manga_preview
Boruto TBV 07

Nara klan

Znak Narů.jpg

Klan Nara (Nara ichizoku, 奈良一族) je jedním z klanů sídlících ve Skryté Listové, v časech Narutova dětství a dospívání jej vedl Nara Shikaku. Narové jsou proslavení nejen svými schopnostmi manipulace se stíny a péčí o jeleny, ale v Shikakově i Shikamarově případě také nadprůměrnou inteligencí. Ví se, že tihle dva dokážou vymyslet brilantní bojové strategie, navíc je velmi těžké porazit je v shogi. Stínová technika původně sloužila k odchytu jelenů, později se předávala jako tajná technika klanu z generaci na generaci.
Obrázek vpravo ukazuje znak klanu Nara, jeho zjednodušenou formu jsme mohli zahlédnout třeba na Shikamarově bundě. Většina mužů z klanu Nara si své vlasy stahuje do culíku, zřejmě jde o klanový zvyk (nebo nějaký narovský módní trend). Díky tomu jsou mimo tmavých vlasů poměrně snadno k poznání.
Klan pojí blízké vazby s klanem Akimichi a klanem Yamanaka. Nespočet generací utvářelo známý tým Ino-Shika-Chou (Ino, Shika a Chou jsou tři karty potřebné pro zahrání Inoshikachou v karetní hře Hanafuda). Dle zvyku člen klanu Sarutobi daruje členovi týmu Ino-Shika-Chou po úspěšném absolvování chuuninské zkoušky malé kruhové náušnice, které tyto vazby mezi klany posilují. Náušnice rovněž ukazují, že daného člověka jeho klan uznal za dospělého.

Známí členové týmu Ino-Shika-Chou:

  1. Inoichi - Shikaku - Chouza
  2. Ino - Shikamaru - Chouji
  3. Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhInojin - Shikadai - Chouchou

Jak se zdá, Narové mají v Listové dobrou reputaci, ačkoliv někteří z nich jsou pověstní svoji leností a nedostatkem nadšení pro věc. To je velmi dobře vidět u Shikaka a Shikamara. Malý Shikamaru měl často problémy ve škole, protože nedával pozor a klidně se místo testu raději prospal, čímž trpělo i jeho ohodnocení. Kurenai se na chuuninských zkouškách divila, že to Shikamaru dotáhl tak daleko, když jeho školní výsledky vypadaly příšerně. Narovská lenost však nemá co dělat se zodpovědností za skutečně vážné a důležité věci. Ač Shikamaru považoval spoustu situací za otravné, nesnažil se z nich vycouvat a poctivě pracoval na tom, aby dosáhl úspěchu a ochránil své přátelé i svůj domov. Toho jsme byli svědky při záchraně Sasukeho po jeho zmizení z vesnice, v boji proti Hidanovi a Kakuzovi, při Peinově útoku na Listovou i událostech Čtvrté války ninjů. Od Peinova útoku na Listovou se také víc ukazoval Shikaku, plnou formaci starší generace Ino-Shika-Chou jsme však mohli vidět už téměř na začátku Naruta při Orochimarově útoku na Listovou.

Narům patří Les klanu Nara, kam mohou vstoupit jen členové tohoto klanu. Jedná se o velké zalesněné území na okraji Listové, kde žije mnoho jelenů, o které se Narové starají a jejich parohy využívají v medicíně. Své medicínské znalosti shrnuli do Tajného lékařského manuálu přípravků klanu Nara. Sama Tsunade osobně Shikaka pochválila a řekla, že to muselo dát hodně práce. V knize jsou detailně popsány účinky Tří barevných kuliček klanu Akimichi, což výrazně usnadnilo záchranu Choujiho života po boji s Jiroubem. K Choujiho uzdravení pomohly jelení parohy Smiling

135. díl anime, konožský překlad. Tsunade k Shikakovi
„Další rozpad buněk způsobený vedlejším účinkem tablet byl zastaven protijedem, co jsem namíchala. Byla to velká pomoc, Shikaku. Tajný lékařský manuál přípravků klanu Nara byl velmi užitečný. Sepsat něco takového musela být docela namáhavá práce. Plody mnohaleté snahy.“

V tomto lese Shikamaru uvěznil Hidana. Právě jemu sdělil, že ho Narové budou navždy střežit, nikdo jiný do jejich lesa nesmí.

338. kapitola mangy, Shikamaru k Hidanovi
„Víš, tenhle les je dost speciální místo i na Ohňovou. Můžou sem jenom členové mého klanu... Ostatní mají zakázáno sem byť jen vkročit. Jak to jednou uděláš, budeme tě navěky sledovat...“

Ve filleru anime (146. díl Naruta) se objevila také Laboratoř Nara ležící někde hluboko v horách, jednalo se o nepříliš chráněné výzkumné středisko Narů, kde se skladovaly i různé léky a přísady. Do laboratoře se vloupal Mizuki kvůli své prokleté pečeti.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhVůdce Narů Shikaku zemřel ve Čtvrté válce ninjů. Novým vůdcem klanu se později stal jeho syn Shikamaru. Narové mají blízké vztahy s vůdci Listové, Shikaku působil jako Tsunadin poradce a hlavní válečný stratég, Shikamaru po smrti svého otce převzal jeho místo poradce a pomáhal Šestému i Sedmému.

Seznam známých členů klanu:

  1. Nara Daen
  2. Nara Enchuu (objevil se jen v anime)
  3. Nara Ensui
  4. Nara Kasuga
  5. Nara Maen
  6. Nara Suzaku
  7. Nara Shikadai
  8. Nara Shikaku
  9. Nara Shikamaru
  10. Nara Yoshino
  11. V 523. kapitole mangy se vedle Ensuiho sloužící v Třetí divizi pod Kakashim zřejmě objevil další Nara, jeho jméno se neví.

Spoiler! Pozor, tato část obsahuje příběhDo klanu se později přivdala Temari, čímž se do narovské linie dostala krev Kazekagů. Temari má s vůdcem Narů Shikamarem syna Shikadaie.

Zajímavost na závěr
V Japonsku existuje město jménem Nara, je hlavním městem stejnojmenné prefektury, která leží v Kansaiském regionu. V 8. století sloužilo jako hlavní město Japonska a sídlo císaře. Dle toho je část japonských dějin označovaná jako období Nara. V Naře najdeme známý buddhistický chrám Toudai-ji a hlavně spoustu volně se pohybujících jelenů, co moc rádi loudí něco dobrého na zub Smiling Kishimotova inspirace je víc než zřejmá.

5
Průměr: 5 (1 hlas)

Kategorie:
 

Přihlášení

 
 

Kalendář akcí