manga_preview
Boruto TBV 07

Pečetě

Další info:

Pečetě (印, shirushi) se používají pro mnohé techniky v ninjutsu, genjutsu a mnoha dalších technikách, které nespadají pod taijutsu. Tyto ruční pečetě vymyslel Ootsutsuki Indra, když se snažil lidem předat vědomosti ohledně přivolání a využití chakry nezbytné k provedení techniky. Pro každou techniku existuje jedinečná sada pečetí.

Přestože pečetě obvykle vyžadují obě ruce, velmi zkušení a nadaní ninjové jsou schopni různých vychytávek, jako je např. snížení počtu pečetí, jednoruční pečetě nebo je nemusí použít vůbec. To však vyžaduje notnou dávku praxe a šikovnosti.

Základní pečetě

Existuje dvanáct základních pečetí nesoucí názvy znamení čínského horoskopu.
Pečetě

  1. Pták (酉, Tori)
  2. Divočák (亥, I)
  3. Pes (戌, Inu)
  4. Drak (辰, Tatsu)
  5. Zajíc (卯, U)
  6. Kůň (午, Uma)
  7. Opice (申, Saru)
  8. Vůl (丑, Ushi)
  9. Beran (未, Hitsuji)
  10. Krysa (子, Ne)
  11. Had (巳, Mi)
  12. Tygr (寅, Tora)

Další druhy pečetí

Pečetě živlů
Při použití vědeckého ninja zařízení zvaného Kote, tzv. ninja rukavice, která umožňuje uživatelům provést jakoukoli techniku zapečetěnou v miniaturním svitku, se na uvolnění technik používají jednoruční pečeť živlu.
Jednoruční pečetě živlů

  1. Živel oheň (火遁, katon): rozevřená dlaň, rovně natažené
  2. Živel voda (水遁, suiton): ukazováček palcem, zbytek prstů rovně natažené
  3. Živel vítr (風遁, fuuton): palec a malíček jsou natažené, ostatní prsty stočené do dlaně
  4. Živel Země (土遁, doton): ukazováček a prostředníček jsou natažené, ostatní prsty sevřené do dlaně. Tato pečeť je známá také jako pečeť konfrontace.
  5. Živel blesk (雷遁, raiton): ukazovaček a malíček jsou natažené, palec svírá prostředníček a prsteníček

Pečeť konfrontace
Pečeť konfrontace (対立の印, Tairitsu no In) Údolí konceje pro shinobi symbol boje a univerzální pečetí. Reprezentuje poloviční pečeť, která by mohla být použita pro techniku v ninjutsu. Obvykle je používána pro koncentraci chakry, ale může použita i pro aktivaci techniky (např. Deidara ji používá pro odpalování jílu, Sai s ní aktivuje své kreslící techniky). S touto pečetí jsou také vyobrazeny sochy Uchihy Madary a Senju Hashiramy v Údolí konce.

Pečeť usmířeníPečeť usmíření
Pečeť usmíření (和解の印, Wakai no In) shinobi používají po tradičním tréninkovém boji, a to tak, že oba prsty v pečeti konfrontace zaháknou za prsty svého protivníka. Pečeť tak symbolizuje usmíření a soupeři si tím potvrzují, že i přes dočasný konflikt jsou i nadále přáteli.

Klonovací pečeť
Zpravidla je tato pečeť spojena s klonovacími technikami, ale může se Klonovací pečeťobjevit i v jiných technikách, např. Živel voda: Technika vodní střely.

Spojení dlaní a prásknutí dlaní o povrch
Spojení dlaní není pečeť jako taková, spíš jde o způsob vyvolání techniky. S pomocí tohoto gesta např. Uzumaki Naruto vyvolává svou chakru nebo ukončuje genjutsu, Jiraiya a Hashirama si jím zase pomáhali, aby dosáhli Sage módu, Gaara jej používá v technice Ryuusa Bakuryuu. Spojené ruceSekvence silných vyvolávacích kinjutsu (zakázané techniky) mohou tímto gestem končit, příkladem je Kuchiyose: Edo Tensei a Shiki Fuujin či technika Chibaku Tensei.
Na podobném principu funguje prásknutí dlaní o povrch. Používá se u vyvolávacích technik a v několika technikách Živlu země.

Klanové pečetě

Spousta klanů pro své klanové techniky používá speciální pečetě. Takové pečetě používá např. klan Yamanaka u Techniky přenosu mysli či Techniky rozrušení těla a mysli.
Speciální pečetě používá i klan Akimichi. Vyobrazení pečetě u Zvětšovací techniky se však v anime často liší, a tak nelze s určitostí říct, která varianta je ta správná.

Specifické pečetě

Existuje mnoho dalších jedinečných pečetí. Některé mohou být obecného rázu, přestože nejsou zahrnuty mezi základní sadu pečetí a některé jsou zase natolik specifické, že je zvládne pouze konkrétní uživatel (názorným příkladem je Haku s jednoručními pečetěmi pro své ledové techniky).

Kishimotova inspirace z našeho světa

Je možné, že pečetě jsou založené na mudrách. Mudra je v buddhismu i hinduismu symbolické či rituální gesto. Objevují se v každodenních praktikách, rituálech, při léčení, náboženských zobrazení či bojovém umění. Jejich funkce je založena na toku prány v těle.

Aktualizace 1.6.2020 od Sayoko

4.73113
Průměr: 4.7 (212 hlasů)

Kategorie: