manga_preview
Boruto TBV 07

Ostatní země

V Narutovi se objevila spousta dalších vesnic a zemí, často však jen výplňkových a fillerových. Názvy jsou převzaty z konožského překladu anime.

ZEMĚ

ČAJOVÁ ZEMĚ
Čajová země (Cha no Kuni, 茶の国) je malá země, nachází se v blízkosti Ohňové a vládne jí feudální pán. Není známo, zda má země nějaké vlastní ninji, na závod si najala shinobi odjinud. Taktéž se neví, proč se Čajová jmenuje zrovna Čajová - možná je je jednoduše pojmenovaná podle velkého množství čajoven; v jedné se během mise zastavil i Tým 7.
V Čajové se dlouhá léta předává legenda o darování Ryuko koule z pokladu Todoroki Taisha moři, pokud tak bude učiněno, bouře se uklidní. Z toho se stal tradiční rituál jménem darovací slavnost Todoroki Taisha opakující se každé čtyři roky a připojil se k němu slavnostní závod, kdy koule měla možnost darovat moři osoba, která tento závod vyhrála. Ze závodu se však nakonec stala politická zbraň, kdy vítězná strana bez násilných potyček ovládla přístav Degarashi. Obvykle mezi sebou závodily dvě rodiny - Wasabi a Wagarashi. Závod začíná v přístavu Degarashi, následuje přesun do svatyně Modoroki na ostrově Nagi, kde si účastník vezme jednu ze dvou Ryuko koulí z pokladu, a pokračuje přes druhý ostrov Ouzu dolů, až koule nakonec daruje ve svatyni Todoroki, po níž je závod pojmenován. Povoleny jsou různé zkratky i čachry.
Za rodinu Wasabi zde závodil Ibikiho mladší bratr Idate a Tým 7 (tentokrát bez Kakashiho), který sem byl vyslán na podpůrnou misi v dílech 102-106.
Pouze tady se také prodávají slavné chipsy z černého čaje s vepřovou příchutí, jak nadšeně Ino referoval Chouji v 193. dílu anime, kdy je na misi přepadly zákeřné opice a snědly mu svačinku.

KAMENNÁ ZEMĚ
Kamenné zemi (Ishi no Kuni, 石の国) vládne kněz, proto se tu najde i mnoho náboženských budov.
Země se objevila v 159. dílu anime, Naruto spolu s Hinatou a Kibou se sem vydali hledat zloděje, který okradl feudálního pána Čajové země.
Jedná se o fillerový příběh, víc se o zemi neví.

PTAČÍ ZEMĚ
(Tori no Kuni, 鳥の国) Jedná se o malou zemi ležící mezi Větrnou a Zemní, do které Listová poslala Nejiho a Tenten spolu s Narutem a Kakashim. Listová o tuto zakázku nestála, Tsunade však přemluvil (nebo jí spíše vyhrožoval) zoufalý Chishima, a tak přijala. Tým z Listové měl vyšetřit podivné zvěsti o duchovi prokletého válečníka a zároveň chránit feudálního pána, z kterého se nakonec vyklubala feudální paní. Zemi tedy v současnosti vládne Toki.
Země je pojmenována podle velkého počtu ptáků, kteří se sem každý rok vrací. Příběh tajemného ducha a politického spiknutí začíná 162. dílem anime. Jedná se o fillerový příběh.

OCEÁNOVÁ ZEMĚ
(Umi no Kuni, 海の国) Jedná se o skupinku ostrovů (jima znamená ostrov), země se objevuje v 169. - 173. dílu anime. Největším ostrovem je Hahajima (Matčin ostrov) s vesnicí Ama (nebo Arma) obklopený třemi dalšími, jejichž jména jsou Jirojima, Tarojima a Kikaijima. Země příliš neprosperuje a často spoléhá na výpomoc a ochranu ze strany mlžných ninjů. Z Oceánové pochází Isaribi.
Orochimaru si tu kdysi zkoušel pár svých experimentů a jeden z jeho podřízených v jeho práci pokračoval. Zemi sužovaly časté útoky na lodě. Ve filleru se dozvídáme o minulosti Anko s Orochimarem. Právě na ostrově Jiro byla Anko testována, Orochimaru na ni zkoušel svoji prokletou pečeť a posléze ji opustil, Anko pak našli ANBU.
Patnáct let po vypuknutí Čtvrté války ninjů se Vodní země rozkmotřila s rozrůstající Vlnkovou a Oceánovou a odmítala jim poskytnout možnost dosažení větší stability. Proti tomuto rozhodnutí se naopak postavila Mlžná, jelikož by podporou Vlnkové a Oceánové sama nějaké ty výhody získala.

KLEPETOVÁ ZEMĚ
(Tsume no Kuni, 爪の国) Hraje mimořádnou úlohu v 177. dílu první série anime. Mezi Klepetovou a Tesákovou hrozilo vypuknutí války; válka však nakonec byla šťastně zažehnána neplánovanou výměnou dokumentů, o jejichž doručení se postarala ninja pošta. Jedná se o fillerový příběh.

TESÁKOVÁ ZEMĚ
(Kiba no Kuni, 牙の国) Hraje mimořádnou úlohu v 177. dílu první série anime. Mezi Klepetovou a Tesákovou hrozilo vypuknutí války; válka však nakonec byla šťastně zažehnána neplánovanou výměnou dokumentů, o jejichž doručení se postarala ninja pošta. Místo papírů o válce dostal pán Tesákové země Jiraiyův (popravdě spíš Narutův, který ho rychle sesmolil, aby ho mohl Jiraiya trénovat) nový rukopis Icha Icha. Pána rukopis nadchl a okamžitě ho začal číst - předtím ještě nařídil, aby Klepetové poslali jídlo a vše, co potřebuje. Jedná se o fillerový příběh.

NANO ZEMĚ / ZEMĚ ZELENINY
Nano země (Na no Kuni, 菜の国) leží v horách a objevila se 187-191 dílech anime. Podívali jsme se tam spolu s Narutem, Choujim a Hinatou na jejich misi, kdy doprovázeli malý konvoj, aniž by věděli, že dcera feudálního pána Nano země Haruna je tam také. Haruna uprchla před skupinou bratrů, kteří násilím převzali nad Nano zemí moc a po převratu mnohé povraždili. Naruto, Chouji a Hinata pomohli zlé bratry porazit, Haruna tak mohla převzít post feudální paní země.
V konožském překladu se objevují obě varianty pojmenování země.

ZEMĚ UDON
Jak už název napovídá, Země Udon (Udon no Kuni, 饂飩の国) se specializuje na výrobu nudlí. Jejím feudálním pánem je Chikara-sama. Země byla zmíněná v 192. dílu anime, ve kterém Ino dostala za úkol vydávat se během svatebních námluv za princeznu Fuku. Ta vypadala, jako by Ino z oka vypadla - tedy předtím než ztloustla. Fuku se takhle nechtěla svému nastávajícímu ukázat a Ino musela převzít její roli. Jedná se o fillerový příběh.

ÚDOLNÍ ZEMĚ
(Tanima no Kuni, 谷間の国) Byla zmíněna v 193. dílu anime. Ninja jménem Nanafushi z Údolní země se snažil získat informace o nejlepších konožských shinobi. Nanafushi to ovšem moc nevychytal; přestrojil se za Gaie, který se předtím také přestrojil - to aby udělal Leemu radost a byl prvním vyzyvatelem v jeho doujo. Naruto přeměněného Nanafushiho dostrkal k Leemu a ten mu dal pořádnou nakládačku... Na výzvědy tak už nebyla síla.

MEDOVÁ ZEMĚ
(Mitsu no Kuni, 蜜の国)Země byla pouze stručně zmíněná ve filleru, konkrétně 194. dílu anime, kde Naruto řešil záhadu strašidelného zámku. Nic se o ní neví.

ZEMĚ ČERVENÝCH FAZOLÍ
(An no Kuni, 餡の国) Země byla pouze stručně zmíněná ve filleru, konkrétně v 194. dílu anime. Pochází z ní Kayo-sama, manželka feudálního pána Medové země. Víc se o zemi neví.

ZEMĚ KUBISAKI
(Kubi no Kuni, 首の国) Objevila se v 194. dílu anime, jedná se o fillerový příběh. Kdysi tu vládl klan Kubisaki, v jehož čele naposled stál feudální pán této země jménem Kubisaki Kouza. Dnes už země neexistuje, zanikla padesát let před začátkem Narutova příběhu, zničila ji nepřátelská armáda. Celý filler se točí kolem záhady strašidelného hradu, do kterého se uchýlí Naruto spolu s Hinatou a Kibou.
Hrad Kubisaki už prakticky zmizel ze světa a na jeho místě stojí jen základy. Kdysi, během závěrečných okamžiků války, zoufalý Kouza přivolal proti nepřátelům obřího chameleona Shiromariho, zemřel však dřív, než mohl Kuchiyose zrušit. Shiromari na sebe vzal podobu hradu, nahradil zničenou pevnost a pohltil každého, kdo do něho důvěřivě vstoupil. Do hradu se před deštěm uchýlila i Kayo-sama na své cestě do Země Červených fazolí. Shiromari napadl celý její průvod. Naruto spolu s Hinatou a Kibou dostali za úkol prošetřit zmizení manželky feudálního pána a postupně odhalili strašlivé tajemství hradu. Spolu s Kouzovým duchem se jim podařilo zničit přivolávací smlouvu a osvobodit Shiromariho, čímž zachránili i Kayo a celý její doprovod.

ZEMĚ BAŽIN
Tato země se zmiňuje ve 152. dílu anime. Vládne jí feudální pán jménem Chichiatsu, kterého na jedné ze svých misí chránila Anko. Nic moc se o zemi neví. Mluvilo se o ní také v Naruto Shippuuden Movie; nachází se prý v blízkosti Země Démonů, která leží o dvě země dál, a bylo zde uloženo tělo démona Mouryou, zatímco jeho duši zapečetili v Zemi Démonů.
Objevila se také v 195. dílu anime. Mířil do ní Maito Gai s podvodníkem vydávajícím se za Yaguru (jiného, ne, nenapodoboval Mizukageho), dostali od Tsunade C-misi. Zřejmě se však nejedná o stejné země a v konožském překladu se jednoduše vyskytla chyba. V japonštině se země, které vládne Chichiatsu, jmenuje Numa no Kuni (沼の国), tedy Země Bažin. Druhá země, do které mířil Gai, se jmenuje Sawa no Kuni (沢の国) a její příhodnější název by byl asi něco jako Země horských říček. Oba příběhy jsou fillery.

PÍSEČNÁ ZEMĚ
Písečná země (Suna no Kuni, 砂の国) byla zmíněna v 197. dílu anime. Pozor, nemá nic společného s Písečnou vesnicí odkud pochází Gaara. Tesař, mistr pastí a utajený ninja v jednom Gennou totiž přinesl zfalšované doporučení od nejznámějšího pána z Písečné země, aby získal přístup do Listové. Doporučení zfalšoval hned dvakrát; tehdy a ještě před třiceti lety.

ZEMĚ HOR
V Zemi Hor (Yama no Kuni, 山の国) ležela Vesnice Vážky, která byla zničena třicet let před začátkem příběhu. Jedná se o fillerovou zemi, zmínil ji Gennou v 200. dílu anime.

ŘÍČNÍ ZEMĚ
(Kawa no Kuni, 川の国) Říční země se nachází mezi Ohňovou a Větrnou. Pakkun v ní objevil první tajný úkryt organizace Akatsuki, o jehož zničení se prakticky zasloužila Sakura, když spolu s Chiyo bojovala proti Sasorimu a zbytek týmu se snažil zachránit uneseného Gaaru.
Ve fillerech s Šermířským pánem Raigou jsme zahlédli Katabami Kinzan (zlatý důl Katabame, v konožském překladu psáno s E jako Katabame Kinzan). Katabami Kinzan byla významná důlní vesnice ležící u malé řeky, kde se těžilo zlato. Později ji ovládli cizinci přezdívaní rodina Kurosuke, což vesničané zprvu vítali, protože vůdce rodiny Kurosuki Raiga jim pomohl se vyrovnat s předchozí vládou, která na ně uvalila vysoké daně, ale nakonec zjistili, že to tak príma není. Raiga pohřbíval zaživa ty, co s ním nesouhlasili nebo se mu znelíbili... Za horou se skrýval věhlasný Kari obchod života babičky Sanshou, která umí uvařit Kari života.
A někde by měla být i řemeslnická vesnice Takumi a Tanigakure.
Země se objevila taky v Boruto anime, když sem poslali tým vyšetřit násilné ptačí útoky.

ZEMĚ KLÍČŮ
(Kagi no Kuni, 鍵の国) Byla zmíněna v 191. dílu Shippuudenu, ninjové z této země se specializují na špionáž. Nachází se v ní Zámková vesnice.

VLNKOVÁ ZEMĚ
Poměrně chudá Vlnková země (Nami no Kuni, 波の国) leží na ostrově blízko Ohňové a nemá svoji skrytou vesnici, proto spoléhá na pomoc ostatních skrytých vesnic jako třeba Listové. Jedná se o izolovaný ostrov s mnoha říčkami, který dříve prosperoval, dokud se na něj nezaměřil gangster Gatou. Všechny lidi zastrašil a plánoval vytvořit monopol na veškerý dovoz i vývoz, zotročit průmysl a ovládnout ekonomiku země.
Právě tady měl Tým 7 svoji první skutečnou misi, jejíž obtížnost Kakashi zjistil až při střetu se Zabuzou. Tesař Tazuna totiž mlžil, jelikož Vlnková neměla příliš peněz, stále však vkládala veškeré naděje do rozestavěného mostu. Kdyby byl most dokončený, Vlnková by se spojila s pevninou a mohla navázat bližší vztahy s Ohňovou a dalšími zeměmi. To však neschvaloval Gatou a snažil se dokončení mostu všemožně zabránit. Proti gangsterovi se postavil nejen Tým 7, ale i zbytek obyvatel, krutého tyrana svrhli a zanedlouho most dokončili. Vlnkovou a Ohňovou tak spojuje Velký Narutův most. Vlnková nově zažívá doby blahobytu. Profily postav souvisejících s Vlnkovou najdete ZDE.

MEDVĚDÍ ZEMĚ
(Kuma no Kuni, 熊の国) Hojně zalesněná fillerová země, v jejímž středu se nachází Hvězdná ninja vesnice. Vesnici obklopují údolí plná jedovatého plynu, místní je nazývají Údolí smrti. Tato údolí slouží jako přirozená překážka proti vetřelcům a útokům. Před dvěma sty lety spadl vedle Hvězdné vesnice meteorit.

LESNÍ ZEMĚ
(Mori no Kuni, 森の国) Další hojně zalesněná země, jediný přístup je možný po řece. Můžeme ji vidět v 209. dílu. Zemi sužovala zlá banda jménem Shinobazu. Podařilo se chytit jednoho z jejích členů, Gantetsu, který se měl dostavit před soud, Gantetsu však nebyl takový, jak se úplně zdálo... a Naruto se mu rozhodl pomoci.

ZEMĚ MRAZU
Země Mrazu (霜の国, Shimo no Kuni, objevil se i překlad Lední země), leží mezi Zemí Páry a Bleskovou. Zdejší feudální pán byl se svými lidmi během Čtvrté války ninjů evakuován, pána střežili spolu s ostatními feudály, vesničany přemístili do Listové. Očekávalo se, že by se země mohla během války přeměnit na bojiště. Feudál se obával, že by mohli sloužit jako skvělí rukojmí, načež ho Godaime Mizukage ujistila, že se o ně ninjové postarají. V zemi leží Skrytá Ledová vesnice (Shimogakure).
Země se objevila i v novele Itachiho příběh.

ZEMĚ DŘEVA
O Zemi Dřeva (Hayashi no Kuni) se toho moc neví. Pochází odtud zabijácká skupina Hannya (Hannyashuu), kterou jsme mohli vidět v anime i manze; ve fillerovém dílu anime (357. Shippuuden) Listová vyslala tým s Gaiem v čele na diplomatickou misi, aby se setkal s Hannya ANBU na hranici země a vyměnil si s nimi informace. Měla to být zkouška důvěry a navázání aliance. Zároveň Listová neoficiálně vyslala další tým svých ANBU, protože se jim mise zdála podezřelá. Měla pravdu.
O mnoho let později se zbývající členové skupiny Hannya pokusili o vraždu prozatímního Šestého Hokage Danzoua, který je však mžikem oka zabil.

Yamanaka Fuu, konožský překlad, 456. kapitola mangy:
„Ti ninjové jsou ze Země Dřeva; patří ke zbytku zabijácké skupiny klanu Hannya, kterou jsme zlikvidovali.“

Slovo hannya odkazuje na masky používané v japonském divadle nó, přímo maska hannya zpodobňuje žárlivého ženského démona. Členové skupiny Hannya nosili podobné masky v bílé barvě a skupinu vedla žena.
Jen pro zajímavost: Skupina se jinak označuje jako prádžňá, což souvisí s buddhistickým slovem hannya (říká se, že mnich, který masku stvořil, musel být moudrý.) Prádžňá je slovo ze sanskrtu odkazující na buddhistické učení Osmidílné stezky a znamená moudrost nebo porozumění. V buddhismu zjednoduše znamená pochopení Čtyř vznešených pravd a dukkhy (strastí a nespokojenosti).

ZEMĚ PŘEDKŮ
Zemi Předků (So no Kuni, 祖の国) dnes už nenajdeme, dávno zanikla. Právě tady vyrostl první Božský strom. Jednalo se o malou zemi, která existovala před víc jak tisíci lety ještě před začátkem celé série o Narutovi. V zemi byla spousta zemědělských vesnic obklopených četnými lesy, nacházelo se tu i velké jezero, které bylo pro vesničany velmi důležité jako zdroj vody. V době příchodu Ootsutsuki Kaguyi na Zemi tu vládl Tenji a Zemi Předků hrozila válka se sousední Zemí Ka. Kaguya a Tenji se však do sebe zamilovali a Kaguya brzy otěhotněla...
Vesničanům se cizinka nelíbila a nakonec proti ní poštvali i Tenjiho. V nouzi nejvyšší se Kaguya obrátila na Božský strom a pozřela jeho ovoce, aktivovala Věčné Tsukuyomi a uvěznila do něho všechny včetně svých nepřátel. Po čase některé lidi uvolnila a vládla novému světu. Kopcům okolo Božského stromu se říkalo Vrcholek zániku.
Levý obrázek znázorňuje symbol Země Předků. Země se objevila v anime od 460. dílu Shippuudenu.

ZEMĚ KA
Země Ka (Ka no Kuni, 彼の国)je prastará země sousedící s Ohňovou a Říční zemí. Přes tisíci lety pravidelně podvodem rozšiřovala svá území; prohlašovala, že objevila staré dokumenty dokládající její zájmy v nějaké zemi či oblasti. Na danou oběť pak vyvíjela tlak a hrozila jí válkou, pokud si nepospíší a nesrovná vzájemné vztahy. V době příchodu Ootsutsuki Kaguyi na Zemi chtěla Země Ka vyvolat válku také se Zemí Předků. Kaguya válku potlačila použitím Věčného Tsukuyomi, čímž prakticky vymazala Zemi Předků z mapy. Objevila se v 460. díle Shippuudenu.
Země Ka později získala území Této země, která byla zničena Akatsuki. Toho jsme byli svědky v 310. díle Shippuudenu. Právě tehdy jsme mohli také vidět syna a zřejmě dědice feudálního pána Země Ka, mladého chlapce jménem Shu, kterého drželi jako rukojmí. Naruto mu spolu s Týmem 10 pomohl vrátit se domů. Odešla s ním i dědička zničené země, malá Chiyo. Jednalo se o fillerový příběh.

TATO ZEMĚ
Tato země* (Ko no Kuni) je maličká země sousedící s Ohňovou a Říční. Dnes už neexistuje, protože ji na žádost větší země zničili Akatsuki a zbytek si přebrala Země Ka. Sasori se v anime zmínil, že svou šílenou technikou ovládání sta loutek naráz dobyl celou zemi, jednalo se o Tuto Zemi. V 310. dílu Shippuudenu jsme mohli vidět syna a zřejmě dědice feudálního pána Země Ka, mladého chlapce jménem Shu, kterého drželi jako rukojmí na opevněném hradě. Naruto mu spolu s Týmem 10 pomohl vrátit se domů. Odešla s ním i dědička zničené země, malá Chiyo. Jednalo se o fillerový příběh.
Feudální pán rád organizoval soutěže v jídle, na kterou v rámci misi nadšeně zavítal i Chouji. Soutěž zahrnovala tři chody, jídlo zajišťovaly tamější vyhlášené podniky.

  1. Koláčky s fazolovou náplní ze známého Ama-Ama-An v hradním městě.
  2. Rámen ze slavného hradního bistra Gito Gito Tei.
  3. Rychlojedení sta kousků sushi z proslulého Neta Neta Sushi.
  4. Tři nejlepší postoupili do finále a mohli jíst grilované maso ze známého hradního bistra Kemu Kemu-en.

ZEMĚ TICHA
Země Ticha (Shijima no Kuni, 黙の国) je malá země ležící na vzdáleném kontinentu, obklopují ji hory a jejím centrem je vesnice Tobari. Dlouho byla pro Ohňovou velkou neznámou, po válce se mnoho zmizelých ninjů a nukeninů uchylovalo do téhle záhadné země. Navíc se povídalo, že země ilegálně provádí mise. Kdysi tu vládl feudální pán, toho však svrhl Gengo a jeho skupina věrných. Tu tvořili mladí shinobi, kteří nebyli spokojeni se současným systémem světa a pokud by se jim nebránilo v růstu, jednou by mohli ohrozit Alianci ninjů. Země se objevila v novele Shikamaru Hiden a v anime (Shippuuden 489-493).

5
Průměr: 5 (1 hlas)

Kategorie: