manga_preview
Boruto TBV 08

Chakrová oběhová soustava

Chakrová oběhová soustava (経絡系, keirakukei, dosl. Chakrová oběhová soustavameridiánský systém) je termín používaný pro tělní systém, v kterém koluje chakra a je velmi podobný krevnímu oběhu. Chakrová vlákna podobně jako cévy interagují s každou buňkou v těle a protkávají všechny orgány.
Nachází se v ní 361 chakrových bodů zvaných tenketsu, které řídí tok chakry. Součástí této soustavy je také Osm bran, které kontrolují funkci těla a úroveň zátěže.

Tenketsu

Tenketsu (点穴, chakrové body; dosl. tlakový bod) jsou uzliny, z kterých se uvolňuje chakra. Lidské tělo má 361 chakrových bodů, přičemž jsou všechny součástí chakrového oběhu. Většina ninjů, dokonce i ti nejzkušenější jouninové, dokáže uvolnit chakru pouze z bodů na dlaních a chodidlech.

TenketsuČlenové klanu Hyuuga jsou jedni z mála ninjů, kteří mohou uvolnit chakru z jakéhokoli chakrového bodu. Některé jejich techniky jsou specificky vytvořeny tak, aby tato jejich schopnost byla využita (např. technika Hakeshou Kaiten). Klan Hyuuga má díky svému Kekkei genkaiByakuganu, ještě jednu výhodu. S jeho pomocí, na rozdíl od Sharinganu, jsou pro Hyuugy chakrové body viditelné, tudíž tuto schopnost mohou využít na boj zblízka (např. technika Juuken).

Kishimotova inspirace z našeho světa

Meridiánský systém je koncept z tradiční čínské medicíny. Jedná se o "oběhový systém", v kterém koluje životní síla zvaná Čchi (Čchi je primární substance vesmíru, v běžném užití chápána jako biologická vitální síla). Meridiánský systém je součástí alternativní medicíny, není tedy vědecky podložen. Obecně je tento systém rozdělen do dvou kategorií: na ťing-maj (meridiánské kanály) a luo-maj (vedlejší cévy).

Tenketsu jsou velmi podobné Dotyku smrti, fiktivní schopnosti zabít v jakémkoli bojovém osobu zdánlivě lehkým hmatem soustředěným do jednoho bodu, jejíž historie sahá k akupunktuře z tradiční čínské medicíny.


0

Kategorie: