manga_preview
Boruto TBV 09

Osud tlumočení - výsledek

uvod.png

Vážení čtenáři,

určitě si vzpomínáte na anketu ohledně tlumočení mangy. V manga domku ohledně jeho budoucnosti probíhaly vášnivé diskuze. Nakonec jsme se však rozhodli, že jej zrušíme, čímž zefektivníme a zrychlíme celkový proces tvorby mangy.
Vzhledem k vyděšeným zprávám, které pod anketou zazněly, vás chceme ujistit, že Boruta budeme i nadále překládat, avšak pouze ve formě kompletního překladu na vyčištěných stranách. 40. kapitola již tedy bude bez tlumočení. Vydaná bude, co nejrychleji to půjde, ne však za cenu odfláknutého výsledku. Řádný překlad bychom vám chtěli dodat do sedmi, maximálně deseti dnů.

A co nás ke zrušení tlumočení vedlo?

Tlumočení vzniklo kdysi ještě v dobách, kdy vycházel Naruto, a plnilo funkci jakéhosi „repelentu“ proti neustálým dotazům, kdy bude překlad hotový. Postupem času se však stalo, že valná většina čtenářů po přečtení tlumočení ztratila zájem o řádný překlad s pocitem, že obsah kapitoly znají. Mrzelo nás, že finální překlad, na kterém naši čističi a editoři odvedli špičkovou práci, již zajímal jen zlomek lidí. Částečně byl nízký zájem způsoben i dlouhou časovou prodlevou mezi tlumočením a řádným překladem, ale tuto prodlevu hodláme zkrátit. Umožní nám to i změna ve vycházení našich zdrojů.

Dalším důvodem je i nedostatek zdrojů, z kterých překladatelé vycházejí. Donedávna jsme pracovali se třemi anglickými zdroji – Mangastreamem, FansScans a oficiálním anglickým vydáním. Tlumočení se dělalo z nejrychlejšího zdroje, zatímco s řádným překladem jsme čekali, až budeme mít k dispozici všechny. FansScans však přestal vycházet a Mangastream poslední dobou vychází velmi pozdě. Zůstal nám tedy jediný anglickojazyčný zdroj – oficiální překlad. V době jeho vyjití již nečekáme na žádný další zdroj a tlumočení by nás proto zdržovalo od práce na řádném překladu. Kromě něj někteří překladatelé využívají ještě zdroj španělský, který vychází ve stejnou dobu.

Zároveň bychom vám chtěli poděkovat za vaše milé komentáře, které jste nám v dotazníku zanechali, velmi nás potěšily.

Váš manga tým

5
Průměr: 5 (2 hlasů)

Kategorie: