manga_preview
Boruto TBV 09

Sword of the Stranger


Někteří zabíjejí, aby přežili. Jiní k tomu důvod nepotřebují…

Malý sirotek, pes a osamělý ronin s krutou minulostí. Přesně tohle v kombinaci s touhou po nesmrtelnosti vrcholí v historickém zázraku: Stranger: Mukō Hadan. Že máte samurajů a starých dobových scén už po krk? Nebaví vás tuctová zápletka a tuny krve? Dámy a pánové, zatněte zuby a pozorně čtěte. Jsem si totiž jistá, že i přes to vám má "Sword of the Stranger" co nabídnout.

Nacházíme se v Akaike, malé chudé provincii u mořského pobřeží, v období "válčících státu". Právě sem totiž uprchl malý sirotek Kotaro po tom, co samurajové z čínské dynastie Ming vyplenili chrám, ve kterém on a jeho učitel, mnich Shouan, žili. Kotaro tak musí sebrat veškeré síly, utéct z rodné Číny do Japonska a uniknout ze spárů nájemných lovců, kteří ho chtějí polapit. Je totiž předpovězeným dítětem, které má být obětováno, aby čínský císař získal nesmrtelnost.

Kotaro na své cestě ale není sám, doprovází ho věrný přítel – malý světle hnědý pes Tobimaru, jeho osobní ochránce.

Po krádeži jídla pro sebe i Tobimara se Kotaru ve své provizorní chýši setkává s nezvaným návštěvníkem, samurajem Nanashim (Nanashi = beze jména). Kotaru nestojí o společnost, rázem se mu ale přítomnost staršího hodí, když je on sám napaden třemi jinými samuraji, spadajícími pod skupinu z dynastie Ming. Nanashi se do boje neúmyslně zaplete, zabije své nepřátele a zachrání tak Kotarovi život.

Při rozepři je ale Tobimaru zasažen otráveným kunaiem a upadá do bezvědomí. Kotaru, který by udělal cokoliv pro záchranu svého jediného přítele, přiměje Nanashiho, aby ho vzal do nejbližšího města za doktorem a následně i do chrámu Mangaku, nacházejícího se v provincii Shirato. To všechno výměnou za světle zelený krystal, který má podle Kotara značnou cenu. A protože Nanashi je ronin a peníze vládnou světu, přijímá Kotarovu nabídku.
Cesta strachu, nebezpečí ale především nového přátelství tak může začít.

Stejně jako každý jiný má i tento příběh své záporné postavy. Tou nejdůležitější z nich je nájemný samuraj dynastie Ming: Luo-Lang (Lord Rarou). Je nejsilnějším členem skupiny, která byla pověřena dopadením Kotara. Jeho záměry jsou ale jiné než cíle jeho pána. Netouží po moci ani nesmrtelnosti, chce jen najít protivníka, který by s ním byl schopen bojovat (aspoň déle než na dvě seknutí mečem).

Další důležitou zápornou postavou, iniciativním charakterem celé operace, je Bai-Luan (Byakuran), vůdce nájemné skupiny. To on rozdává rozkazy Luo-Langovi a řídí všechny věci potřebné k rituálu obětování. Je velmi loajální k Císaři a kárá Luo-Langa za jakoukoli poznámku, kterou se plavovlasý samuraj proti vládci staví.

Jako protiklad Bai-Luana stojí Shogen Itadori, vrchní velitel sil feudálnáho lorda Akaike. Je nejschopnějším bojovníkem ve své zemi, svůj meč bere jako nástroj pro postup v sociálním žebříčku i pro splnění svého snu - být jednou feudálním lordem nezávislé země.

Jednou z mála nevýhod, kterou jsem na tomhle anime postřehla, je počet charakterů, jimž se věnuje pozornost. Na relativně krátkou dobu trvání jich má "Sword of the Stranger" poměrně dost (hlavně těch vedlejších), tudíž je jejich akce ve filmu celkem zanedbaná. Můžete čekat, že se zrovna vaše "oblíbená" postava bude rozebírat, uvidíte ji bojovat v mnoha scénách, možná i dojemně umírat… Bohužel. O srdceryvné scény vás tohle anime dokonale připraví (výjimkami jsou zhruba tři shoty, které mají emoční nádech). A o přesný osud některých postav taktéž.
Co ale určitě stojí za pozornost, je dokonalý soundtrack. Ční na pozadí celého filmu, parádně sedí k daným scénám a sugeruje vám pocit totální sladěnosti.
Ke kladům bych také určitě připojila skvělou grafiku a perfektně propracované bojové scény, nemluvě o rozvíjejícím se přátelství mezi Kotarem a Nanashim, které, ač by k tématu možná mělo, nepůsobí jako klišé.

Abych to na závěr shrnula: Neexistuje moc věcí, které mě dokážou nadchnout, a skoro žádná z těch věcí neobsahuje velké množství krve. "Sword of the Stranger" je důkazem, že výjimka potvrzuje pravidlo. Film si u mě vydobyl místo na mém soukromém žebříčku "Top 10 anime", jeho finální soundtrack považuji za jeden z nejlepších vůbec. Příběh na vás může ze začátku působit jako stará ohraná písnička, jeho hloubka je ale něco, co by si měl každý přebrat po svém (= shlédnout to! xD). Jako třešničku na dortu vám také dokonale zobrazí tehdejší feudalismus.
Co víc k tomu říct? Pokud máte hodinu a tři čtvrtě čas a nejste padavka (já sice ano, ale taky jsem to přežila ve zdraví), určitě se na to podívejte. Jsem si jistá, že vás "Sword of the Stranger" nezklame.

A abych vás ještě víc navnadila, tady je odkaz na jeden z těch nejlepších soundtracků, jaký jsem měla za svůj krátký život možnost slyšet: Ihojin no Yaiba

Info

Název: Sword of the Stranger (ストレンヂア 無皇刃譚; Sutorenjia Mukōhadan; Stranger: Mukō Hadan)
Autor: Fumihito Takayama
Režie: Masahiro Andō (Sailor Moon)
Studio: Bones (Wolf’s Rain, Darker than Black, Soul Eater)
Žánr: akční, drama, historický (samurajové)
Počet dílů/typ: 1/film
Délka: 103 minut

Download:
AVI
MKV
Cz titulky

Mé hodnocení: 9/10


Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele NedokázalJsemSePřihlásitProtožeJsemSiNepamatovalAktu...
Vložil NedokázalJsemSe..., So, 2012-02-11 19:00 | Ninja už: 5626 dní, Příspěvků: 912 | Autor je: Ošetřovatel TonTon

Loudím sic z hlubin paměti, nicméně, co si vzpomínám, skvělá pohádka pro starší. Možná dnes bych na to hleděl jinak, ale tenkrát mi to pěkně zpříjemnilo večer...

Requiescat in pace...

Volunteer @ Akicon & Natsucon & Animefest
Autor Animefestí mobilní appky

Obrázek uživatele Vacaa
Vložil Vacaa, Po, 2012-02-06 20:23 | Ninja už: 4619 dní, Příspěvků: 173 | Autor je: Prostý občan

No já nevim ale soundtracky mě nějak nenadchly Laughing out loud nejlepší sou podle mě v Death Notu ty sou fakt luxusní Smiling třeba tady- http://www.youtube.com/watch?v=MTGlrcReWrk

Obrázek uživatele Kimm-chan
Vložil Kimm-chan, Po, 2012-02-06 22:22 | Ninja už: 5975 dní, Příspěvků: 759 | Autor je: Obsluha v Ichiraku

Každej má jinej vkus na hudbu, neberu ti to. Death Note může mít dobrý soundtrack, i přes to se mi ale Ihojin no Yaiba líbí víc než to, na co jsi odkázala (přece jenom velká jednotvárnost té písničky mě trochu nudila - tím nechci říct, že by se v Ihojin no Yaiba téma neopakovalo, v dnešních soundtracích se opakuje už všude, podle mě má ale InY lepší gradaci).


• There'll always be people out there who will tell you that you can't. All you have to do is turn around and say: "Watch me!"
• Vždyť usmát se nebolí.
• Nejnovější myšlenka v text ... Voda není krev, Voda je voda

Obrázek uživatele Ailen Shinestar Sakuro
Vložil Ailen Shinestar..., Po, 2012-02-06 20:06 | Ninja už: 5857 dní, Příspěvků: 862 | Autor je: Prostý občan

Jedno klišé za druhým, od začátku víte, jak to dopadne... A vůbec mi to nevadilo. =) Pěkně se na to kouká, pěkně se to poslouchá a ten pes je fakt borec. Smiling
Pokud hledáte příběh plný zvratů, psychofilm nebo perlu anime, tak na to nekoukejte... Ale pokud se chcete podívat na tak normální film (s trochou více krve), tak je to uplně ideální.


Dělej cokoliv, ale dělej to s úsměvem, protože bez toho to prostě nejde.

Obrázek uživatele Kenshiro
Vložil Kenshiro, So, 2012-02-04 21:59 | Ninja už: 4978 dní, Příspěvků: 339 | Autor je: Prostý občan

až na ty dobrý souboje a animaci dost zytečný film. příběh je na nic,ten důvod proč hrdina nechce vytasit meč,je klišé jak prase a o jediný zajímavý postavě(kung-fu gajin) se ndozvíme nic. jinak tam umře dost postav,ale nemusíte se obávat,že si tam k někomu vytvoříte citovou vazbu Laughing out loud. to i Siri má zajímavější osobnost,než ti podivíni v tomhle anime. pokud hledáte pořádnou řežbu,tak se na to podívejte. nic víc to není.

Obrázek uživatele Valarath
Vložil Valarath, Ne, 2012-02-05 02:32 | Ninja už: 4509 dní, Příspěvků: 101 | Autor je: Prostý občan

Po pravdě já jsem se na tohle kouknul jen pro ty souboje a zklamanej jsem nebyl, jedno z těch mála novějších anime, kde nejsou žádné super mega cool techniky se šílenými názvy Smiling