manga_preview
Boruto TBV 07

Uzumaki klan

Uzumaki_Symbol.png

Klan Uzumaki (Uzumaki Ichizoku, うずまき一族) byl fanouškům Naruto světa dlouhou dobu velkou neznámou a snad každý netrpělivě očekával jakoukoliv zmínku o Narutově rodině. Jméno Uzumaki (渦巻), které má Naruto po své matce, je slovní hříčka, znamená vodní vír nebo také trojrozměrná spirála a odkazuje k přednímu klanu dnes již zničené a zaniklé Skryté Vířivé. Uzumaki jsou potomky Ootsutsuki Asury, syna Poustevníka šesti cest a vnuka Králičí bohyně. Vzdáleně jsou také pokrevně spřízněni s klanem Senju.

Klany Uzumaki a Senju mezi sebou dlouhá léta udržovaly přátelské vztahy, spojenectví navázaly ještě v dobách válčících klanů, a jak jsme mohli vidět v případě Prvního Hokage Hashiramy a jeho manželky Uzumaki Mito, utužovaly je i sňatkovou politikou. Po založení Skryté Listové a konci válek toto spojenectví přetrvávalo několik dalších desetiletí. Jakožto projev přátelství a dobré vůle přidal vládnoucí klan Senju spirálu, která byla symbolem klanu Uzumaki, na vesty konožských ninjů. Někdy poté zřejmě vznikla také Skrytá Vířivá.

Vířivá se proslavila jako Vesnice Dlouhověkosti, Uzumaki se totiž dožívali vysokého věku a snad i stárli pomaleji. Mito se narodila v době válčících klanů, dávno před založením Skryté Listové, dožila se však vlády Třetího a její vlasy ani ke stáří nezešedivěly. Právě rudé vlasy často sloužily jako poznávací znamení, mělo je mnoho členů klanu a dědily se v dalších generacích. Dlouhověkost se pojila také s odolností vůči vyčerpání a těžkým zraněním, Uzumaki dokázali přežít vyjmutí ocasého démona, ačkoliv jiní jinchuuriki po tomto zákroku okamžitě zemřeli. Zranění se jim léčila rychleji než ostatním a někdy mohli léčení sebe i druhých ovlivňovat. Toho jsme byli svědky u Karin. Karin stejně jako Kushina vládla speciální chakrou, díky níž dokázala vyvolat Kingou Fuusa, řetězy vhodné ke spoutání samotného bijuu.

Klan Uzumaki se specializoval na fuuinjutsu, pečetící techniky, jimiž si vydobyl slávu a respekt po celém shinobi světě; pomáhal s nimi Listové a Hashirama i Minato se od Uzumaki leccos naučili. Tato sláva však šla ruku v ruce se strachem z příliš mocných, děsivých schopností a nakonec vyústila ve zničení domovské vesnice. Sama Kushina později svému synovi přiznala, že zkáza Vířivé byla jen otázkou času, jelikož se lidé příliš obávali jejich pečetících technik.
Přeživší Uzumaki odešli hledat domov jinam, rozptýlili se po celém světě, žili v utajení a přestali používat klanové jméno. To zřejmě vysvětluje, proč ho má jen Kushina, která odešla do Listové ještě před zničením své vesnice a všichni samozřejmě věděli, kdo je a odkud pochází.
Mezi další potomky klanu Uzumaki patří Nagato, který vyrůstal v Dešťové (je pravděpodobné, že jeho matka Fusou byla z klanu Uzumaki), a Karin. Ta žila v Travnaté se svojí maminkou, také potomkem Uzumaki.

Pokud se přeneseme do příběhu Boruta, klan Uzumaki byl restaurován a znovu se počítá mezi klany v Listové. Jeho hlavou je nyní Uzumaki Naruto, který si vzal Hinatu ze vznešeného klanu Hyuuga, a dědici jsou jejich dvě děti Boruto a Himawari. Hinata do klanu Uzumaki vnesla drahocenný Byakugan.

Postavy spojované s klanem Uzumaki
Jedná se o pokrevní spřízněnost po vzniku klanu, proto není zmíněna Hinata ani Ootsutsuki Asura a jiní předci.

Odkaz klanu Uzumaki v Listové
Mimo zmíněného symbolu spirály na oblečení konožských ninjů a sdílení některých technik se někde na okraji Listové nachází starobylá svatyně klanu Uzumaki. Nalezneme v ní asi dvacet šest různých masek Oni (youkai; příšery, strašidla a démoni z japonského folklóru), z nichž jedna dokáže přivolat Shinigamiho a využít jeho sil tak, že se jím dotyčný nechá posednout. Orochimaru nám ukázal, která z nich to je Smiling Maska připomíná masku Hannya, která se používá v japonském divadle nó a představuje žárlivého ženského démona. Svatyně postupem času upadala, když k ní Sasuke s Orochimarem přišli, viděli, že střecha zčásti spadla a budova se rozpadá.

4.5
Průměr: 4.5 (2 hlasů)

Kategorie:
 

Přihlášení

 
 

Kalendář akcí

PÚSČPSN