manga_preview
Boruto TBV 09

Skrytá řeč rostlin

skryta-rec-rostlin-11_6_2015-palac-kinskych.jpg
Místo konání: 
Palác Kinských, Staroměstské náměstí 12, Praha
Datum: 
11.06.2015 19:00 - 03.01.2016 19:00

Nová výstava ve znovuotevřené expozici Umění Asie Národní galerie v Praze!

Výstavní projekt Skrytá řeč rostlin propojuje rostlinnou tematiku tradičního asijského umění se současnými uměleckými intervencemi. Klasická asijská umělecká díla zde vstupují do zajímavých a často překvapivých dialogů se současným uměním a designem. Tradiční rostlinné motivy a jejich nejrůznější podoby můžeme sledovat na široké škále materiálů – od textilu, laku, kovu a porcelánu k papíru. Převažují dekorativní a užitkové předměty, na jejichž ploše se rozehrává bohatá a mnohovrstevnatá rostlinná symbolika.

Zastoupena jsou zde nejrůznější média od video artu, animované tvorby přes instalace, fotografii až po klasickou malbu. Tradiční umělecká díla jsou také konfrontována se současnou tvorbou mladých oděvních designérů a předních designérů z oblasti autorského šperku.

V rámci výstavy bude veřejnosti představeno několik děl z málo známé tvorby Jiřiny Kaplické zaměřené převážně na rostlinnou tematiku. Díla Jiřiny Kaplické doplní výběr autorských šperků s tematikou květin od Jana Kaplického.

Vernisáž proběhne dne 11. 6. v 19:00.


Kategorie: