střih. Siluety. Nafialovělá obloha. Dětská hra a slib.
Střih. Monumentální hudba. Oheň, zemědělský kraj. Loďka v rýžovém poli. Obřad. Odřad!



Tímhle začíná Shinsekai Yori.
Kdesi v dávné budoucnosti, žije skupina lidí ovládající telekinezi. Bez technologie v nádherném zemědělském kraji. Hlavními hrdiny je pět dětí. Tři kluci a dvě holky, kteří chodí do školy, kde se učí ovládat svou sílu. Baví se, smějí se, mají své drobné obavy a starosti. Když se najednou do školy přestane chodit jedna jejich spolužačka, tak jen pokrčí rameny a nepátrají po ní. Proč taky? Když je vlastně jen zpomalovala a ani ji neměli rádi.
Společnost kolem má mnoho pravidel, které je potřeba dodržovat. V okolí se vyskytují mnohá podivná zvířata a také rasa polointeligentních krysolidí.


Celé to působí příjemně tajemně. Každý díl přinese otázky, ale i některé odpovědi.
Pokud bych měl zařadit do nějaké žánrové škatulky, tak bych řekl postapokaliptickou fantazy s Orwellovskými prvky, ale ani to není vypovídající. Občas se dostaví mrazivý pocit v zádech.
Postavy jsou velmi dobré. Nemá cenu se o nich moc rozepisovat, protože za čtyři díly se moc poznat nedají, ale působí zatím uvěřitelně a baví mě. Žádná blbka tam zatím nebyla a vzhledem k tomu, jak se to vyvíjí ani nebude. Dostáváme se k další věci, tohle anime není primárně určeno pro děti, nebo mladistvé. Žádné otravné znaky shounenu, nebo nedej bože shouja nehrozí. Zato krev a sexuální tématika se tam vyskytuje docela dost.


Poslední věc je animace, která je, když už nic jiného rozhodně zajímavá a podle me naprosto perfektní. Dokonce funguje i v rychlém pohybu. (I když v pátém díle bylo pár okamžiků, kdy už nefungovala dobře, snad je to jen vyjímečné selhání.)
No a hudba… Ta je taky skvělá a perfektně dokresluje náladu.

PS: Už nikdy nebudu psát recenze na nedokončené anime. Prvních pět dílů bylo perfektních. Bylo to nové, atmosférické s fungující hudbou a skvělou animací. No a pak se to zvrtlo, animace je čím dál tím horší. Místo fantasy antiutopického dramatu se to přeneslo na Freudovskou psychologii a atmosféra to postupně opouští.
Nikdy jsem se neměl pouštět do dalších dílů a pěl si nechat prvních 5, jako jeden z nejlepších anime zázitků.

Délka: 25 dílů (20.10. 2012 stále vychází)
Ke stažení: http://www.animetake.com/anime/shinsekai-yori/
Titulky: http://anime.akihabara.cz/anime/Shinsekai-Yori-2012


Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele Harleq
Vložil Harleq, Ne, 2013-03-24 05:41 | Ninja už: 4103 dní, Příspěvků: 24 | Autor je: Prostý občan

Pekny pribeh jen skoda toho, ze se jim od prvnich nekolika dilu prestalo chtit kreslit nebo co.

Obrázek uživatele Satoru
Vložil Satoru, Út, 2013-08-13 17:14 | Ninja už: 5092 dní, Příspěvků: 315 | Autor je: Recepční v lázních

Tohle anime je vážně skvělé. Zatím bohužel nejsou všechny díly přeložené, ale projela jsem všechny ze jeden den (až tak mě to chytlo). Rozhodně ho všem doporučuju aby ho zhlédli protože to stojí za to! Smiling
EDIT 13.8.2013: Jop pro mě nejlepší anime! :33

Jak si tak člověk čte své staré komentáře, říká si na co proboha myslel, že tohle napsal! Ty kámo, co sis dal?!

Obrázek uživatele Artemis
Vložil Artemis, So, 2012-10-27 20:00 | Ninja už: 4819 dní, Příspěvků: 111 | Autor je: Prostý občan

Prvý diel ma nejak extra nezaujal. Vravím si: ak toto má byť zas jedno z tých anime plných krvy, tak sorry. No potom som sa z dôsledku nudy pustila aj do ďalších dielov a musím uznať, že je to jedno z najinteresantnejších anime tento sezóny. Jediné, čo sa mi tam nepáči, sú tie "škrečky", na ktoré sa mi hnusí pozerať. No čo, nemôžu byť všetci krásni Laughing out loud. Som zvedavá, ako sa to ďalej vyvinie. Dúfam, že aspoň toto anime nesklame...