manga_preview
Boruto TBV 07

Bastard

Bastard je korejská manhwa, která vycházela na portálu Naver v letech 2015-2017. Vytvořila ji dvojice autorů Carnby Kim (příběh) a Youngchan Hwang (kresba).
Manhwa má celkem 94 dílů a je ukončená.

Popis:
V mém domě je sériový vrah!

Děj:
Celý příběh silně staví na napětí a postupně odhaluje předložená tajemství. V důsledku omezím popis děje, abyste si to napětí a nejistotu mohli prožít sami.
Prozradím, že sledujeme vývoj sedmnáctiletého chlapce jménem Jin Seon, který je fyzicky slabý a tak trochu outsider. A v příběhu vystupuje sériový vrah, který si právě vyhlédl novou oběť…

Postavy (jména píšu v pořadí jméno-příjmení, tak jak je to v anglickém překladu):
Jin Seon – Hlavní hrdina, sedmnáctiletý chlapec. Drží si od ostatních lidí odstup, nemá přátele a nemá zájmy. Umí se skvěle přetvařovat. Na svou matku si nepamatuje a o jeho výchovu se tedy stará jen jeho otec. V průběhu příběhu ale projevuje snahu osamostatnit se a zesílit.
Dongsoo Seon – Otec Jina Seona. Je ředitelem úspěšné společnosti, je usměvavý a sympatický. Věnuje hodně peněz na dobročinné účely a sám rád pomáhá lidem.
Kyun Yoonová – Spolužačka Jina Seona. Přišla o oba rodiče, kteří ji ovšem zanechali na krku šílený dluh. Žije sama se svým dědečkem, který trpí demencí, a snaží se mimo školu pracovat, aby svůj dluh splatila. Je milá a zásadová, zajímá ji umění.
Manny Kim – Spolužák Jina Seona a grázl, který je na vrcholu školní hierarchie. Ani nemusí slabší žáky sám šikanovat, stačí mu, aby se na někoho podíval, a jeho nohsledové, kteří se mu snaží zoufale zavděčit, už to vyřeší za něj. Ale když na to přijde, samozřejmě se taky umí pořádně ohnat pěstí. Je z bohaté rodiny, zřejmě ho tedy čeká pohodlná budoucnost. Přehnanou měrou si ovšem zakládá na svém společenském postavení.

Nezní to zajímavě? Pak vám ještě prozradím, že je jedna z výše uvedených postav tím sériovým vrahem, o kterém tu pořád píšu.

Klady:
Vyzdvihla bych, že má příběh velice propracovanou psychologii postav. Vyvíjejí se a na konci nejsou tím, kým byli na začátku. Dále si příběh neustále udržuje napětí, rozhodně není předvídatelný a cítíte o postavy upřímný strach. Na druhou stranu ale také v některých pasážích vykouzlí přihlouplý úsměv na rtech. Příliš nedovedu posuzovat kresbu, ovšem přišlo mi, že krásně vystihovala emoce, které patřily k příběhu. A příběh je velice uspokojivě zakončený.

Zápory:
Pokud se neradi bojíte, nemusí to pro vás být příjemné číst. Nedoporučuju tedy číst to pozdě v noci. V průběhu dochází i k trochu krutým věcem, není to ale žádný gore. Také se tam mluví chvílemi dost sprostě.

Kde si to přečíst?
V angličtině:
http://www.webtoons.com/en/thriller/bastard/list?title_no=485 (oficiální anglický překlad)
https://mangarock.com/manga/mrs-serie-24714

V češtině:
portál webtoons umožňuje vytvářet fanouškovské překlady některých děl na jejich stránkách, kdy dají předem připravené řádky, kam jen překladatel vloží text. Jak vidíte, někdo se do toho pustil.
https://translate.webtoons.com/webtoonVersion?webtoonNo=482&language=CES...

Můj názor:
Bastard je jedním z nejpoutavějších příběhů, které mi kdy přišly pod ruku. Opravdu jsem ho přečetla jedním dechem. Nesmírně jsem si oblíbila hrdiny tohoto příběhu a chvílemi jsem jim fandila, chvílemi jsem se o ně strachovala… dokonce i nějaká ta slza ukápla. Vřele všem doporučuju.


Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele Broook
Vložil Broook, Čt, 2018-05-03 13:24 | Ninja už: 4776 dní, Příspěvků: 2437 | Autor je: Prostý občan

Jinak autor rozjel nedávno nové dílo... Sweet Home a zatím taky luxus!

https://discordapp.com/invite/WX8gVZn - (pokec) Anime/Manga komunita

Obrázek uživatele Adsagsona
Vložil Adsagsona, Pá, 2018-05-04 09:51 | Ninja už: 2590 dní, Příspěvků: 128 | Autor je: ONLINE, Editor fóra, Manga tým, Tsunadin poskok

Všimla jsem si toho a čtu to od chvíle, kdy se to na webtoons objevilo. Ale upřímně, nepřijde mi, že by Sweet Home dosahovalo úrovně Bastarda. Možná to bude tím, že se v Bastardovi řešily metaforické příšery uvnitř lidí, zatímco ve Sweet Home máme opravdové lidožravé příšery. Taky mi přijde, že se autoři tolik nevěnují psychologizaci postav, ale spíš je to samé "áá, příšera!" Samozřejmě tomu ale ještě dám šanci, nejspíš se to rozvine.

Nishiiiii!!!! Úpa boží!!! Úpa boží!!! Úpa boží!!!

Obrázek uživatele Miko.x
Vložil Miko.x, Čt, 2018-05-17 00:41 | Ninja už: 5765 dní, Příspěvků: 147 | Autor je: Prostý občan

Že já se vždycky nechám tak snadno nachytat! 1:30 ráno a vstávám v 5:30, fucken! -____- (vy dva jste jednoduše jak pedofilové a já jsem to naivní děcko co se nechá zlákat na lízátka a jiné pochutiny xD)
Ale teď k věci, u Bastarda se mi líbila ta mrazivá atmosféra, bylo to mocné jak z psychologického, tak i dějového hlediska, ale nebylo to zas tak scary. Naopak u Sweet Home tolik nepřemýšlím nad úvahami záporáku (eh, co si asi takový zombie může myslet), ale spíše vnímám nejistotu během sjíždění na další stránky, jestli tam na mě něco nevyskočí (nejvíc nesnáším odrhnování závěsů x____x.)
Autor je fakt mistr v budování napětí, a ví moc dobře jak obrátit nevýhody ve svůj prospěch (Např. takový film může nabídnou kromě příběhu také hudbu, herce, kostýmy a x dalších podpůrných záležitostí, které bez problému probudí v divákovi pocity, které jsou zrovna zapotřebí...zejména strach nebo napětí se bez toho neobejdou) dobře a co má teda takového čtenáře zaujmout na manze o zombie příšerách, když si odmyslíme všechny výše uvedené atributy? Odpověď je jednoduchá, nic, u průměrné mangy s touto tématikou se bát opravdu nejde, ALE! Ten vychcaný Youngchan (a ta, ten, to druhé co mu pomáhá) si je moc dobře vědom, že u děsivé scény v manze, čtenář má obrovskou nevýhodu oproti divákovi sledujícího film, a to v tom, že jednoduše nemůže zavřít oči ani odvrátit zrak! Takže tady máme třeba 6 obrázku na prázdný prostor, první dva si říkáte, ok, na dalším obrázku se za rohem určitě něco vynoří, a rolujete tu zatracenou stránku níže...A -> nic...dobře, tlak stoupá, dech se zpomaluje, rolujeme dál, A! Zase nic! ...už uchčíváte a pooooomalinku jak masochista jedete na další stránku - a - NIC SAKRA! (Iiiiik, tohle není na moje nervy!) No a když konečně se dostanu na stránku, kde se příšerka pomalinku vynoří, tak hlavní hrdina nahodí ten svůj pokřívený, vyděšený výraz a já se můžu pos**t (tady hudba není vůbec zapotřebí) Jenom na svou obranu podotýkám, že zrovna na bytě nikoho nemám a moje představivost umí pracovat velmi dobře (neberte mě za posránka)
Btw. hlavní hrdina se mi zdá celkem dost psycho, takže tam nejspíš ještě nějakou tu metaforickou bestii uvidíme Laughing out loud

Obrázek uživatele Miko.x
Vložil Miko.x, Út, 2018-03-06 00:37 | Ninja už: 5765 dní, Příspěvků: 147 | Autor je: Prostý občan

Takže dočteno, hrozně rychle jsem to celé zhltla, jak tak přemýšlím, tak v téhle manze je opravdu reálně a mrazivě vykreslen profil chladnokrevného vraha. Ten kontrast mezi přetvářkou dokonalého občana a sadistického psychopata byl fakt creepy, ale nepůsobilo to tak kýčovitě nebo někdy až rušivě jak u jiných mang, všechno bylo čím dál zajímavější a já se těšila na opravdu brutální vyústění příběhu
...bohužel (BACHA! Fakt budete naštvaní jestli si tenhle spoiler přečtete dříve než manhwu!)

Obrázek uživatele Adsagsona
Vložil Adsagsona, Út, 2018-03-06 09:37 | Ninja už: 2590 dní, Příspěvků: 128 | Autor je: ONLINE, Editor fóra, Manga tým, Tsunadin poskok

Ježiši, to byla rychlost xD Mně to trvalo přečíst dvakrát tak dlouho, spala jsi vůbec?

Nishiiiii!!!! Úpa boží!!! Úpa boží!!! Úpa boží!!!

Obrázek uživatele Miko.x
Vložil Miko.x, Út, 2018-03-06 10:51 | Ninja už: 5765 dní, Příspěvků: 147 | Autor je: Prostý občan

Po dlouhé době jsem si užívala čtení mangy v češtině, takže to šlo hodně rychle Smiling (ale jo, v práci ten spánkový deficit byl krapet cítit Laughing out loud)

Jinak se mi to ale opravdu dobře četlo a určitě bych to doporučila ostatním Smiling

Obrázek uživatele Miko.x
Vložil Miko.x, Po, 2018-03-05 03:50 | Ninja už: 5765 dní, Příspěvků: 147 | Autor je: Prostý občan

Ok, jsou skoro 4 ráno a v 7 vstávám do práce, kdybych věděla jak je tahle manhwa chytlavá, tak se toho chytnu dřív Laughing out loud (původně jsem měla v plánu přečíst jenom 1. kapitolu)

Obrázek uživatele tlapka
Vložil tlapka, Po, 2018-03-05 01:59 | Ninja už: 2772 dní, Příspěvků: 329 | Autor je: Recepční v lázních

Projel jsem teď rychlé 0 kapitolu. Způsob kresby mi nepřijde zrovna nejlepší, rozhodně už jsem u manhwy viděl už daleko lepší. Možná za to může to divné vybarvení?

Jinak byl tam nějaký emo klučina (Jin Seon?). On zabil svoji matku?

Obrázek uživatele tlapka
Vložil tlapka, Po, 2018-03-05 01:54 | Ninja už: 2772 dní, Příspěvků: 329 | Autor je: Recepční v lázních

Taky to zkusím, z toho popisu mi to přijde zajímavé.

Škoda, že se to nejspíš nebude odehrávat jenom v jednom domě, tak je v popisu. Laughing out loud (něco na způsob filmu Na lince je vrah - jestli dobře pamatují)

Jinak z popisu těch 3 postav jsem si ke každému dokázal přiřadit důvody, proč by zrovna on/ona měl vraždit. Takže jsem teď vážně zvědav, kdo to dělá.

PS. Tohle se čte zleva doprava, že?

Obrázek uživatele martin.pole
Vložil martin.pole, Ne, 2018-03-04 12:57 | Ninja už: 4515 dní, Příspěvků: 888 | Autor je: Prostý občan

Na tvé doporučení jsem si prohlédl první kapitoly. Je to tedy dost psycho.
Trochu se bojím, že tam půjde jen o ten teror, děs a zvrácenost. Ať už zvrácenost jednoho nebo druhého. Nicméně to asi potenciál má. Pro mne rozhodnou další tak tři kapitoly. Hrdinka to asi rozčísne...

Obrázek uživatele Adsagsona
Vložil Adsagsona, Ne, 2018-03-04 21:14 | Ninja už: 2590 dní, Příspěvků: 128 | Autor je: ONLINE, Editor fóra, Manga tým, Tsunadin poskok

Těší mě, že se mi někoho podařilo přesvědčit, aby si to zkusil přečíst xD
Jde tam hlavně o psychologii a vztahy mezi postavami... nemyslím, že by tam šlo jen o děs a zvrácenost. Alespoň mně to tak nepřišlo. Ale samozřejmě to může každý vnímat jinak.
Ten začátek mi přišel děsivý tím, jak ještě čtenář úplně nerozumí, co se to vlastně děje. I proto jsem v popisu děje nechtěla nic prozrazovat.

Nishiiiii!!!! Úpa boží!!! Úpa boží!!! Úpa boží!!!