manga_preview
Boruto TBV 07

Pandora Hearts (manga)

Pandora Hearts je japonská manga od autorky Jun Mochizuki. Vycházela v letech 2006-2015 a má 107 dílů, které vyšly ve 24 svazcích.
Existuje i anime adaptace z roku 2009, která má 25 dílů, nepokrývá ovšem celý děj mangy.

Žánr: Fantasy, mysteriózní, dobrodružný

Děj:

„Nic z toho, co jsi považoval ze své, ti nikdy nepatřilo. Tvé ruce byly už od začátku prázdné.“

Příběh začíná v den, kdy Oz Vessalius, hoch z jednoho ze čtyř vůdčích rodů země, slaví své 15. narozeniny. Dostaví se však nezvaní hosté, Baskervillové, členové fanatické náboženské sekty pátrající po nejnovější inkarnaci svého někdejšího vůdce, a svrhnou Oze do hlubin Propasti (Abyss). Ozovi se z propasti podaří uniknout, když uzavře smlouvu s Řetězem (Chain), bytostí stvořenou v propasti, jménem Alice. Tím však jeho problémy nekončí. Člověku, který uzavře smlouvu s Řetězem, postupně odtikává čas, a až mu vyprší, bude stržen zpět do Propasti. Oze kontaktují členové organizace zvané Pandora, která má za úkol zkoumat a monitorovat Propast, a donutí ho pro ně pracovat. Zároveň musí pátrat po Aliciných ztracených vzpomínkách a postupně odhaluje skutečnost za tím, co se odehrálo před sty lety.
Právě k této události celý děj směřuje. Tragédie města Sablier, které bylo před stoletím Baskervilly celé strženo do Propasti. Celá situace je ovšem mnohem složitější, než se na první pohled zdá, a minulosti značné části postav jsou s touto tragédií pevně spjaté. Jak se hrdinové postupně dozvídají víc o sobě a roli, kterou v minulosti sehráli, jsou nuceni naučit se přijímat sama sebe a pokračovat ve svém životě.

Příběh v mnoha ohledech odkazuje na „Alenku v říši divů“ od Lewise Carrola. Jednotlivé Řetězy mají často podobu postav z jeho díla, šílenosti v Propasti připomínají zpodobnění z této knihy. A v poslední řadě nesmíme zapomenout, že se jedna z ústředních postav jmenuje Alenka (=Alice).

Postavy:

Oz Vessalius – Hlavní hrdina. Optimistický a usměvavý chlapec, který si snadno získává přátele. Má dar přijímat věci takové, jaké jsou, takže nikdy nesoudí, ani nepochybuje. Proč ale Baskervillové tvrdí, že je jeho samotná existence hříchem?
Gilbert Nightray – Ozův věrný služebník a přítel. Nejistý a nedostatečně sebevědomý, přesto ale schopný, silný a statečný. Chybí mu ovšem vzpomínky z raného dětství. Co se za nimi skrývá?
Alice – Bezprostřední, upřímná a sebevědomá. Dívka, která vždycky ví, co je pro ni důležité. Oproti ostatním Řetězům se však výrazně vymyká. Co najde ve svých vzpomínkách, a proč o ně v první řadě přišla?
Xerxes Break – Člen organizace Pandora a vlastník jednoho z nejobávanějších Řetězů. Zároveň je to ovšem vtipálek, který zdánlivě nikdy nebere nic vážně. Má sklony řešit všechno sám, i za cenu vlastního dobra. Přestože jde o jednu z mála postav, která má všechny své vzpomínky v pořádku, skrývá poměrně zajímavou minulost.
Jack Vessalius – Předek Oze Vessaliuse, který žil před 100 lety. Hrdina, který přežil tragédii města Sablier a ustanovil současné státní zřízení se čtyřmi vévodstvími v čele. Zjevuje se hrdinům a vede je. Co se ovšem tehdy stalo a jakou v tom sehrál úlohu?

Klady:
-Mistrně zvládnuté postupné odhalování jednotlivých bodů zápletky.
-Napínavé a promyšlené zvraty.
-Spletitá síť, jíž je minulost postav.
-Zajímavé, sympatické a svérázné postavy.
-Poměrně dobře propracovaní záporáci. Do té míry, že si nejsem jistá, zdali je můžu záporáky zvát.
-Uspokojivý závěr.

Zápory:
-Postavy si moc snadno odpouštějí. Např. postava přizná, že je sériový vrah, ostatní ji poděkují, že se jim s tím svěřila.
-Naprosté většině postav chybí paměť. Často se tedy chovají vyloženě v nesouladu s tím, kým byly.
-Přehnaně často dochází k tomu, že postavu ovládá někdo jiný, není tedy zodpovědná za vlastní činy.
-Chvílemi se to snaží být vtipné.

Kde si to přečíst?
https://mangarock.com/manga/mrs-serie-190768

Můj názor:
Rozhodně mi stálo za to si tuto mangu přečíst. Věřím, že potěší každého milovníka záhad. Postupné odhalování minulosti a nabalování dalších a dalších informací je zvládnuté velice plynulým způsobem. Při opakované četbě je nádherně vidět, jak měla autorka veškeré zvraty promyšlené daleko dopředu, už v raných částech příběhu toho bylo tolik naznačeno. Mimo to, je naprosto fascinující, jak může scéna vytržená z kontextu vzbudit zcela zpřevrácený dojem.

Pro ty, kdo nemají v oblibě slzavé příběhy… netřeba mít obav. Interakce mezi postavami jsou převážně laskavé. I pokud se přihodí něco zlého, nikdy to není podané způsobem, který by vyvolal šok. Postavy umírají šťastné a naplněné. Přesto, umírá se. Tímto jste byli varováni.